Metal fırtına Bursa’da esti

Metal İşçileri’nin büyük mitingi geçtiğimiz Pazar günü Bursa’da yapıldı.Türk İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Arçelik, Bosch, Ford Otosan, Mercedes, Renault, Siemens, Tofaş ve TürkTraktör’ün de aralarında olduğu 200 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde, tarafların ilk 60 günlük arabuluculuk sürecinden sonuç çıkmadı.
Metal işçisi yüzde 26 isterken, işverenin teklifinin yüzde 8’de kalmasıyla ikinci 60 günlük sürecin başladığı ilk gün metal işçileri grev kararı aldı. Esnek çalışma saati talep eden işçiler, maaşlarından sabit vergi kesilmesini de talep ediyor. İşçilerin talepleri arasında eşlerinin de içinde olduğu tamamlayıcı sağlık sigortası var.
Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplanan işçiler daha sonra miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Türk İş Başkanı Ergün Atalay ve Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavrak işverene seslenerek, “Öyle 3-5 puanlık artışla masaya gelmeyin. Özlük haklarımızı, kazanılmış haklarımızı pazarlık konusu yapmayız. İşçiler sizlere kazandırıyor.
Sizler de onların emeğine, alın terine saygı gösterip kazandıracaksınız.” dediler.
Bursa’da yüzde 8’lik zamma karşı çıkan 130 bin işçi yüzde 26 zam taleplerini iletti. İşçiler, “Asgari ücretin yüzde 15, Türk Metal Sendikası’nın da yüzde 15 üzerinde zam alması için bir miting düzenledik. Sesimizi, patronların ve hükümetin duyması için buradayız.” ifadesini kullandı.
Öte yandan Metal sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda bulunuyor.
Onlarca sektörün de metal kesiminden etkileneceği belirtilerek, stratejik önemi nedeniyle işçinin taleplerinin karşılanması gerektiği vurgulanıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.