Kurtulan ile Akça’ya Ankara tokadı!

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan ile AKP ilçe Başkanı Kerim Akça'nın şaşkınlık içinde olduklarını ve yanlış politika hırsıyla partilerine zarar verdiklerini daha önce defalarca yazmıştım.

Bu köşede, “Disiplin bahane, oynayanlar şahane” diye yazarken, suyu taşıyanla testiyi kıranların karıştırılmaya çalışıldığına dikkat çekmiştim.

Anımsayacaksınız, Sadi Kurtulan ile Kerim Akça kafa, kafaya vererek hazırladıkları senaryolarla belediye meclisinin “Akil adamlarını” üç ay önce yapılan komisyon seçimlerinde devre dışı bırakabilmek için uydurma gerekçelerle tedbirli olarak İl Disiplin Kuruluna göndermişti.

Olmayan grup kararlarına uymadıkları belirtilerek disipline gönderilen AKP'nin ağır topları, Erhan Onar, Yaşar Yenipazar, Sinan Saygı, Nezettin Şahinbaş'a 2'şer ay ve Fatih Şengül’e 6 ay uzaklaştırma cezası verilmişti. 

Amaç gerçekleşmişti. “Akil adamlar” Mart'ta yapılan komisyon seçimlerinde, seçilme haklarını kullanamamıştı.

Mustafakemalpaşa'nın usulsüz istemine, AKP İl Disiplin Kurulu da uymuştu.

Aslında Ankara'da yerse, Sadi Kurtulan ile Kerim Akça'yı memnun edebilmek için çevir şişi kaz yanmasın politikası izlenmişti.

Gel gör ki, evdeki matematik çarşıda tutmadı.

  Kurtulan ile Akça'nın günahlarını üstlenmek istemeyen Onar ve arkadaşları, Ankara'nın yollarına düşerek onur mücadelesi başlattı ve kararlara itiraz etti. 

Sonra ne oldu?

Yanlış hesap Ankara'dan döndü.

AKP Merkez Disiplin Kurulu cezaları hukuksuz bularak kaldırdı.

Gerekçeyi okuyalım: “Disipline sevk edilen üyelerin yazılı savunmalarında belirttikleri hususlar dikkate alındığında; İlçe kongresinde farklı listelerin desteklenmesi sırasında partili üyeler arasında kırgınlık yaşandığı anlaşılmaktadır. Belediyenin karar aşamasında, muhalefet partilerine mensup üyelerin gönlünü hoş tutma arzusu içinde olduğu görülmektedir. Belediye komisyonlarına seçilecek üyeler ile ilgili tercihler ve muhalefetin gönlünü hoş tutmaya yönelik hareketler, parti mensubu üyelere iyi anlatılamamıştır. Belediye Başkanının parti mensubu üyelere izahtan uzak durması, hoşnutsuzlukların ortaya çıkmasına neden olmuştur…

…Tüzüğün 93. ve 96. maddelerine göre grup kararlarının bağlayıcı olması için gizli oylama yapılması gerekmektedir.

Ortada gizli oylama ile alınmış bir grup kararı bulunmamaktadır. Gizli oylama ile alınmış olmayan bir grup kararının bağlayıcı olması mümkün değildir. Bu nedenle grup kararına uyulmadığından bahisle disiplin cezası uygulanması doğru değildir.”

Ham-hum politikacılarını ters köşeye yatıran bu karar, geçici de olsa partisinden uzaklaştırılmak istenen Onar'ı, Yenipazar'ı, Saygı'yı, Şahinbaş'ı ve Şengül'ü haklı çıkarmıştır.

Üstelik Belediye Başkanı ile İlçe Başkanı'nın suçlandığı söylenebilir.

Bunun adı, pirince giderken, eldeki bulgurdan yoksun kalmaktır. 

Kurtulan ile Akça'nın karizması iyice çizilmiştir.

Bu karar, Bursa'yı da sallamıştır.

Şimdi ne olacak?

“Ankara'nın bağları

Büklüm büklüm yolları

Ne zaman sarhoş oldun

Kaldıramıyon kolları.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.