Mildiyö domatesi perişan ediyor!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, mildiyö hastalığı nedeniyle 3-4 milyon lira zararın olduğuna dikkat çekti.

Bölgede en çok ekilen ürünün domates olduğunun altını çizen Karahasanoğlu, “Karacabey'de 85 bin dekarlık alana domates ekildi. Yetiştirilmeye çalışılan ürünün tüm işçilikleri bitip, sulamaları devam ederken gerçekleşen olumsuz hava şartları mildiyö hastalığının ortaya çıkardı. Çiftçilerimizin düzenli ilaçlama yapmalarına rağmen  mildiyö hastalığı önlenemedi. Zarar, dekarda 2-3 ton olup, toplamda 3-4 milyon TL'dir. Ziraat Odamız hastalığı zamanında müdahale ederken, Ege ve Uludağ Üniversitesi ziraat fakültelerinden uzmanlarla temasa geçti” dedi.

Avrupa Birliği devletlerinde geliştirilen tedavi metotlarının uygulanarak domatesteki zararı azaltmaya çalıştıklarını belirten Karahasanoğlu, "Bu uygulamalar hastalığın yaygın olduğu bölgelerde çiftçilerimizle ortak çalışmalar halinde denenmektedir. Bu deneme uygulamaları için gereken ilaçlar odamız tarafından temin edilip, ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Tarım danışmanları ile Ziraat Teknik Uzmanı Mehmet İzbak tarafından ilaçlama sistemleri denenmektedir. Şu anda çok iyi neticeler alınmaktadır. Önümüzdeki yıllarda odamız en uygun sistemi çiftçilerimize önerecek ve standart ilaçlama sistemine geçilecektir" ifadelerine yer verdi.

Karahasanoğlu, domates hasadının 5 Ağustos'tan itibaren başlayacağını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.