MARZİNÇ İtalya’da kimi kandıracak?

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde “Marzinç; Marmara Geri Kazanım San. ve Tic. A.Ş.’nin” kurmak istediği tesislere tepkiler her geçen gün artarken, ilginç gelişmeler kafaları iyice karıştırdı.

Firma yetkililerinin ilçedeki bazı sivil toplum kuruluşu üyelerine İtalya’daki benzer tesisi göstererek,  ikna etme çalışmaları içine girmesi dikkat çekti.

            Organize Sanayi’den önce demir-çelik fabrikası kurmak amacıyla arsa talebinde bulu-nan ancak ÇED başvurusunda geri dönüşüm tesisi kuracağını ileri süren firma yetkililerine tepkiler çığ gibi büyümeye başladı.

            Mustafakemalpaşa’da hemen hemen herkesin karşı çıktığı ‘Marzinç’ firması yetkililerinin ikna turlarına çıkması ve tesisi şirin göstermeye çalışması hayretle karşılandı.

            “2020 Yılı Çevre Düzeni Planı”na göre alınan kararlarda, bitkisel üretimde önemli paya sahip olan Mustafakemalpaşa, tarım topraklarının korunması öngörülmesine karşın Marzinç’çilerin su kurnazlığı yaparak  yürüttükleri çalışmalar akıllara durgunluk veriyor.

            2020 Planının genel ilke ve hedefler çerçevesinde strateji belirleyen 4.1.3. ve 2. maddesinde aynen şöyle denilmektedir;

            “4.1.3.2 Mustafakemalpaşa ve İnegöl’de yer seçimi yapılan Organize Sanayi Bölgeleri plan verisi olarak kabul edilmiştir. Bursa merkezde sıkışan sanayi bu ilçelere yönlendirilerek desantralize edilebileceği belirlendi. Ancak, her iki ilçenin tarımsal niteliği yüksek tarım topraklarına sahip olması nedeniyle bu organize sanayi bölgelerinde kirletici sanayinin yer almaması öngörülmüştür.”

            Tüm bu olumsuzluklara karşın firma yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarından temsilci alarak İtalya’da kurulu bir tesisi göstermeye hazırlanması çok şaşırtıcı bulundu.

            “2020 Yılı Çevre Düzeni Planı”nı göz önünde bulunduran Mustafakemalpaşa halkı, tepkilerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, “Yabancı dil bilmeyen yerel gazeteci ve yöneticilerden oluşan topluluğu böyle bir geziye götürmekteki amaç bellidir: Sazı alacaklar, kendileri çalıp oynayacaklar. Bu tesisi şirin göstererek, gelecek kuşaklara zehir kusturacaklar. İtalya’da “İkna şov”la birlikte bol bol tatil yapacaklar!

            Mustafakemalpaşalılar böyle  tuzaklara düşer mi?

            Bazıları bu gezide ikna olabilir, ancak halkın çoğunluğunu ikna edebilirler mi?

            Alavere – Dalavere yaparak “Zehir fabrikası” kurmaya kimsenin hakkı yoktur. 

            ‘2020 Çevre Düzenleme Planı’nda da belirtilen bu verimli toprakları yok etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dediler.

            7 yıllık AK Parti iktidarında Mustafakemalpaşa’nın çöplüğün merkezi konumuna getirilmek istendiği ileri sürüldü.

            2020 planı kapsamında, Ticaret ve Sanayi Odası ile OSB yönetiminin hiçbir şeyi okumadan imzalamalarının ve her gelen fabrikaya kapılarını kolayca açmalarının düşündürücü olduğu kaydedildi.
            Bu süreç içerisinde AK Partililerin birbirine düşmüşlükleri ve kamuoyunu tatmin edici bilgi sunamadıkları dile getirildi.

            OSB’de, maaşı 2 bin TL’yi bulan kişiler, ruhsatı alınmamış, faaliyette olmayan bir fabrikaya, 50 bin ton kimyasal boyayı nasıl aldığı ve bunların işlenmesine nasıl izin verildiği merak konusu oldu.

            Organize Sanayi Bölgesi’nde önceki gün meydana gelen yangın kafalarda soru işareti bıraktı. Fabrika içerisinde 2 tır, 1 minübüs ve 1 taksi yanması çok düşündürücü bulundu.
            Sorumluluğunu yerine getirmediği ileri sürülenler hakkında ise yasal işlem başlatılacakmı sorusunu gündeme getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.