Kızılay insancıl bir duygudur!

Kızılay insancıl bir duygudur!
Türkiye Kızılay Derneği Karacabey Şube Başkanı Ayhan Tayfur, kuruluşlarının 141. yılı nedeniyle bir açıklama yaptı.
Türkiye Kızılay Derneği’nin 141 yıl önce, 11 Haziran 1868 yılında, “Yaralı Askerlere Yardım Derneği” olarak kurulduğunu belirten Ayhan Tayfur şunları söyledi; “Felakete uğrayanlara din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım edilmesi gerektiği görüşünü, ilk olarak İsviçreli bir yazar savundu. Tek tek yapılan yardımın yeterli olmadığı görüşünde birleşen Avrupalı devlet adamları, İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandılar. 1859 yılında ilk yardım derneğini kurdular. Bağımsız, yansız, uluslararası bir kuruluş olan bu dernek, daha sonra Kızılhaç adını aldı. Kızılhaç Derneğinin kuruluşundan kısa bir süre sonra da ülkemizde, 11 Haziran 1868’ de “Yaralı Askerlere Yardım Derneği” kuruldu. Dernek bir süre sonra Hilal-i Ahmer adını aldı. Hilal=ay, ahmer=kırmızı demektir. Cumhuriyet döneminde derneğin adı, bu anlamı açıklayıcı biçimde değiştirildi. 1935’te Türkiye Kızılay Cemiyeti; 1947’de ise Türkiye Kızılay Derneği oldu. Türkiye Kızılay Derneğinin, beyaz zemin üzerinde kırmızı ay’dan oluşan bir bayrağı vardır. Kızılay bayrağındaki beyaz renk, yaralı askerlerin gömleklerini, kırmızı ay ise kan izlerini simgelemektedir.”
Kızılay bir yardım kurumu olduğuna dikkat çeken Tayfur, “Yardım insancıl bir duygudur. İnsanları yücelten bir düşüncedir. Bu düşüncenin yaygınlaşması, dünyamızı güzelleştirir. Barış içinde, bir arada yaşamamızı sağlar. İnsanlar arasında birlik ve beraberlik duygularını geliştirir. Kızılay; savaş, deprem, sel baskını, yangın, salgın hastalık gibi felakete uğrayanlara ve düşkünlere yardım eder. Felakete uğrayanların barınmaları için çadır, battaniye, yiyecek ve giyecek dağıtır. Yaralananların iyileşmeleri için geçici hastaneler kurar. Bu hizmetleri yaparken din, dil, soy ayrımı yapmadan yardım elini uzatır. Kızılay gerektiğinde aynı amaçlı Kızılhaç, Kızılaslan, Güneş gibi yardım kuruluşları ile işbirliği yapar. Kızılay gençlik kampları, aşevleri, hastaneler, dispanserler, kan merkezleri gibi sağlık ve yardım kuruluşları çalıştırır” dedi.
Kızılay’ın 141 yıllık ömründe sayısız felaketlerle karşılaştığını anlatan Tayfur, “Her felakete ilk koşan Kızılay olmuştur. Kızılay’ımız, 1999 yılındaki Marmara Depreminde devletimizin diğer kurumları gibi maalesef hazırlıksız yakalanmıştır. Kendisinden beklenen hizmetleri layıkıyla yerine getiremeyen kurumumuz, ciddi eleştirilere hedef olmuş ve imaj erozyonuna uğramıştır. Ancak, 141 yıllık kurumsal bir kimliği, hafızası, kültürü ve birikimi olan Türk Kızılay’ı hamiyetperver Türk halkının sahiplenmesiyle, şanlı tarihine yakışır şekilde bugün ayakta ve her zamankinden daha güçlüdür. Özellikle son 4 yıldaki aktif çalışmalarıyla, bugün artık sadece ulusal bir yardım kuruluşu değil; aynı zamanda küresel bir aktör, uluslararası yardım kuruşları içinde standartlar koyan, sözü dinlenen, dostluğu aranan, Türk Bayrağını şerefle taşıyan bir kuruluşumuzdur. 186 ülkenin yardım kuruluşları için de aktivitesiyle, ilk 5 içine girmiş, Uluslararası Kızılay – Kızılhaç Dernekleri Federasyonunun Yönetim kurulu üyeliğine seçilmiştir.
