Meclis’te boykot!

Başkan Koç, üçüncü kez oylama yaptırmak isteyince, muhalefet oturumu terk etti:
Gündem dışı maddelerle birlikte 25 önergenin yer aldığı meclis, yenilenen salonda ve sakin bir havada başladı. Oturuma AKP’li Taner Kahraman dışında tüm meclis üyeleri katıldı.
Sakin hava, oturumun 4. maddesindeki imar değişikliği ile sona erdi. Tartışmalara yol açan maddede, İmar Komisyonu’ndan gelen önerge üzerinde taraflar bir türlü anlaşamadı.
İlk yapılan oylamada, İmar Komisyonunun ret kararı verdiği konuyla ilgili meclis üyeleri arasında neye “Evet”, neye “Hayır” oyu verileceği yönünde kafa karışıklığı olması üzerine ikinci kez oylama yapıldı. Komisyonun aldığı karar, 12’ye 11 oyla kabul edildi ve daha sonra oturuma ara verildi.
Aranın ardından diğer gündem maddeleriyle devam edilmesi beklenirken, Başkan Ergün Koç, konunun karışıklığa yol açtığını ileri sürerek yeniden oylama yaptırmak istedi. Tam da bu sırada tartışmanın fitili de ateşlenmiş oldu.
Komisyondan gelen kararı yeniden oylamak isteyen Başkan Koç’a muhalefet sert tepki gösterdi. Koç’un, ara verildiği sırada, CHP’li Bülent Fıçıcı’nın toplantıyı kısa süreli terk etmesini fırsat bildiğini ileri süren muhalefet, yeniden oylama yapılmasını kabul etmedi.
MHP’li Vedat Mert ile SP’li Gürsoy Yıldız, “İki kez oylanmış bir madde yeniden oylanır mı?” diyerek salonu terk etti. Mert ve Yıldız’ın tepkisine destek veren diğer muhalefet üyeleri ile AKP’li Orhan Güzel ve Fahrettin Nerse de sıraları boşaltarak meclisi boykot etti.
2 AKP’linin de salonu terk etmesi üzerine salt çoğunluk ortadan kalktı ve Başkan Koç, meclisi tatil etmek zorunda kaldı.
Muhalefet ve 2 AKP’li meclis üyesine sinirlenen Başkan Koç, “Karacabey’in hak ve çıkarları için buradayız. Önyargı ve subjektif bakışlarla bir yere varamayız. Bu arkadaşları aklıselim davranmaya davet ediyorum. Üzüntüyle görüyorum ki, Karacabey’in atık su arıtmaya değil, insan arıtma tesisine ihtiyacı var” diyerek tepkisini dile getirdi.
Tartışılan madde neydi?
Boykota neden olan söz konusu önerge, bir firmanın Sanayi Sitesi’ndeki yeni tesisinin inşası sonrasında gerek duyulacak yol açılması talebiydi. İmar Komisyonu, 3’e karşı 2 oyla firmanın teklifini reddetmişti. Komisyon, ara formül olarak fabrikanın yanındaki küçük bir parselin, bedeli firma tarafından ödenmek koşuluyla istimlak edilmesini kararlaştırmıştı.
Başkan Koç, firmadan gelen yol talebini karşılamayı ve istimlak edilecek alanın tarım arazisinden sanayi bölgesi vasfına dönüştürülmesini oylamaya sundu. Komisyondan çıkan kararın tersini oylamaya sunan Koç’un bu talebi, iki kez oylanmasının ardından 11’e karşı 12 oyla reddedildi.
Yarım kalan oturuma bugün saat 16.00’da kaldığı yerden devam edileceği bildirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.