“Küçükbaş hayvan işletmeleri zor durumda!”

Karacabey’de küçükbaş hayvan yetiştiren işletme sahipleri ile KAFKAS – VET Sahibi Vet. Hekim Mikail Uluganyan tarafından verilen yemekli toplantıda buluştu. İYİ Parti Karacabey İlçe Başkanı Erdem Uğur’unda katıldığı toplantının yoğun ilgi görmesi memnuniyet yarattı. Toplantı ile ilgili açıklama yapan Uğur,  “Bu yıl yapılan ikinci toplantımız bizler için çok önemlidir. Bu toplantıya ev sahipliği yapan Mikail Uluganyan Bey’e çok teşekkür ediyoruz. Davet edilen üreticilerin tamamına yakını katıldı. Küçükbaş üreticilerinin toplantıya ilgi göstermesi bizleri çok sevindirdi. Üreticilerin derlenip, toparlanma ve ses getirme zamanının geldiğini anlıyoruz.

            Toplantının ilk bölümünde; koyunların ve kuzuların aşı programları ile koyunların döllenmesi konusunda Vet. Hekim Mikail Uluganyan tarafından bilgi verildi.

          Toplantının ikinci bölümünde ise toplantı sonucunu açıkladım. Toplantı sonucunda oluşturulan sonuç raporunda şu hususlara yer verildi;                            

        1.   Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından anaç koyun başına 25 TL. destekleme verilmektedir. Anaç koyun başına verilecek destek en az 100 TL. olmalıdır.

       2. Verilen bu desteklemenin bir kısmı, Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğine aidat olarak geri ödenmektedir. Bu birliğin onayı olmadan destekleme alınamamaktadır. Aidatlarını zamanında veremeyen üreticiler hakkında, icra takibatı yapılmaktadır. Aidat almaktan başka, şimdiye kadar üretici lehine faydası görülmemiştir. Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinin yönetiminin üreticilere hiçbir faydası olmamaktadır. Bu birliğin yönetimi derhal değiştirilmelidir. Küçükbaş üreticiler olarak sesimizi duyuramamaktayız. Sesimizi duyuracak olan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği maalesef üreticinin dertlerini dinlememektedir.

     2.  Yem maliyetlerinde bir önceki yıla göre yaklaşık % 30 oranında artış meydana gelmiştir.

     3. İlaç maliyetleri % 60 civarında yükselmiştir. İlaç üretimi ve tedariki dışa bağımlı olduğundan sürekli artmaktadır.

     4. Çiftliklerde kullanılan mazot ve elektrik fiyatları yaklaşık % 35 oranında artmıştır.

     5. Kuzuların büyük bir kısmı mezbahalarda kesilmektedir. Geçen yıl kuzu canlı ağırlık ortalama satış fiyatı 21 TL. iken, bu yıl 23 TL. olmuştur. Kuzu satış fiyatı yaklaşık % 10 artmıştır. Genel olarak geçen yılın bu ayına göre maliyetlerde % 40 artış söz konusudur. Canlı kuzu satış fiyatı en az 27 TL. olmalıdır.

         Sonuç olarak; Küçükbaş üreticilerinin, üretim yapması gün geçtikçe zorlaşıyor.  Bu maliyetler ile küçükbaş işletmelerinin kar elde etmesi mümkün görülmemektedir. Küçükbaş üreticilerinin sesine kulak verilmelidir” dedi.     

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.