Matlı’dan Bakan Eker’e ziyaret!

Şiddetli yağışlar ve fırtına nedeniyle son günlerde çeşitli bölgelerdeki ürünler zarar görürken, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Önder Matlı yaraların sarılması için harekete geçti. Matlı, başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar olmak üzere ziraat odası başkanlarıyla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le bir görüşme yaptı.

Tarım kesimi temsilcileri, olumsuz hava koşulları nedeniyle uğradıkları zararlara ilişkin olarak Bakan Eker’e şu bilgileri verdi; “Dolu yağışından dolayı Bursa Yenişehir’de 14 köyde 46 bin 500 dekar alanda armut başta olmak üzere birçok meyve türünde ve tarla ürünlerinden bezelyede hasar oldu. Çanakkale Bayramiç’te 7-8 köyde nektarın ve elma başta birçok ürün zarar gördü. Kocaeli merkeze bağlı bazı beldelerde fındıklarda ve yaklaşık 100 dekar üzüm bağında zarar var. Kocaeli Karamürsel’de Çamdibi, Fularcık, Dereköy, Karaahmetli ve Oluklu köylerinde tüm ürünlerde yüzde 100 kayıp sözkonusu Kocaeli Gölcük’te 250 çiftçinin 3 bin 700 dekar alanda kiraz, elma, armut, üzüm ürünlerinde dolu yağışı nedeniyle 9 milyon lira civarında zarar meydana geldi.

Sakarya’da merkeze bağlı 5 beldede yaklaşık 14 bin dekar alanda dolu yağışı başta fındık, mısır, kiraz, ceviz ürünlerine zarar verdi. Manisa Alaşehir’de yaşanan dolu afeti, Sultaniye üzüm bağları ve tütünlerini yüzde 80-90’a varan oranlarda zarara uğrattı. Denizli Buldan’da yaşanan dolu yağışı üzüm, kiraz, elma, çilek, şeftali ürünlerine yüzde 20-80 arasında değişen oranlarda zarar verdi. Yalova Altınova’da etkili olan dolu ve fırtına meyve sebze ve kapalı seraları zarara uğrattı. Genel olarak tüm ürünler etkilendi ancak, kivide taze sürgünlerin kırılması, gelecek yılın verimini de olumsuz etkileyecek. Yalova’da Mayıs ayında ilkin 2 bin 800, daha sonra 600 sera hasar gördü.

Çiftçilerimizin TARSİM’den istifade etmesi gerekir

Bakan Mehdi Eker ise, çiftçilerin TARSİM kapsamında ürün sigortası yaptırma konusunda daha duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Devletin bu konuda çiftçiye prim bedelinin yüzde 50’sini hibe olarak verdiğini kaydeden Eker, “Dolayısıyla çiftçilerimizin TARSİM’den istifade etmesi gerekir. Doğal afetler karşısında ürününü bu şekilde koruyabilir. Ziraat odaları ile birlikte işbirliği içinde olmalıyız. TARSİM’den şikayetler varsa bakanlık olarak bize zamanında haber verilmesini özellikle rica ediyorum. Yaşanan sorunları en kısa zamanda çözeceğimizden emin olsunlar” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının yapılandırılmasının sağlanması konusunu Hazine Müsteşarlığı ile görüşeceğini sözlerine ekledi.

Heyetin, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi kapsamındaki makine ekipman destekleriyle ilgili tebliğin yayımlanacağı tarihi sorması üzerine, Bakan Eker, önümüzdeki günlerde tebliğin yayımlanacağını ve üreticilerin bu destekten faydalanacağını söyledi.

Görüşmeye, Akyazı Ziraat Odası ve Adapazarı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Şener Bayraktar, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenollu, Bursa Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aklaş, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaasman, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ve Çanakkale Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Müsteşar Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu ve bakanlık bürokratları da katıldı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.