Kökler, ‘Merhaba Rumeli’ ile hem yâd, hem şâd edildi

Bir şehrin nüfusunun büyük çoğunluğu Rumeli’den göç etmişse, Rumeli kültürü tüm nüanslarıyla nesilden nesle geçmişse ve Rumeli havaları çalmaya başladığı anda kimse yerli yerinde değilse, o şehirde Rumeli Havaları Konseri yapmak kaçınılmazdır…
Bunu da en lezzetli haliyle Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu yapacaktır…
Koro 2014-2015 sezonunun açılış konserini bu kez Rumeli havalarına ayırmıştı. “Merhaba Rumeli” adını verdikleri ve Fethiye Kültür Merkezi’nde düzenlenen konser gecesinde artık iyice profesyonelleşen “amatör koro” sakinleri, Şef Dr. Aysel Gürel yönetiminde birbirinden güzel eserler seslendirdi.
Üzerlerinde Balkan esintileri taşıyan kıyafetler, dillerinde şarkılar-türküler, izleyiciyle düetler derken saatler adeta su gibi akıp gitti.
Tango Evita Özel Dans ve Sanat Merkezi’nden Türkan Yiğitdinç’in kareografisini yaptığı açılış dansı izlenmeye değerdi. Yine koristlerden kurularak Tuana Sanat Kulübü’nden Taner Yılmaz tarafından eğitilen folklor ekibi Rumeli oyunlarından bölümler sergiledi.
Hele “Göçmen Kadın” tiplemesiyle Hülya Veziroğlu tam bir alemdi…
İzleyicilerde ne sıkılmak, ne bunalmak…
Nasıl sıkılalım; koristlerde dans desen dans, tiyatro desen tiyatro, solo desen solo.
Bu arada orkestra da daha bir zenginleşmiş ve ekibe birbirinden değerli müzisyenler eklenmiş.
Sololarda; Arda Boyları’nın hüzünlü nağmelerinde Refiye Acar, Bir Fırtına Tuttu Bizi’nin hasretle dolu sevdasında Fatma Sevik, Evde Kaldım’ın oynak notalarında Vildan Öztürk.
Bir de geçtiğimiz yaz bir hastane yardımı için Mestanlı’ya giderek orada konser veren koronun, bestesi ve güftesi Şef Aysel Gürel tarafından yapılan ve konserde Gürel tarafından seslendirilen”Daima kalbimdesin güzel Mestanlı” şarkısı.
Diğer eserler hep tanıdık, hep bildik. Bahçalarda Börülce de vardı repertuvarda, Vardar Ovası da, Alişimin Kaşları Kara da vardı, Pencere Açıldı Bilal Oğlan da.
Toplam 24 eser seslendirildi gece boyu.
Ramo ve Damat Havası ise tüm salonu yerlerinde oynattı…
Kökleri Balkanlar’a dayanan her insanın yüreğinin titrediği, belki biraz da gözlerinin nemlendiğişarkılardı hepsi.
Pek çok kişi için şimdi çok uzaklarda kalan anılar… Memleket havası, memleket kokusu, çocukluk günleri, dağlar, taşlar geride kalanlar….
Ve şarkı aralarında Aysel Gürel’in naif sesiyle anlattığı fıkralar ve izleyiciyle ettiği sıcak sohbet iledağılan hüzünlü hava.
Her zamanki gibi yine hep bir ağızdan söylendi şarkılar.
Başkan Bozbey ikinci yarıya yetişti, konser bitiminde Aysel Gürel’e çiçeğini takdim etti ve ekledi;
“Sizlerle gurur duyuyorum”…
Başkan Bozbey izleyicilerin arzusunu kırmayarak kendisiyle özdeşleşen Ormancı’yı söyledi. Meşhur Zeybek dansını etmeden de geçmedi…
Konsere davet edilen Nilüfer Kadın Korosu’nun yararına konserler verdiği dernekler ile Rumeli ve Balkan göçmenlerini çatısı altında toplayan STK yöneticilerinin kurum yöneticileri, dernek ve kulüp temsilcileri, idareciler, basın mensupları ile koristlerin yakınları geceden müziğe doymuş olarak ayrıldı.
Koro, bundan sonraki konserlerini yine sosyal sorumluluk projeleri olarak gerçekleştirecek.
Yüreklerini verip emeklerini esirgemedikleri bu çalışmalar sayesinde yine bir yerlerde birilerinin yüzlerini güldürecek.
Biliyorum ki bu da onlara yetecek…
****
İşin en güzel yanı; 105 koristi olan koro ile Nilüfer halkı artık iyice içiçe geçmiş durumda ve salonda neredeyse herkes birbirini tanıyor. Fethiye Kültür Merkezi’nde olsun, Uğur Mumcu’da olsun, Nazım Hikmet’te olsun, buralarda yapılan her konser sanki evimizde, sanki kendi büyük ailemiz arasında eğleniyormuş kadar sıcak geçiyor.
Arada oluşan teknik arızalar da bu sıcaklığa vız geliyor…
Demem o ki; bu koro Nilüfer’e çok yakışıyor…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.