KMYOnun Danimarka çıkartması

Sütçülük eğitiminde işbirliği sağlandı:

Kold Koleji’nin daveti üzerine gerçekleşen geziye Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak,  Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Metin Güldaş ve Süt ve Ürünleri Teknolojisi Program Başkanı Öğretim Görevlisi Cumhur Berberoğlu katıldı.

7–11 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleşen geziyle ilgili kamuoyunu bilgilendiren Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, ilk olarak Kopenhag Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Richard Ipsen ile bir görüşme yaptıklarını, arştırma ve eğitim kalitesinin arttırılması konusunda prensipte işbirliği yapılmasına karar verdiklerini dile getirdi.

Gezinin ikinci günü Odense şehrinde bulunan Kold College Müdürü Mr. Hans Skjerning ile Müdür Yardımcısı Bjarne Vagn Larsen ile bir araya geldiklerini anlatan Ak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Genellikle Nordic (Kuzey) ülkelerinin katılımı ile Danimarka’nın Herning kentinde iki yılda bir düzenlenen ve yaklaşık 800 adet peynir çeşidi yanında diğer süt ve süt ürünlerinin sergilendiği, yarıştığı ve derece alanların ödüllendirildiği uluslararası Nordic Süt Fuarı ve Gıda Yarışmasına ve ödül törenine katıldık. Fuarda Danimarka, Norveç, İsveç ve Finlandiya başta olmak üzere, Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkelerden katılan yaklaşık 200 firmanın süt ve süt ürünlerini sergiledi. Fuar kapsamında Kold Kolej Mütevelli Heyeti başkanı olan ve bir süt sığırcılığı işletmesi sahibi olan Thomas Johansen ile birlikte karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk.

Gezimizin üçüncü günü Odense kentinde bulunan Danimarka’da sütçülük eğitimi konusunda ve Avrupa’nın en önemli eğitim merkezlerinden birisi olan Kold Kolejini ziyaret ettik. Kold Koleji Müdürü Mr. Hans Skjernıng, Danimarka’daki ve üniversitelerindeki eğitim sistemleri hakkında 2 saatlik bir seminer verdi. Daha sonra okulun eğitim birimleri, süt işleme tesisleri, laboratuvarlar ve diğer uygulama alanları ziyaret edildi.

Ardından “Logismose Mejeri” isimli Danimarka’ya özgü geleneksel peynirlerin üretildiği süt fabrikasına gittik. Aynı gün eğitim ve araştırmada işbirliği ile ilgili olanakları görüşmek üzere Sütçülük Eğitim Koordinatörü Mr. Ole Holst ile Kold Koleji’nde bir toplantı yaptık. Sütçülük konusunda hazırlanacak olan İngiltere, Danimarka, Almanya, Polonya ve Türkiye’nin içinde yer alacağı sütçülükte uzaktan eğitim konusunda bir AB projesinin birlikte yürütülmesi konusunda anlaşma sağladık.

10 Kasım 2011 Perşembe günü sabah Kold Koleji Öğretim Üyelerinden Mr. Morten ile “Osterlund” Organik Süt Sığırcılığı İşletmesini ziyaret ettik. Daha sonra Kold Koleji Müdür Yardımcısı Palle Schiott Johannessen ve Tarım ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Stig Hansen ile birlikte eğitim ve uygulama alanlarını ziyaret ederek, eğitimde işbirliği olanaklarını görüştük.

Daha sonra aynı gün Kold Koleji’nde Prof. Dr. Hans Skjerning ile eğitimde işbirliği olanakları konusunda bir toplantı gerçekleştirdik. Erasmus programı ile eğitim işbirliğine başlanabileceğine, daha sonra diğer konularda işbirliğinin geliştirilmesine karar verdik. Toplantıda bu yıl üçüncüsü Aksaray’da yapılacak olan “Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi” hakkında da bilgiler verdik” diyerek Danimarka gezisini özetledi.

Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, ziyaret sonunda yapılan görüşmelerde eğitimde işbirliğiyle ilgili anlaşmaya varılan konuları şu şekilde sıraladı;

“- Erasmus programı ile her iki kurum arasında karşılıklı olarak öğretim elemanı ve öğrenci değişimi yapılacak.

– Kold Koleji’nde, KMYO Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı öğrencilerine genel ve mesleki İngilizce eğitim verilecek.

– Video konferans sistemi kullanılarak, Süt ve Süt Hayvancılığı öğrencileri ile Sütaş Hayvancılık Eğitim Merkezinde Süt Sığırı Yetiştiricilerine eğitim desteği sağlanacak.

– KMYO’da Süt Hayvancılığı ve Süt ve Ürünleri Teknolojisi programlarının ders plan ve müfredatlarının güncelleştirilmesi ve laboratuvar alt yapısının oluşturulmasında Kold Koleji tarafından destek sağlanacak.

– Kold Koleji ve Karacabey Meslek Yüksek Okulu, birlikte uluslar arası bir süt kongresi düzenleyecek.

– Kold Koleji ile KMYO, Avrupa Birliği Leonardo Da Vinci projesi hazırlayacak.

– KMYO öğretim elemanlarının İngilizce dil eğitimlerimde Kold Koleji tarafından desteklenmesine karar verildi.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.