Hayırseverliği ile tarihte yer etmiş, hamiyetperver Yüce Türk Milletinin yaptığı bağışları, en kısa zamanda gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Kızılay, son iki yılda yurt içinde Hakkari depreminden Çorum Saraycık köy yangınına, Koyulhisar heyelanından Karlıova depremine, Erzurum selinden Bala depremine, Bursa Kemalpaşa Karaköy yangınından Edirne seline, Güneydoğu selinden İskenderun seline, tüm doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmuş, çadır başta olmak üzere, battaniye, katalitik soba, gıda, su, sıcak yemek gibi tüm ihtiyaçları karşılanmıştır. Yurt dışında ise; açlık, salgın hastalık ve iç çatışmaların yaşandığı Sudan, Kenya ve Etiyopya’da, büyük insanlık dramının yaşandığı Filistin, Lübnan ve Irakta, Gürcistan’da Çeçen mültecilere, Kosova ve Bosna-Hersek gibi Balkan ülkelerindeki ihtiyaç sahiplerine, Türk Kızılay’ı yardımları ile umut olmaya devam etmektedir. Pakistan’a Yaptığı yardımlar nedeniyle Kızılay’a Pakistan devlet nişanı verilmiştir. Ayrıca Türk Kızılay’ı Atatürk Uluslararası Barış Ödülü sahibidir.
Türk Kızılay’ı afet müdahale sistemini merkezi yapıdan, bölgesel ve yerel yapıya taşıyarak afetlere zamanında müdahale kabiliyeti kazandı. Bugün İstanbul, Düzce, Manisa, Ankara, Elazığ ve Erzurum Afet Müdahale ve Lojistik Merkezlerinde toplam 250.000 kişiye yetecek afet stokları mevcuttur.
Kızılay’ın bir önemli hizmeti de, gönüllü kan bağışçıları ve kan merkezleri sayesinde ülkemizin ihtiyacı olan kanın % 35 ini karşılanmaktadır. Hedef 5 yıl içinde bu rakamı % 100’ lere taşımaktır. İlçemizde de her üç ayda bir şubemiz kan kampanyası düzenlemektedir. Bu kampanyalara ilçe halkımızın daha fazla iştirak etmesi temennimizdir.
Kızılay; eğitim alanında uyguladığı önemli projelerle, çeşitli bölgelerdeki öğrencileri tanıştırmaya, kaynaştırmaya, dostluklar oluşturma misyon unu üstlenmektedir. Türkiye’de 5 merkezdeki Gençlik ve Sağlık Kamplarında bu yıl, yoksul ve başarılı 1050 öğrenciye güzel bir tatil imkanı sunmuştur. İlçemizde de bu kamplardan 12 kız, 12 Erkek öğrenci yararlanmıştır.
Değerli Kızılay dostları; yardımlaşmanın, dayanışmanın en güzel adresinde, Kızılay’da buluşalım. Elbirliği ile ilçemizde ve ülkemizde Kızılay faaliyetlerini doruklara taşıyalım. Unutmayalım ki, bir gün bizler de o yardımlara muhtaç olabiliriz. Çok değerli okul idarecileri ve öğretmen arkadaşlarım; Okullarınızdaki Kızılay Kulüplerini, Kızılay Şubemize yönlendirerek, onları daha aktif hale getirebilirsiniz. Oluşturacağımız Kızılay Gönüllüleri Projesiyle yüzlerce öğrencimize yardımlaşma, dayanışma, paylaşma fikrini aşılayıp uygulamaya geçirebiliriz.
Bu duygu ve düşüncelerle Türk Kızılay’ının 141. yılını kutluyor, Kızılay’ımızın hayırlı ve başarılı çalışmalarının artarak devamını diliyorum. Tüm hayırsever vatandaşlarımızı Kızılay Ailesine üye olmaya davet ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.