Kırmızı elmas seviindirdi

Kırmızı elmas seviindirdi
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, kuraklık nedeniyle oluşan yoğun talebin domates fiyatını arttırdığını duyurdu.
Aşırı sıcaklar ve susuzluk nedeniyle bu yıl domateste yüzde 30-40 zarar yaşandığını bununda salçalık domateste talep patlaması yaptığını belirtti. Karaca, “Türkiye salçalık domates ihtiyacının yüzde 40`ını karşılayan Karacabey ovası, yaklaşık 40-45 bin dekar domates ekimi yaptı. Geçen yıllarda dönüm başına 10 ton verim alınırken bu yıl 6 tonluk verimle dengeler bozuldu. Fabrikalar ürünü tarladan 5 sene öncesinin fiyatları ile alırken bu yıl kuraklığın etkisiyle domates kıymete bindi.
Fabrikalar 10 Krş’a aldıkları domatese zam yaparak 12 14 Krş’tan almaya başladılar. Çiftçi serbest piyasada ise 17 -18 Krş’tan mahsulünü satmaktadır. Dünya genelindeki kuraklık ve domates veriminin düşüklüğü dış piyasada fiyatları arttırdı. Türkiye pazarındaki talep fazlalığı neniyle sanayici ve tüccar fiyatlarda artışa giderek talebi karşılamaya çalışıyor. Salça piyasasında dünya çapında bir fiyat artışı oldu, fabrikalar bundan yararlanıyor, ama bunu üreticiye yansıtmıyorlar. Serbest piyasadaki fiyat maalesef fabrikaların hiçbirinde yok. Önümüzdeki günlerde fiyatların daha da artmasını bekliyoruz“ dedi. Kuraklığın etkisinin sürmesi halinde zorluklar yaşanabileceğini belirtti. Karaca, “Önümüzdeki yıl son bahar ve kış yağmurları yetersiz olursa hem çiftçi hem fabrikalar zor durumda kalır. Fabrikalar arasındaki fiyat rekabetinden çiftçinin zarar görmemesi için gerçekçi fiyat tespiti yapılmalıdır. Çift taraflı sözleşmelerle tarafların hak ve hükümlülüklerini yerine getirmeleri güvence altına alınmalıdır. Fabrikalar domates sezonunda ve önümüzdeki yıl için fiyatlarda iyileştirme yapması gerek. Girdi fiyatlarının yüksekliği ve önümüzdeki yıl yaşanabilecek muhtemel bir kuraklık çiftçiyi domates ekiminden vazgeçirebilir. Gerçekçi çözümlerin bir an önce ortaya konulması gerekiyor” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.