Kum çeteleri bıraktıkları yerden mi?

Karacabey Bayramdere Yeniköy açıklarından 10 yıl sonra yeniden kaçak kum çıkarılması sahillerimizin doğal dengesini bozmaya başladı.
Arap Çiftliği mevkiine yakın bir kesimden kuvars madeni çıkarılacağı iddia edilerek İstanbul’daki inşaatlarda kullanılmak üzere kum alınması sahillerimize büyük zarar veriyor. Ayrıca kaçak kum alımı nedeniyle deniz tabanının bozmasıyla, 10 yılda onlarca vatandaşımız boğularak can verdi.
17 Ağustos ve 12 Kasım 1999’da meydana gelen depremlerde binlerce vatandaşımız Marmara Denizi’nden ruhsatsız çıkarılan kumlarla inşa edilen beton yığınlarının altında kalarak canını yitirmesi hala belleklerimizde.
Karacabey’in turizm merkezi olan Yeniköy’de kum gemilerinin bu günlerde sıkça görülmesi vatandaşları oldukça tedirgin etmekte. Kaçak kum alımı nedeniyle sahillerimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Su canlılarının üreme ve yaşam alanları bozulduğundan denizlerimizdeki balık türlerinde de büyük azalma olduğu kaydedildi. İlkbaharla birlikte inşaat sektörünün hareketlenmesi nedeniyle kaçak kumcuların daha da arttığı belirtildi.
Su Ürünleri Yasasına göre Marmara Denizi’nden kum çıkarmak yasak. Bu yasaya karşın Arap Çiftliği mevkiinde, deniz içindeki 10 hektar I-A grubu maden işletme ruhsatlı sahada ve 26 metre derinlikte kuvars madeni çıkarılması için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerince olumlu rapor verilmesi soru işareti yarattı. İddiaya göre kum çıkarmak için gözünü Marmara Denizi’ne diken kumcular, düzmece raporlarla yasayı delmek istiyor. Bu raporu dayanak gösteren kum gemileri Yeniköy Dalyan sahilleri yakınlarından kaçak kum çıkarmaya başladı.
Sözde raporlarla maden sahası ilan ettikleri Karacabey sahillerinden kaçak kum çıkaran vurgunculara, Bursa 1. İdare Mahkemesi geçit vermedi. Mahkeme aldığı, 2007/886 sayılı kararda; Marmara Denizi’nden hiçbir şekilde kum çakıl çıkarılmasına izin vermedi. Ayrıca üniversitenin hazırladığı raporla belirli kişilere ayrıcalık tanınacağı görüşlerine yer verdi. Sonuç olarak mahkeme Marmara Denizi’nin bir bütün olarak korunmasına ve Arap Çiftliği mevkiindeki denizden kuvars kumu çıkartılmamasına hükmetti.
Bursa 1. İdare Mahkemesi’nin bu kararına karşın Arap Çiftliği Mevkii ve Yeniköy sahillerinde kum gemileri cirit atıyor. Nisan ayı olması ve inşaat sektöründeki maliyet yüksekliği, firmaları kaçak deniz kumu kullanmaya itiyor. Kolay yoldan para kazanma hırsının faturasını ise sahillerimizin giderek yok olması ve bozulan deniz tabanı nedeniyle boğularak can veren vatandaşlarımız ödüyor.
Yeniköy sahillerinin katledilmesine göz yummayacaklarını belirten Bayramdere Köyü Muhtarı Arslan Bay, “Bu konuda geçmişten gelen üzüntü verici çıkar ilişkileriyle oluşturulan tiyatroları unutmadık. Acı deneyler yaşadık. Kum çeteleriyle mücadeleye yasal yollardan devam edeceğiz” dedi.
GÜMÇED DEVREDE
Karacabey’in doğa harikası Yeniköy sahillerini İstanbullu “Kum Çeteleri”ne peşkeşletmeyeceklerini dile getiren Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Karacabey Temsilcisi İbrahim Bursalı, gizli çıkar odaklarının yeniden harekete geçtiğini söyledi.
Karacabey’in dağlarıyla denizleriyle verimli tarım topraklarıyla değerlendirilmeyip bir avuç çıkarcıya peşkeşlenmeye çalışıldığına dikkat çeken İbrahim Bursalı, “Kum Çeteleri”nin hortlamasının rastlantı olmadığını ileri sürdü.
Bursalı, “Kum çeteleri’nin dünyanın öbür ucundan gelerek Nilüfer Çayı ile Marmara Denizi’nin birleştiği özel yerdeki yılan balıklarının yumurtalarını bıraktığı yatakları nasıl katlettiğini unutmadık.
Yeniköy sahillerini yok edip bedavaya getirilerek kaçak çıkarılan kum-çakılla İstanbullulara “Mezar Taşı” taşıyanların masum insanların cesetlerini üzerinden rant sağlanmasını unutmadık.
Yniköy’den taşınan kum-çakılla İstanbul’daki inşaatların çökmesiyle ölen yüzlerce masum insanımız bu kadar çabuk unutulabilir mi?
Rantın da bir etik yolu olmalı. Bu kadar arsızlık, bu kadar yüzsüzlük düşünülmemeli.
Denizden kum alındıkça Yeniköy sahillerinin nasıl da sular altında kaldığını 10 yıl önce hep birlikte gördük. Rant uğruna göz yumulan bu peşkeşin sürmesi halinde, birkaç yıl sonra Yeniköy’deki yazlıkların da sular altında kalacağından kimsenin kuşkusu olmasın.
Kum çetelerinin daha önce bu sahillerde neler yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Dünya harikası Yeniköy’ümüze yeniden musallat olan “Kum çeteleri”nin bundan sonrada neler yapabileceğini çok iyi görebiliyoruz.
“Kum çeteleri”ne karşı tüm Karacabeylilerle birlikte el ele vererek yeniden yeni bir mücadele başlatılmıştır.
Mücadelemiz, “Kum çeteleri” sahillerimizden tamamen uzaklaşıncaya değin sürecektir” dedi.
Bursalı, “Kum çeteleri”ne göz yumarak görevini ihmal eden etkili ve yetkili kim varsa tümü hakkında yasal işlem başlatacaklarını dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.