Korona Bursa ne alemde?

Korona öncesinde pek kimsenin tanımadığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı artık herkes biliyor.

Süreci yönetmedeki gayreti takdire değer…

Oluşturduğu Bilim Kurulu ile işe başlaması zaten bir artıydı.

Ancak görünen o ki, pek çok ülke gibi Türkiye’nin de böylesine yaygın bir hastalık için yeterli donanımı, araç gereci, hastanesi ve planı yok.

Daha da önemlisi yetişmiş insanı da ihtiyaca cevap verecek düzeyde değil; ki 32 bin yeni sağlık elemanının alınması olumlu olmakla birlikte bu tabloyu ortaya koymuş oldu.

***

Türkiye’nin sağlık alanında yetersiz kentlerinden biri de Bursa…

Bakmayın siz Şehir Hastanesi cakası satanlara… Hem bizi yıllar boyunca söğüşletme mekanizmasıdır Şehir Hastanesi hem de açılan yatak sayısı ile kapanan hastanelerdeki yatak sayısı arasında çok büyük fark olmadığı için sağlıkta devasa bir adım değildir.

Ayrıca korona hastalığı konusunda Bursa ile ilgili kulaktan dolma bilgiler alıyoruz; resmi bir açıklama yok.

Hastanelerin durumunu bile tam bilemiyoruz.

Milletvekili olmadan önce bir hastanenin başhekimliğini yapan Prof. Dr. Yüksel Özkan gitti, yerinde gördü ve izlenimlerini paylaşarak, Sağlık Bakanı Koca’ya sorular yöneltti.

CHP Bursa Milletvekili Özkan’ın hastane ziyaretleri sonrasındaki gözlemleri çok çarpıcı:

“Bursa’da COVID-19 için referans hastanesi olarak belirlenen hastanelerdeki sağlık çalışanlarını ziyaret ettim ve daha sonra yöneticiler ile izlenimlerimi paylaştım.

Balkon alkışları her ne kadar sağlık çalışanlarını motive etmiş görünse de kendilerinde büyük bir endişe var ve yalnız bırakılmış hissediyorlar. Kişisel korunma ekipmanlarının olmadığını, hatta maskeye ulaşımda büyük zorluk çektiklerini, günde neredeyse imza karşılığı birer maske verildiğini ifade ediyorlar. Kişisel ekipmanların ilgili hastaneler tarafından dikileceğini de öğrenmiş bulunuyorum. 3 milyonluk Bursa’da, ayrıca 7 milyonluk Güney Marmara bölgesine de hizmet sunan referans 2 eğitim ve araştırma hastanesinde halen test yapılamıyor olması, bu salgında olmazsa olmaz test uygulamasında çok gecikme olduğunu, herhangi bir algoritmanın oluşmadığını ve dolayısıyla COVID-19’lu bir hasta gelince nasıl bir yol izleneceği konusunda da büyük bir belirsizlik bulunmaktadır. İlgili yöneticiler her ne kadar bu iddianın doğru olmadığını ifade etseler de, hekimler istedikleri test sonuçlarının hem geç geldiğini hem de sonuç hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtmektedirler.”

***

Bu genel gözlemlerden sonra Prof. Dr. Yüksel Özkan, TBMM Başkanlığı’na, Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması isteğiyle can alıcı 16 soru yöneltti. Biraz uzun olacak, ama çok önemli olduğunu düşündüğüm bu soruları sizinle paylaşmak istiyorum:

“1. Başta maske olmak üzere, COVID-19 salgını ile ilgili belirli standartlardaki kişisel koruma ekipmanlarına sağlık çalışanları ne zaman kavuşacaktır?

2. Test konusunda açıklamanızın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, uygulamaya ne zaman başlanacak ve Bursa’da özel hastaneler dahil kaç yerde test merkezi oluşturulacaktır?

3. Yapılan testlerin sonuçlarını ilgili hekimlere nasıl ve hangi ortamda gönderiyorsunuz?

4. MHRS’den ve ayaktan normal hasta kabulü ne zaman durdurulacaktır?

5. Sağlık çalışanlarına bu süreçte yaygın bulaşmayı engelleme açısından dönüşümlü bir çalışma uygulamasını (birçok ülkede olduğu gibi) düşünüyor musunuz?

6. Sağlık çalışanlarının ilgili hastanelerde bu süreçte başta beslenmeleri, istirahatları olmak üzere Coronavirüs ile mücadeleye uygun çalışma şartlarını yeniden düzenlemeyi planlıyor musunuz?

7. Sağlık çalışanlarının ekonomik kaygılarının giderilmesi için acilen bir uygulamanız olacak mıdır?

8. Sağlık çalışanlarının riskli meslek grubuna dahil edilmesi için bir çalışma yapacak mısınız?

9. Sağlıkta şiddet yasasının bu süreçte çıkarılması için bir adım atacak mısınız?

10. KHK ile görevinden uzaklaştırılan ve mahkemeler tarafından suçsuz bulunan sağlık çalışanlarının atamasını yapacak mısınız?

11. Atama sözü vermiş olduğunuz binlerce sağlık çalışanın atamasını yapacak mısınız?

12. Sağlık çalışanlarına söz verilen 3600 ek göstergeyi bu aşamada verecek misiniz?

13. Sağlık çalışanlarının bakıma muhtaç küçük çocuklarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

14. ‘Sadece balkondan alkış yetmez’ sözlerinizin içeriği acaba sağlık çalışanlarının yukarıda sayılan ve kronikleşmiş sorunlarını karşılamak için bir mesaj mıdır? Eğer öyleyse Sayın Bakan bunları ne zaman uygulamaya geçeceksiniz?

15. 27.02.2020 tarihinde TBMM’ ne vermiş olduğum soru önergemde, Bursa’da kapatılan hastanelerin karantina hastanesine çevrilmesi konusunda herhangi bir uygulamanız bulunmakta mıdır? Böyle bir uygulama düşünüyorsanız hazırlıklar ne aşamadadır?

16. Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun çalışmaları ile aldığı kararları ve sahada uygulamasını, süreci daha sağlıklı yönetmek ve koordinasyonu sağlamak için bölgelerde ve bölgelerin özellikleri dikkate alınarak tıp fakültelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinin ilgili anabilim dalındaki akademisyenlerinden oluşan bölge bilim kurulları oluşturmayı düşünüyor musunuz?”

***

Bu yazının dipnotu: Bu soruları Bursa’da her şey yolunda diyen Başbakan eski Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, hekim olduğu için sağlığın içinde olan Milletvekili Dr. Mustafa Esgin de yanıtlarsa, sevinirim, köşemde yer verebilirim.

CHP’den bir soru, bir öneri!

CHP Bursa İl Başkan İsmet Karaca, korona virüsle ilgili ‘sosyal mesafe’yi koruyarak bir toplantı düzenledi. İl Sekreteri Turgut Özkan, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Milletvekili Yüksel Özkan’ın katıldığı toplantıda, yetkililere şu soru yöneltildi:

“Bursa’da bir kriz merkezi var mı? Kimler bu masada görevlidir? Oraya nasıl ulaşabilirler?”

***

Öneriye gelince, CHP’li belediye başkanları, “CHP’li belediyeler olarak aile sağlık merkezlerine ve gereksinim duyulan hastanelere desteğe hazırız. İhtiyaçların tarafımıza bildirilmesini talep ediyoruz” diyerek, ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını bildirdiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.