Koçak: Seçim barajı, milli irade gaspıdır

Karacabey Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bedelli askerlik konusuna değinen İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, “Paraya sıkışan hükümet, askerlik tezkeresini satışa çıkardı” dedi.
Kamuya ait iktisadi teşekkülleri özelleştiren hükümetin paraya sıkıştığını söyleyen Koçak, askerlik hizmetini satarak gelir elde edilmesinin planlandığını söyledi. Koçak, “İktidar her şeyi satılığa çıkardı. Ülkemizde satılacak bir şey kaldı mı? Bakıyorsunuz bir takım yollar yarım kaldı, işlemiyor. İktidar paraya sıkıştı. Terhis belgesini satışa çıkardı. Bir türkü vardır, ‘Zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir’ deniyor. Türkiye kritik bir ortamda, kritik bir zaman diliminden geçiyor. Askerimizin haberi yok. Ama hükümetin durumu daha da kritik. Çünkü dediğimiz gibi, tüm işler yarım kalmış durumda. Satacak elde bir şey kalmadı. Askerlik hizmeti satışa çıkarıldı. Mesele, bundan ibarettir. Zengine deniyor ki, ‘Para ver, canın sağ olsun’, fakire deniyor ki, ‘Canını ver, vatan sağ olsun’” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarıyla birlikte yeniden gündeme gelen ‘seçim barajı’ tartışmalarıyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, Saadet Partisi olarak seçim barajı konusundaki adaletsizliği Anayasa Mahkemesi’ne götüren parti olduklarını hatırlattı.
Koçak, “Yüksek baraj, bazı seçimlerde yüzde 20’ye varan oyların iradesini Meclis dışı bırakıyor. Milli iradenin gerçek manada temsil edilmesinin önüne engel koyuyor. Bu bir irade gaspıdır. Bunun ne hukukta, ne demokraside yeri vardır. Dünyanın gelişmiş, demokratik ülkelerinin hiç birinde böyle bir baraj görmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde bulunan konunun 3 şekilde sonuçlanma ihtimali bulunduğunu ifade eden Koçak, “Konu Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde. Mahkeme 3 şekilde karar verebilir. Şu veya bu şekilde talebi reddebilir. İkinci seçenek olarak burada hak ihlali var diyerek durumu tespit edebilir. Tespit ve ret kararı verirse, mevcut seçim barajı ile gidilir genel seçimlere. Üçüncü ihtimal, iptal kararı verebilir. İptal kararı verdiğinde de iki durum ortaya çıkar. İptal kararı verilir ve durum öyle bırakılabilir ve seçime barajsız gidilir. İkinci durumda ise iptal edip parlamentoya düzeltme süresi verir. Meclis toplanıp kanun çıkartmak zorunda kalabilir. Böyle bir gelişme olursa, Haziran’da yapılması planlanan seçim ertelenir. Çünkü yeni kanun üzerinden 1 yıl geçmeden uygulanamaz. 1 yıl beklenmesi gerekiyor” dedi.
Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, “Seçimlerdeki yüzde 10’luk baraj milli iradenin gaspıdır. İnanıyoruz ki Anayasa Mahkemesi alacağı kararla milli iradenin, demokrasinin, adaletin önünü açacaktır” diye konuştu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Prof.Dr. Mustafa Kamalak’ın ekonomi profesörü olmasının yanında anayasa profesörü olduğunu hatırlatan Koçak, Saadet Partisi olarak barajsız seçim sistemi önerdiklerini söyledi. Koçak, “İnanıyoruz ki Anayasa Mahkemesi, alacağı kararla milli iradenin, demokrasinin, adaletin önünü açacak. Bizce başta iktidar olmak üzere bütün partiler bu konuda olumlu bir tutum içine girmeli. Çünkü unutulmamalıdır ki milli iradenin önüne baraj çekenler, gün gelmiş koydukları barajın dibinde kendileri boğulmuşlardır” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.