‘Muhtar, demokrasinin temel taşıdır’

Türkiye’de 3 yıl önce kutlanmaya başlanan Muhtarlar günü kapsamında Karacabey’de de etkinlik düzenlendi. 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde dün, Karacabeyli muhtarlar da Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Cumhuriyet Alanı’nda gerçekleşen törene Kemalettin Vural başkanlığındaki tüm muhtarların yanı sıra; Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşan Karacabey Muhtarlar Derneği Başkanı Kemalettin Vural, “Nasıl ki siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtarlar da demokrasinin temel taşıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Vural, muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim’in, 2015’te çıkarılan genelge ile ‘Muhtarlar Günü’ olarak kutlanmasına karar verildiğini anımsatarak, söz konusu karara katkısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet ve meclis üyelerine teşekkür etti.
Yerel yönetimlerin en küçük biriminin köy ve mahalle yönetimleri olduğunu belirten Vural, “Muhtar, Türk toplumunun tarihsel, geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır. Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtar da demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık müessesesi 1829’dan günümüze 188 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü rolü üstlenen muhtarlar, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir.”
Kemalettin Vural, Türkiye genelinde 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle olmak üzere 50 bin 373 muhtarın görev yaptığını anımsattı. Vural, muhtarların bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiğini vurguladı. Tüm eski ve yeni muhtarların gününü kutlayan Vural, “Ayrıca bugün aramızda olmayan, bu müesseseye hizmet etmiş, ebediyete göç eden muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum.” diye konuştu.
Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu da, tüm muhtarların anlamlı gününü kutladı. Muhtarların demokrasinin kılcal damarları olduğuna dikkat çeken Yolcu, “Devlet olarak her zaman muhtarlarımızın yanınızdayız. Görevlerinde başarılar diliyorum.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.