Kooperatiflere dikkat

Kooperatiflere dikkat
Karacabey Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Recep Candan, ‘mortgage’ sistemi ile başlayan furyaya kapılan tüketicilerin, kooperatifler konusunda daha dikkatli olmalarını istedi.
Karacabey Tüketicileri Koruma Derneği Başkanı Recep Candan, ‘mortgage’ sistemi ile başlayan ‘kira öder gibi ev sahibi olma’ hayalinin, sınırlı sorumlu yapı kooperatiflerine de yansıdığını belirterek, “10 bin YTL peşinle başlayan ve aylık 250 YTL aidatla üye olunan kooperatifler, bazı bilgileri gizleyerek tüketicilerimizi kandırmaktadırlar” dedi.
Konut inşa eden yapı kooperatiflerinin, talep doğrultusunda konut inşaasına devam ederken iki yıl içerisinde hak sahiplerine konutların teslim edileceğini iddia ettiklerine değinen Candan, “Giriş ücreti, şerefiye hakkı, aylık ödentiler ve teslim parası adı altında yaklaşık 60-70 bin YTL ödenmekte, geriye kalan bina maliyet farkı ise konut kredisi alınarak veya peşin ödenebilmektedir.
Bu süreç bittiğinde yapı kooperatifi yetkilileri, borç sona erdiğinde kooperatiflerin kendisini feshederek site yönetimine binayı devredeceğini ve bu devirle birlikte konutun tapularını hak sahibine vaat etmekte, böylelikle bu vaatte bulunan yapı kooperatifleri bilgi gizleyerek tüketicileri yanıltmaktadırlar. Şöyle ki; kooperatif, toplu konut alanında proje bütünlüğü içerisinde var olan ve projenin tamamı bitmeden kendini fesh etmeyen bir birliktir. Dolayısıyla projenin bir kısmının bitmiş ve hak sahiplerine teslim edilmiş olması, borçları bitmiş olsa dahi evleri teslim edilen hak sahiplerini kooperatif üyeliği sorumluluklarından düşürmemektedir” diye konuştu.
Üyelerin projenin bütün etapları bitinceye kadar kooperatif genel kurulunda her yıl belirlenen aidatları ödemekle yükümlü olduklarına dikkat çeken Candan, “Kendi konutlarına ilişkin borcun bitmiş olması, üye bakımından kooperatif üyeliği aidatlarını ödemeyeceği anlamına gelmemektedir. Bu durum, tüketicilerin 15-20 yıl boyunca projenin bütün etapları için ödeme yapmalarını gerektirmektedir. Bu süre boyunca kooperatif kendisini feshedemeyeceği için de hak sahipleri tapularını alamaz ve satış yapamazlar. Bu nedenlerle tüketiciler etap etap ilerleyen ve talep doğrultusunda imalata devam edilen yapı kooperatiflerine üye olurken daha dikkatli olmalıdır. Aksi halde onlarca yıl bitmeyecek bir borcun altına girecek ve piyasa değerinin çok daha üzerinde ödeme yapacaktır” diyerek tüketicileri uyardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.