Mısırda sıkıntı büyük!

Karacabey Ziraat Odası, Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker’e sorunları analattı:

*AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı’nın girişimleriyle önceki gün Ankara’ya çıkarma yapan Karacabey Ziraat Odası yetkilileri, Tarım ve Köy İşleri Bakanı M. Mehdi Eker’le bir araya geldi.

*Bakan Eker’e mısır fiyatlarındaki sıkıntıyı anlatan Ziraat Odası yetkilileri, acil çözüm beklediklerini dile getirdi.

*Karacabey Ziraat Odası’nın ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Eker ise, sıkıntının çözümü adına ne gerekiyorsa yapılacağının sözünü verdi.

AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı’nın girişimleriyle Ankara’ya giden Karacabeyli heyet, meclis bahçesinde bölge milletvekili tarafından karşılandı.

            Tarım ve Köy İşleri Bakanı M.Mehdi Eker’in özel toplantı salonunda konuk ettiği görüşmeye Karacabeyli heyetin yanı sıra Milletvekili Önder Matlı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Ofis Genel Müdür Muavini de eşlik etti.

             Ankara kafilesinde; Kafilede Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Meclis Başkanı Nuri Karaca, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Süleyman Ersen, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Osman Aşıkoğlu, Meclis Başkan Vekili Rahmi Asnaşa, Yönetim Kurulu Üyesi Sefer Pullu, Meclis Üyesi Ali İhsan Evrensekizli, Genel Sekreter Erol Sevim, Oda Danışmanları Orhan Karaca ile Hakan Pullu, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Atıl, Uluabat Gölü Sulama Birliği Başkanı Ahmet Koca, Harmanlı Köyü Muhtarı Hüseyin Lafçı, Yenikaraağaç Köyü Muhtarı Yahya Bası, Eskisarıbey Köyü Muhtarı Hayati Özdül, İsmetpaşa Köyü Muhtarı Mehmet Güven, Karacaahmet Köyü Muhtarı Hüseyin Esemen, Milletvekili Önder Matlı’nın Siyasi ve Tarım Danışmanı Mustafa Kuzu yer aldı.

            Yaklaşık bir saat süren görüşme öncesi Karacabey hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunan Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Bakan Eker'e gelişleri hakkında şunları söyledi; “Toprak Mahsulleri Ofisi bütün üretim sezonu boyunca sessiz kalmış, ancak 17 Kasım tarihinde anlaşılmaz bir şekilde müdahale alım fiyatını açıklamıştır. Açıkçası ‘Kara Gün Dostumuz’ olarak gördüğümüz bir kurumdan yapılan böylesi bir açıklama bizi üzdüğü gibi aynı zamanda şaşırtmıştır.

            2011/2012 dönemi 1. ürün mısır hasadı Ağustos ayında başladı. Piyasa fiyatlarının 600-650 TL/Ton seviyelerinde seyretmesi nedeniyle TMO, mısır müdahale alım fiyatını açıklama gereği duymamıştır.

            2. ürün mısır hasadının başlamasıyla birlikte piyasa fiyatları düşüş eğilimine girdi. Bugün itibariyle yüzde 14 rutubetli mısır piyasalarda net 490 ile 539 TL/ton aralığında işlem görmektedir. Bu nedenle, piyasaların düzenlenerek üretici mağduriyetinin önlenmesini istiyoruz. TMO mısır müdahale alım fiyatı 540 TL/Ton olarak belirlenmiştir. Bu fiyattan kanuni kesintiler ve diğer masraflar düşüldükten sonra üretici eline yüzde 14 rutubetli mısır için net 522 TL/ton geçmektedir.

Ayrıca Bakanlığımızca 40 TL/ton primin yanında; gübre, toprak analizi ve mazot desteğiyle (14 TL/Ton) birlikte toplam 54 TL/ton ilave destek ödemesi yapılacaktır.

            2011 yılı mısır üretim maliyeti 380 TL/Ton olup üreticilerimiz maliyete göre yüzde 52 oranında daha fazla gelir elde etmiş olacaktır.

            Kara gün dostumuz bizi mağdur etmemek için sadece 1 TL/ton fazla ödeme yapmayı uygun görmüştür. Tabii ki bu açıklamada bahsedilmeyen her yüzde 0.5 rutubet fazlasında yapılan kesintiler de dâhil edilirse (piyasa şartlarında yüzde 1 rutubet fazlalığında kesinti yapılmaktadır) aslında üreticinin TMO’ya ürününü satması olanaksızdır.

Bir diğer konu ise gübre, mazot ve toprak analizi desteği ile 14 TL/ton ilave destek ödemesi yapıldığı söylenerek kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. Öncelikle sizlerin de çok iyi bildiği gibi bu ödemeler bütün ürünler için yapılmaktadır. Yani özelikle dane mısır üretimi için yapılan ödemeler değildir ve 14 TL/ton hesabı ise dekara 800 kilogram dane mısır verimi alındığı şartlarda geçerli olmaktadır. Ancak bölge ortalamamızın bin 250 kg/dekar olduğunu göz önüne alırsak, bu ödeme 9 TL/ton’a bile ulaşmamaktadır. Bu rakam 35 euro/dekardır. Yani 87.5 TL/dekar ödeme yapılan Avrupa Birliği ülkelerinde ise, 72 TL/ton olmaktadır. Bu ülkelerdeki güncel mısır fiyatı ise 525 TL/ton civarındadır. Biz bunu haksız rekabet olarak görmekteyiz.

Diğer bir noktada ise üretim maliyeti 380 TL/ton olarak belirtilmektedir. Herhalde destekleme miktarının hesabını yapan yetkililer verimi 800 kg/dekar olarak kabul ederken maliyet hesabını yaparken verimi 1500 kg/dekar olarak varsaymaktadırlar ya da 2011 yılının değil de daha önceki yılların mazot ve gübre fiyatlarını kullanmaktadırlar.

Karacabey bölgesi şartlarında 1 dekar mısır tarlasında üretim masrafları 650 TL ile 741 TL arasında olmaktadır. Bölge verim ortalamasının 1250 kg/dekar olduğunu kabul edersek (TMO’nun hesaplamaları gibi 800 kg/dekarı kabul etmiyoruz) 1 ton mısırın maliyeti 520 TL ile 593 TL arasında olmaktadır. Bu maliyetler ve bu gelir seviyeleri ile üretime devam edemeyeceğimiz açıktır. İşte bu yüzden Karacabeyli danelik mısır yetiştiricileri sıkıntılıdır ve bu nedenle bizleri kendilerini temsil etmemiz için bugün size göndermişlerdir.”

Meclis Başkanı Nuri Karaca’nın geliş nedenlerini açıklayan sunumu sonrası Oda Başkanı Hasan Karahasanoğlu konuyu anlatan bilgilerin yer aldığı dosyayı Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker’e sundu.

Dosyayı inceleyeceği sözünü veren Bakan Eker, Karacabey Ziraat Odası’nı Ankara’da görmekten memnunluk duyduğunu dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.