Komşusu aç iken tok yatanın…

Hiçbir kulübe üye olmayan ama üyelerinin pek çoğu eski dostu olan bendeniz için kulüpler çok da uzak yapılanmalar değil. Üyelikten değil de dostluk kontenjanından konuk olduğum bu toplantılarda hem dostlarla sohbet edip, hem de günün konuşmacısı sayesinde pek çok konuda bilgilendiğim vakidir.
Ve konuşmacı olarak davet edilip naçizane bilgilendirdiğim de…
Bu kez 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından 24 Temmuz Basın Bayramı sebebiyle düzenlenen toplantıya basın mensubu olarak davet edildim ve “Lions nedir ne değildir?” bu kez onlar hakkında detay detay bilgilendim.
Başkan İlknur Kutucu’nun samimi temennileriyle başlayan toplantı Kutucu’nun Lions’u anlatmasıyla ve sorulan soruları cevaplamasıyla sıcak bir sohbet havası içerisinde geçti.
Kısaca aktarayım;
* Uluslararası Lions, 1917 yılında ABD / Chicago’da kurulmuş. Ana amacı dünya toplumuna karşılıksız hizmet etmek olan yapılanma kesinlikle kendi üyelerinin menfaatlerine hizmet etmiyormuş. 1945’ten bu yana Birleşmiş Milletlerde daimi temsilcisi varmış.
* Ülkemizde 1963 yılında kurulan Türk Lions’unun ana amacı; Atatürk İlke ve Devrimlerinin ışığında topluma hizmet etmek olarak olmuş.
* LIONS İngilizce Liberty (Özgürlük), Intelligence (Anlayış), Our Nations Safety (Ulusumuzun güvenliği) sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuş. Kısaca, Lions; Özgürlük, Anlayış ve Ulusun Güvenliği anlamına geliyor.
* 1921 senesinde kabul edilen Lions amblemindeki aslan başlarının sola bakanı geçmişi, sağa bakanı ise geleceği, ortadaki çember ise Dünya’yı sembolize ediyormuş.
* Dünyada 200’den fazla ülke ve coğrafi bölgede kurulmuş olan, yaklaşık 1,35 milyon Lion ile 150 bin Leo üyesi bulunan, 45 bin Lions Kulübünün oluşturduğu bir Küresel Sivil Toplum Kuruluşu imiş.
* Ülkemizde de 300’den fazla kulüp, 7000’i aşkın Lion ve 1300’den fazla Leo üye varmış. (Leo Programı Lions kulüplerinin Gençlik Programı oluyor)
* 118-K kodu ne diye merak ederseniz; birlik dünyada altı tüzüksel coğrafi bölgeye ayrılmış ve bunlara kod numaraları verilmiş. Türkiye’nin bağlı olduğu coğrafi bölge de Avrupa imiş ve Avrupa’nın numarası da 100 imiş. Türkiye Avrupa’da Lions’u kabul eden 18. ülke olduğu için de numarası 118 imiş.
* 118’i anladık, peki ya ‘K’nın anlamı nedir derseniz; Türkiye kendi içinde altı idari /coğrafi bölgeye ayrılmış. Bunlar TURKEY kelimesinin baş harfleri ile anılıyormuş ve Bursa’yı da kapsayan çevre ‘K’ya mensupmuş. (118 T,U,R,K,E,Y gibi) 118-E ve 118-Y de mevcutmuş ve böylece TURKEY kelimesi tamamlanmış.
* Uluslararası Sloganı ‘Hizmet Ediyoruz’ olan kulübün çıkış fikri “Olanağı olan ile ihtiyacı olanı birleştirmek” imiş…
* 2017’de 100. yılını kutlayacak olan Lions dört ana hedef üzerine yoğunlaşmış. Göz Sağlığı, Açlık, Çevre ve Gençlik…
****
Daha önceki pek çok icraatlarına da şahit olduğum ve zaman zaman yazılarımda anlattığım projelerinin yanında, 118-K Yönetim Çevresi birkaç yıldır Bursa’ya bir Alzheimer Hasta Konuk Evi kazandırma gayretinde. Bu proje için Nilüfer Belediyesi Özlüce’de 6472,38 m2 bir arazi tahsis ettiğini ve inşaata başlandığını biliyorum. Binanın 3 milyon TL’nin üzerinde bir maliyeti olacakmış. Edip Dikencik ve Tülin Terzioğlu tarafından, 1.5 milyon TL. bağış taahhüdü ile ilgili protokol imzalanmış, ismin de “Nilüfer Belediyes&Lions& Ercan Dikencik” olarak belirlenmesinde mutabık kalınmış.
Bursa halkının da sahip çıkmasıyla hızla tamamlanması beklenen projede bloklar hazırlanmış ve bina 1-2 ay içerisinde yükselmeye başlayacakmış.
****
Zenginlerin üye olduğu sosyal kulüpler diğer insanlar tarafından biraz gıptayla izlenir, biraz da hasetle.
Fakirliğin azalıp yok olması gereken dünyada ne yazık ki fakirler çok, zenginler azdır. O yüzden de bu tür kulüpler halka biraz uzaktır.
Ama ‘olanın olmayana borcu vardır’ ve ‘komşusu aç iken tok yatan’ olmamalıdır.
Yardımı hedefleyen böyle yapılanmaların kendilerini doğru ifade etmek için ellerinden geleni yapmaları, kendi bireyselliklerini geriye alıp varlık amaçlarını unutmamaları, yaptıkları işin önüne çıkıp onu alalamamaları lazımdır.
Malum kulüp üyesi bazı kişiler varlıkları ile kulübe hizmet edeceklerine, kulübün varlığını kendilerine hizmet ettirmeye çalışır, kıbleyi şaşırırlar.
Kısacası hizmet etmenin kutsallığını kendi variyetini gösterme sevdasına yenik düşürürler.
Bu vitrin sevdalıları sebebiyle de kulüp halktan gittikçe uzaklaşır ve halk tarafından anlaşılmaz hale gelir. Hatta yanlış anlaşılır hale gelir…
118-K Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı İlknur Kutucu da bu uzaklığı yakınlaştırma çabasında.
Birebir sohbetimizde bu ufak(!) sorunu kendisine aktardığımda aynı dertten kendilerinin de muzdarip olduğunu gördüm. “O insan yan komşusuna da öyle geçiyor, ne yapabilirim?” deyişindeki çaresizlik, herkesin özgür iradesine olan saygı, insanların yerine göre giyinip, yerine göre davranmayı bilememe karmaşası ile birbirine geçti.
Toplantının sonunda Lions hakkında ön yargısı olanlar meraklarını bir nebze de olsa gidermiş, Lions mantığına vakıf olanlar da Lions’un ayrıntılarını daha bir sindirmiş olarak ve Lions’un artık gelenekselleştirdiği ‘Basın Bayramı Kutlaması’ buluşması için İlknur Kutucu ve Gül Liman’a teşekkür ederek ayrıldılar toplantıdan.
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.