“Korkulacak bir durum yok!”

Havaların ısınması ile birlikte özellikle mevsimlik işçilerde görülebilecek bulaşıcı hastalık salgını, bitlenme ve uyuz gibi vakalar korkutuyor.
Bu kapsamda Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ile Karacabey İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı hekimler kırsal mahallelerdeki çadırlarda yaşayan mevsimlik tarım işçilerini sağlık taramasından geçiriyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta yapılan tarama sonucunda Karadere mevkiinde bu yıl ilk kez konaklayan mevsimlik tarım işçilerinde uyuz vakası tespit edildi. İlçede sadece bu bölgede rastlanan uyuz vakası için gerekli tüm müdahalelerin yapıldığı ve önlemlerin alındığı ifade edilirken, korkulacak bir durumun olmadığı belirtildi.
Konuyla ilgili edinilen bilgilere göre; mevsimlik tarım işçilerinin uygun barınma, beslenme olanaklarına sahip olmamaları ve sağlık hizmetlerinden yeterli oranda faydalanamamaları sağlık durumlarını olumsuz yönde etkiliyor. Sağlıksız ortam, elverişsiz pişirme ve besin saklama koşulları, yeterli hijyen koşullarının sağlanamaması, yeterli besin maddesine ve temiz suya ulaşamama, beslenme bilgi eksikliği sonucunda beslenmeyle ilişkili hastalık risklerinin artmasına neden oluyor. Karacabey’e gelen mevsimlik tarım işçilerinin başlıca sorunları arasında; çalışma koşulları, konut ve beslenme olanaklarının yetersiz olması gösteriliyor. Bu sorunların yanı sıra mevsimlik tarım işçileri; ulaşım, barınma, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, sosyal güvenlik, sosyal çevre, çocuk işçi ve sağlık sorunları gibi birçok farklı sorunla karşı karşıya kalıyor.
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sağlıksız ortamlar ve birden fazla ile göç etmeleri nedeniyle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskleri de daha yüksek oluyor. Sağlık taramaları kapsamında kırsal mahalleler dışında bu yıl İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün belirlemediği bir nokta olan Karadere’ye ilk kez gelen mevsimlik işçilerde uyuz vakasına rastlanıldığı öğrenildi. Ancak gerekli önlemleri kısa sürede alan İl ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin vaka yaygınlaşmadan hastalığın önüne geçtiği belirtildi. Kaşıntı şikâyetiyle başlayan ve çok çabuk yayılan uyuz salgını hastalığının tedavisinde kullanılan aşı ve ilaçlamalar yapılırken, bu uyuz vakasının herhangi bir yayılma durumunun söz konusu olmadığı vurgulandı. Bu konuda korkulacak bir durumun olmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, İl ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin, uyuz vakasına rastlanılan Karadere bölgesinde çalışmalarını detaylı bir şekilde yoğunlaştırdığı öğrenildi. Söz konusu vaka ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden yakın zaman içinde ayrıntılı bir açıklama bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.