Koyuncu Amerika’da ne arıyor?

Koyuncu Amerika’da ne arıyor?
*ABD, Avrupa’da yasak olan genetiğiyle oynanmış ürünlerin üretiminin Türkiye’de yasallaştırılmasını istiyor.
Vatan Gazetesi, 25 Nisan 2009 Cumartesi günkü baskısında AKP Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’yla birlikte 5 milletvekilinin Amerika’da ne aradığına açıklık getirdi.
Vatan gazetesinin haberine göre Ali Koyuncu ve 5 milletvekili ‘Etik olmayan genetik gezi’ için Amerika’da bulunuyorlar. ABD Tarım Bakanlığı’nın TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu milletvekillerini, meclis gündemine gelmesi beklenen genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) Türkiye’de üretilmesinin önünü açacak biyogüvenlik yasa tasarısına onay vermeleri için 1 hafta ABD’de ağırladığı ortaya çıktı. Yol hariç tüm masrafların ABD’den karşılandığı gezide Ali Koyuncu’nun dâhil olduğu heyetin Monsanto firmasını ziyaret ettikleri ortaya çıktı.
Monsanto, genetiği değiştirilmiş tohumların üretiminde dünyanın 1 numaralı firması. 50 ülkede 21 bin 700 çalışanı bulunuyor. 2008 cirosu 11,3 milyar dolar, kârı ise 2 milyar dolar düzeyinde. Ancak Monsanto, hakkında çok yoğun tartışmaları yapılan bir şirket. Bu nedenle ‘Şeytani şirket’ olarak da anılıyor.
Almanya’da faaliyetleri yasaklanan Monsanto ile ilgili Hindistan’da da geçtiğimiz yıllarda çok yoğun bir şekilde tartışma konusu olmuştu. Şirket yetkililerinin Hindistan hükümetine kendi tohumlarını tercih etmeleri karşılığında rüşvet verdiğine ilişkin suçlamalar sonucunda Monsanto Amerikan mahkemelerinde mahkûm oldu ve 1,5 milyon dolar ceza ödemek zorunda kaldı.
2007 de Monsanto’nun Hindistan’da çiftçilere sattığı tohumlardan istenilen verimin alınamaması, ürünler kısır olduğu için yeni tohum elde edilememesi, tohumların çok daha fazla su ve gübre ihtiyacı doğurması üzerine batma noktasına gelen 1500 çiftçi intihar ederek hayatına son verdi. Bu nedenle Monsanto’nun çiftçiler arasındaki adı ‘Gestapo’ ve ‘Mafya’ ya çıktı. 2006 yılında İngiliz The Independent Gazetesi manşetten duyurduğu haberde Monsanto’nun tohumlarıyla yetiştirilen genetiği değiştirilmiş mısırlarla beslenen farelerin kanlarında ve böbreklerinde anormallikler belirlendiği kaydedildi. Gazete, Monsanto’nun 1139 sayfalık gizli raporu hasıraltı ettiğini ileri sürdü.
Birçok AB ülkesinde üretimi yasak olan ve çevrecilerden büyük tepki toplayan bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayan bir yasa tasarısına destek vermeleri için ABD’ye götürülen heyette yer alan Ali Koyuncu’nun bu konuda yapacağı açıklamalar ve böylesi şaibeli bir yasaya destek verip vermeyeceği çok merak ediliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.