Muhalefet yok sayılıyor!

CHP ve MHP’den ‘Kimlere rant sağlanıyor?’ Eeleştirisi:
Karacabey Belediyesi’nin “Ağustos Ayı Meclis Toplantısı”ndaki gerginliğin yankıları büyüyor. Gündem dışı önergelerle muhalefetin “Bypass” yapılmak istendiğini dile getiren CHP ile MHP’li üyeler, dün yaptıkları ortak basın açıklamasıyla AK Parti’li Belediye’yi halka şikayet etti.
            Belediye’de, “Oldu-Bitti Toplantıları” ile muhalefetin yok sayılarak ilginç kararlar alındığını ileri süren muhalefet üyeleri, rant iddialarına açıklık getirilmesi gerektiğini ileri sürdü.
            Halkın iradesine saygı duyulması gerektiğini söyleyen Başkan Ergün Koç’un öncelikle yüzde 77’yi unutmamasını anımsatan Bülent Fıçıcı, Fatma Mendeş, Vedat Mert, Hüsnü Doğruoğlu ve Bülent Şen, Bele-diye’deki tüm uygulamaların şef-faflaştırılmasını istedi.
            Muhalefetin ortak basın açıklamasına CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, MHP İlçe Başkan Vekili Kani Bereket ile çok sayıda partili katıldı.
            Başkan Ergün Koç ile AK Partili meclis üyelerinin davranışlarını iyi niyetle bağdaştırılamayacağını savunan muhalefet üyeleri, şaibeli kararlara açıklık getirilerek halkın bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
İyi niyetle bağdaşmıyor!
            Muhalefet adına açıklamayı okuyan CHP Meclis Üyesi Bülent Fıçıcı, Belediye’yi yönettiklerini zannedenlerin öncelikle yüzde 77’ye saygı duymasının çok daha doğru olacağını kaydederek şöyle konuştu; “Muhalefetin tamamının imzası ile verilen önergelerin meclis gündemine alınmaması ve bu konularda AKP’li üyelerin toplantıya gelirken grup kararı alarak, önergelerin içeriğinin ne olduğuna bakmadan konuların gündeme alınmasını engellemelerini iyi niyetle bağdaştırmıyoruz.
            Özellikle verilen önergeler içinde Tahıl Dükkanları’nın durumu, havuz ihalesi ile ilgili gelişmeler, Küçük Sanayiye 2004 yılında eklenen 130 dükkanın yollarının halen yapılmaması gibi konular mevcut iken, bunların reddedilmesi düşündürücü ve üzüntü vericidir.
            İmar kararları, Belediye Meclisi’nin en önemli, en çok suiistimale açık konularıdır. Bunlarla ilgili toplumdaki hassasiyeti görmezden gelemeyiz. Gündem dışı gelen önergelerin aceleye getirilerek birilerine rant sağlanacak şekilde yanlış kararlar alınmaması için meclisteyiz. Halk, bizlere muhalefet görevi verirken, Belediye’deki ‘Oldu-Bitti’lere açıklık getirmemizi istemiştir. Bu nedenle sorumluluklarımızı görevimizin bilinci içinde yerine getirmeye çalışacağımızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum.
Komisyonda alınan kararlar neden değiştirildi?
            Meclis Toplantısı sırasında, gündemin 6. maddesinin e) bendi görüşülürken CHP Meclis Üyesi Kazım Ülker söz alarak yaptığı konuşmada; ‘İmar Komisyonu’nda Ticaret Bölgesi konusu 5 kişinin oyu ile red edilmişti. Karar böyle alınmışken, daha sonra telefonla yeniden İmar Komisyonu Toplantısı’na çağrıldım. Ancak İmar Komisyonu, meclisten gönderilen konuları tartıştığı için gündemde de başka konu olmaması nedeniyle toplantıya katılmadım. Kendi aralarında toplanan 3 AKP’li üye, komisyon kararını 5 “Evet” olarak değiştirmişler. Bu kararı benim de imzalamamı istediler. Bunun üzerine itiraz ederek “Red Şerhi” koydurdum. Bölgenin konut bölgesi olması ve buradaki evlerin üç metre arka bahçe mesafesi bırakması nedeniyle yalnızca bir kişiye işyeri imarı verilmesinin eşitliğe uymayacağına ve diğer konut sakinlerine haksızlık yapılmış olacağına inandığım için red oyu verdim. Sonradan “Evet” oyu veren AKP’li meclis üyesi arkadaşlarımın hangi gerekçe ile oylarını değiştirdiklerini çok merak ediyor ve bu konunun aydınlatılmasını istiyorum’ demesine karşın hiçbir açıklama yapılmadı.
            Muhalefetteki diğer meclis üyesi arkadaşlarımız da ısrarla açıklama yapılmasını istediler. ‘Yangından mal kaçırır gibi’ oylamaya geçilip toplantıda özellikle gerilim yaratıldı. Oylama 13 evet, 13 red şeklinde sonuçlandı. Ancak, Başkanın oyu ‘Evet’ yönünde olduğu için eşitliğe karşın karar kabul edilmiş oldu.
Kimlere rant sağlanıyor?
            Alınan bu kararla kimlere rant sağlandı? Muhalefetteki meclis üyelerine açıklama yapılmadığı gibi söz hakkı bile verilmedi. Bizleri buraya gönderen halk iradesi yok sayıldı. Bunların ve şaibeli konuların halka açıklanmasını istiyoruz.
            Sayın Başkan, halk iradesinden bahsediyor ve saygı duyulmasını istiyor. Oysa taraflı tutumuyla meclis iradesini, dolayısı ile kendisine oy vermeyen yüzde 77’yi görmezden geliyor.
AKP’li üyeler ‘Noter’ gibi
            Belediye’nin Karacabey halkına gösterdiği saygı, suya yapılan zam ve gereksiz yere alınan lüks makam arabası ile anlaşılmış durumdadır.
            Bizler, özellikle imar ve Belediye ile ilgili diğer konularda kimseye rant sağlanmaması için dürüstlük ve eşitlik ilkeleri konusunda hassasiyetle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu tür konularda kamuoyunu aydınlatmaya ve bilgilendirmeye özen göstereceğiz.
            Meclis gündemdeki konular görüşülürken, araştırma, tartışma ve Karacabey adına doğru karar verme durumunda olduğumuz unutulmamalıdır. Meclisin, Ergün Koç tarafından yönetilen ve beklenti içinde olan AKP’li üyelerin gözü kapalı ‘Evet’leriyle ‘Noter’ gibi kullanılmasını istemiyoruz. Bunları demokrasi ve iyi niyetle bağdaştıramıyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.