Korona’nın yaygınlaşması sağlık sistemini çökertiyor

Demokratik Sol Parti’de bir dönem görev yapmış olan Metin Güneş iki gün önce sosyal medyada şu paylaşımı yaptı:

“Bugün kemoterapi tedavimin 3. kürüydü. Genelde tedaviyi hastanede 3-5 gün yatarak alıyordum. Fakat bugün Bursa Şehir Hastanesi’ne gittiğimizde, doktorum özür diledi, bizzat kendisi aramasına rağmen yatırılacak boş yatağın bulunamadığını söyledi. Öğrendiğimize göre, Bursa’da koronavirüs vakaları çok artmış. Kanser ve kalp servisleri haricinde tüm servisler korona için kapatılmış. Kapatılan servislerin hastalarının ise kanser bölümüne yatışı gerçekleştirilmiş. Benim gibi kanser hastaları ise ayakta tedavi görmek zorunda kalıyor.

Velhasıl, Korona Bursa’da korkunç vaziyette ilerliyor, Allah herkese sağlık versin. Saygılarımla.”

Bursa Tabip Odası ile Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın “Dünya Tek Sağlık Günü” nedeniyle düzenlediği ortak basın toplantısında, Tabip Odası Başkanı, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Kovid-19 vakalarına ilişkin olarak, “Çember daralmıyor. Çemberin içindeyiz. Acillerin önünde kuyruk var. Hastanelerin sadece dışarısı değil, içerisi de çok kalabalık. Resmi makamlardan bilgi alamamakla birlikte çalışan arkadaşlarımızdan hastanelerin dolduğunu öğrendik” diyerek Metin Güneş’i doğruladı.

Tabip Odası Başkanı Türkkan, Çin’den getirilen aşı konusunda sorulan bir soruya karşılık olarak, “Faz 3 aşıları bizim üniversitede uygulandı. Dekanımız da aşı oldu. Şu ana kadar aşı olanlarda herhangi bir yan etki görülmedi. Üniversitemizde denenen aşıların tüm Türkiye’de uygulanması planlanıyor. Ancak herkese yetişir mi, dağıtabilirler mi? Maske dağıtamadık. Aşıyı nasıl yapacağız. Çok başarılı olacağını ve sürecin doğru yönetileceğini sanmıyorum. Aşı çok başarılı olsa bile uygulamada zafiyetler olacaktır” dedi.

Bursa İl Sağlık Müdürü’nün değişimine ilişkin olarak da Türkkan, “Dere geçilirken at değiştirilmez dediler. Değiştirdiler” dedi.

TEK SAĞLIK NEDİR?

Tek Sağlık konusunda ortak bildiriyi okuyan Veteriner Hekimler Odası Genel Sekteri Melike Baysal, ‘Tek Tıp-Tek Sağlık-One Medicine’nin 1890’lı yıllara dayanan bir kökeni olduğunu belirterek, “Tek Sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak değerlendiren, gerekli sağlık hizmetlerini disiplinler arası işbirliği ile genişletmeyi öngören, küresel sağlık stratejisidir. İnsan ve hayvan sağlığına hizmet eden beşeri hekimleri, veteriner hekimleri ve diğer sağlık profesyonellerini kapsayan bir terim olmakla birlikte; Coronavirüs örneği gibi hayvanlardan insanlara geçebilen ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan zoonotik hastalıkların anlaşılması, önlenmesi ve kontrol altına alınmasında önemli rol oynar” şeklinde tanımladı bu kavramı…

Özetle, hayvan ve insan anatomisi birbirine benzer, toplum ve insan sağlığı için ortak çalışma yapmalı iki meslek grubu demek istedi ortak bildiri…

 ***

Bu arada çok çarpıcı iki rakamı dile getirdi Melike Baysal:

Dünyada her 15 dakikada bir kuduz vakasından insan yaşamını kaybediyor.

1.5 milyon insan da tüberkülozdan ölüyor.

Hayvan sağlığı sadece hayvan sağlığı değildir.

Köpeklere yapılan kuduz aşısı hayvanları koruduğu gibi insanları da mutlak bir ölümden kurtarıyor.

 ***

Sözü Kovid-19’dan açtık, onunla tamamlayalım.

Türkiye’de ve dünyada umutla beklenen korona aşısının bilimsel çalışmalarını veteriner hekimlerle, sağlık bilimleri alanında çalışan diğer bilim adamları birlikte gerçekleştiriyor.

Erciyes Üniversitesi’nde Türk aşısının çalışmaları yapan ekibin lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli veteriner hekimlik eğitimi almış, halen Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji, İmmünoloji, Temel Bilimler, Yaşam Bilimleri, Mikrobiyoloji, Viroloji alanlarında çalışmalarını yürütüyor.

Bu durum ‘Tek Sağlık’ anlayışının tüm dünyada düşünülmesi, uygulanması gerektiğini ortaya koymuyor mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.