Kış lastiği takmak için kar yağmasını beklemeyin!

Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Ramazan Bay, yük ve yolcu taşıyan araçların kış lastiği takma zorunluluğunun 16 Aralık’ta başlayacağını duyurdu.
Karacabeyli araç sahiplerinin lastiklerini 16 Aralık’a kadar değiştirmeleri gerektiğini hatırlatan Bay, kış lastiğinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmasını sağlayacağını belirtti.
Kış lastiğinin takılması için kar yağmasının beklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Ramazan Bay, kış lastiğinin sadece karda faydalı olmadığını söyledi. Bay, kış lastiğinin aynı zamanda gizli buzlanmada ve yağmurlu havalarda güvenliği en üst noktada tutabildiğini vurguladı.
Bay, Bursa Valiliği’nin kış lastiği uygulamasıyla yaptığı yazılı açıklamada; “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği’ne göre şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtların 1 Aralık 2017 – 1 Nisan 2018 tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları mecburidir. Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki bütün lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin bütün lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerinin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması gerekmektedir. Kış lastiği bulunmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecektir. İlimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren yolcu ve eşya taşımasında kullanılan ticari araçlarda da 16 Aralık 2017 – 1 Mart 2018 tarihleri arasında kış lastiği kullanılması mecburidir. Kış lastiği kullanmayanlar için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesinde belirlenen para cezası uygulanacaktır. İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, trafik ekipleri ve belediyeler tarafından gerekli denetimler yapılacak, kurallara ve alınan kararlara aykırılıkların tespiti halinde işlem yapılacaktır” denildiğini söyledi.
16 Aralık itibariyle 1 Mart’a kadar kış lastiği zorunluluğunun geçerli olacağını hatırlatan Bay, “Kış lastiğinin özellikle gizli buzlanmalarda çok faydası var. Araçlar, karın derinliğinden dolayı kaza yapmıyor. Gizli buzlanma dediğimiz küçük buzlanmaları fark edemediğimiz için o yola girdiğimizde kontrolü kaybediyoruz. Kış lastiğine kar lastiği diyenler oluyor. Kış lastiği kar yağdığında değil, yağmurlu havalardaki küçük buzlanmalarda takılması gerekiyor. Yani sadece kar değil, tüm kış koşulları için kış lastiği gerekir. Bu yüzden araç sahipleri kış lastiğini taktırmak için kar yağışını beklemesin. Kar yağdığında sürücüler kış lastiği taktırmak için yoğunlaşıyor. Hem bu yoğunluk oluşmadan hem de kış aylarında güvenli yol seyir etmek için sürücüler biran önce lastiklerini değiştirmeliler” dedi.
Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farkı da anlatan Bay, “İkisi arasında desen farkı var. Kış lastiği yağmurlu ve karlı havalarda suyu yararak lastiğin yere temas etmesini sağlar. Yaz lastiği ise bunu yapamadığı için sağa sola kayar. İkisinin de kimyasal yapıları farklıdır. Lastiklerde sürtünme katsayısı diye bir şey vardır. Lastiğin tutunma özelliği sürtünme katsayısı ile ölçülür. Kış lastiğinde bu katsayı çok yüksektir. Kış lastiğini yazın kullanmamak lazım. Yazın kullandığımız zaman ses yapar, yakıt tüketimini arttırır ve erken aşınır” şeklinde sözlerini tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.