Madde bağımlılığına hayır, güvenli internete evet!

Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi’ndeki semineri Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Polis Memuru Zaide Köse ile İbrahim Gündüzgil sundu.

Sabah velilere yönelik gerçekleşen seminere ilginin az olması üzüntüyle karşılandı. Çocuklarının geleceği ve güvenliğiyle ilgili böylesine önemli programlara velilerin daha ilgili olması istendi. Öğlenden sonra öğrencilere yönelik gerçekleşen seminerde ise salon doldu taştı.

Karacabey TDP Büro Amiri Komiser Özcan Özkaya, Önleyici Hizmetler Büro Amiri Komiser Cezmi Ergül, Milli Eğitim Şube Müdürü Nevzat Kaya, okul müdürleri ve öğretmenlerin de katıldığı seminerde çarpıcı bilgiler sunan Polis Memuru Saide Köse ile İbrahim Gündüzgil, madde bağımlılığın önlenmesi ve güvenli internet kullanımını masaya yatırdı.

Madde bağımlılığı çöküntüye neden olur!

Madde bağımlılığının kişinin sinir sistemi üzerine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengeyi bozduğuna dikkat çeken Polis Memuru Zaide Köse, “Madde bağımlısı bir kişi, toplum üzerinde iktisadi ve sosyal çöküntüye neden olur. Bir insan neden madde kullanır? Bunun en önemli etkenleri arasında merak gelir. Özellikle gençlerin bir çoğunun merak nedeniyle madde bağımlısı olduğu gözlemlenmiştir. Diğer taraftan arkadaş etkisi ve kişinin kendisini farklı gösterme çabası da madde bağımlılığını tetikler.

Madde bağımlılığın önüne geçmenin tek yolu, hiç başlamamaktır. Özellikle alkol ve sigara ile uyuşturucu kullanma yaşı giderek düşmektedir. Bursa’da uyuşturucu kullanan kişilerin yaş aralığı 19 ile 25 olarak belirlenmiştir.

Eğer bir evde sigara ve alkol kullanılıyorsa, o ailenin çocuklarının da madde bağımlısı olma riski artmaktadır. İlk olarak sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmak zorundayız. Maddeye bağımlı olan kişilerin eğitim sevilerinin de düşük olduğu gözlemlenmektedir. Genelde ilkokul ya da ortaokul mezunu olanların uyuşturucuya bağımlı olması, eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere göstermektedir.

Madde bağımlısı olan çocuklarınıza kesinlikle baskı kurmayın. Onun arkadaş çevresini gözden geçirin ve mutlaka profesyonel bir desteğe başvurun” dedi.

İnternete dikkat!

Seminerin diğer bir önemli konusu ise, “Bilişim Suçları ve Güvenli İnternet” ile ilgiliydi. Veli ve öğrencilere, çağın vazgeçilmezi olan interneti kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Polis Memuru İbrahim Güzdüzgil, sosyal paylaşım sitelerinin tedbirsiz bir şekilde kullanmanın riskleri, kişisel bilgileri paylaşmanın tehlikeleri, bilişim suçlarından korunma yöntemleri anlatılarak güvenli internet kullanımı seçeneğine vurgu yaptı.

Gündüzgil, “Ülkemizde internete yönelik alınacak önlemler konuşulurken yasaklanmanın mümkün olmadığı ama doğru ve bilinçli kullanımın yayılabileceği çalışmalar belirtilmiştir. Bir çok bölgede internetin doğru kullanılması için ‘Temiz İnternet’ kampanyası başlatılmıştır. Emniyet Müdürlüğü ve Türk Telekom tarafından başlatılan bu kampanya, toplumsal değerlerimizi koruyarak ve aile yapısını bozmadan kullanmayı savunmaktadır. Hızlı bilgi edinme, az çaba harcama veya sayısız bilgiye ulaşma gibi avantajları olsa da kötü kullanımından genç kesim etkilenebilir. Bunun için oto kontrolü sağlanmalı ve bu bilinç oluşturularak birkaç noktaya değinilmelidir. Bu noktalardan ilki doğru kullanımı alışkanlık hale gelmesi için çocuklarınızla konuşmak ve en sık ziyaret ettiği siteleri bilip uygunluğuna bakmaktır.

Özellikle uzun saatler chat ve oyun sitelerinde vakit geçirmesine izin verilmemesi gerektiği gibi bilgisayarın sadece ödevlerde kopyala yapıştır olmadığını izah edip aynı zamanda bilgi taraması yapılan bir araç olduğunu anlatmak gerekir. Internet’e bağlanmak için kullanılan şifreler ne sıklıkla ve sürelerle kullanıldığını size göstermiş olur. Kullanan kişinin odasında olması yerine herkesin olduğu yerde bulunmalı bilgisayar ve böylece interneti kullanım alışkanlıkları görülebilir. Eğer küçük yaşta çocuklar kullanacak ise yalnız kullanmasına izin verilmemeli ve doğru kullanım öğretilmelidir. Ziyaret edilen bazı sitelerin kayıt işlemleri gerektiğinde sitenin güvenli olup olmadığına dikkat edilmelidir.

İnterneti yasaklayıp sınırlama koymak hiçbir zaman çözüm olmaz. Zararlı siteler için yapılan yazılımlar yüzde yüz güveni kapsamaz. Ebeveynlerin kendisini böyle güvende hissetmemelidir. Bundan ziyade gençlerin doğru kullanımı için yapılan vakit geçirebilecekleri doğru içeriğin yaratılması gerekir ve onları korumak için yapılacak aktivitelerden daha ucuz ve kolay bir proje gerçekleşmiş olur” şeklinde konuştu.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.