Kirazlıyayla’da şirket sloganı: ‘Sen evde kal, ben ağaç keseyim!

Halka “Evde Kalın” çağrısı yapıldığı bir dönemde, yangından mal kaçırır gibi Yenişehir’in Kirazlıyayla mahallesinde Meyra Madencilik, kirletici bir tesis kurmak amacıyla ağaç kesimine başladı birkaç gün önce…

Köylüler ile çevreye duyarlı kuruluşlar, başta Doğa-Der olmak üzere CHP ve İYİ Parti de, bu fırsatçılığa karşı çıktı; köylülere destek verdi.

***

En büyük destek de CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’dan geldi.

Türkiye kamuoyuna mal olacak açıklamalar yaptı.

Köylüler ile yetkililer arasında köprü oldu, geçici bir uzlaşma sağladı.

15 günlük bir süre verildi.

Peki sürenin sonunda ne olacak?

Süreci en başından takip eden İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Bülent Korku ile görüştüm.

Başkan Korku, “Alay Komutanı, Kaymakam ile köylülerin seçeceği üç temsilci ve şirket yöneticileri arasında bir toplantı önerdi. Kabul edildi. Biz köylülerin yanındayız. Bu yatırım sadece Kirazlıyayla’ya değil, Yenişehir’e de zarar verecek” dedi.

***

Konuyu Ankara’dan takip eden İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Vali Yakup Canbolat, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’la görüştüğünü söyledi.

Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, “Vali, şirketin ruhsatının bulunduğunu, çalışmalarının engellenemeyeceğini söyledi. Belediye Başkanı, konunun kendilerinin dışında olduğunu söyledi. Köy Derneği ile görüştüm, onlar ise işlemlerin eksik yapıldığını öne sürüyorlar. Görünen o ki bir eksiklik var. Süreç köylünün, o çevrenin rızasından ziyade, Ankara’da bürokratik bir yapı içinde çözümlenmiş. Tamamlanmış mı, tamamlanmamış mı, bilmiyoruz” dedi.

Hadi Vali Canbolat, siyasi bir kişilik değil, devlet hiyerarşisi içinde verilen emirleri ve hukuk kurallarını uygulamakla yükümlü…

MHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Aydın’a ne demeli?

“Ne demek bizim dışımızda bir konu?”

Kurulacak tesis Kirazlıyayla’ya 225 metre, Beypınarı köyüne 2,5 km, Reşadiye ve Kozdere köylerine 3,5 km, Barcın, Demirboğa köylerine ve İznik Gölü’ne ise 4 km.

Yenişehir’in göbeğindeki bu tesisin olası atıklarından Yenişehir halkı etkilenmeyecek mi?

Prof. Dr. Tatlıoğlu, o bölgede yaşayanların bir irade ortaya koyduklarının altını çizerek, “Bu itiraza kulak verilmeli. Süreç, akılları ve vicdanları tatmin edecek şekilde sonuçlandırılmalı. Garip olan şu, herkes evinde dursun dendiği bir zamanda, firmanın çalışma gayreti içine girmesi çok yanlış” diye konuştu.

***

Konuyla ilgili çalışmaların öncülüğünü yapan Kirazlıyayla Köyü Kültür ve Yaşatma Derneği Başkanı Nedim Kakaç, yaşananlara ilişkin bir ileti gönderdi:

“Bizler haklı mücadelemizi sürdürürken, Meyra Madencilik, tüm çabalarımıza rağmen köyümüz mezarlığını bölerek iş makinası ile ağaçları yıkıp ormanlarımızı kesip tahrip etti.

Dedelerimiz çok zor şartlar altında (aç kalmışlar, ormanlarda yatmışlar, Yunanla savaşmışlar) bu toprakları bu köyün çocuklarına, yani bizlere bırakmışlardır.

Bizler de çocuklarımıza, torunlarımıza nasıl aldıysak böyle teslim etmek istiyoruz.”

Başkan Nedim Kakaç, Kirazlıyayla’da seçmenin yüzde 97’sinin AK Parti’ye oy verdiğini belirterek, AK Parti Bursa milletvekilleri ve İl Başkanı Ayhan Salman’a çağrıda bulundu:

“Şimdi soruyorum değerli Bursa milletvekillerim, çok değerli il başkanım, ilçe başkanım, tüm AK Parti kadroları; Kirazlıyayla’nın haklı mücadelesinin neresindesiniz? Meyra Madencilik şirketine bu izinler nasıl verildi? Köylüyü bilgilendirmeden, köylüye sormadan, köyümüzün 150 metre yakınına, köyümüzün çıkışına bu fabrika iznini kim verdi? Bu tesis açılırsa köylü olarak hiçbir yere çıkamayacağız. Şu anda evlatlarımız olan askerlerle karşı karşıyayız. Bundan gurur mu duyuyorsunuz? Neredesiniz? Bizim sesimizi duyun!”

DAVA SÜRERKEN FIRSATÇILIK MI YAPILMAK İSTENİYOR?

Bu arada şunu da belirtmem gerekiyor, konu yargı sürecinde…

Köyde çiftliği olan Hasan Yıldız adına Bursa 1. İdare Mahkemesi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aleyhine açılmış, ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle süren dava var.

Şimdi davaya Kirazlıyayla Derneği adına 30 kişilik İYİ Avukatlar Platformu da müdahil olacak.

***

Konuyla ilgili konuştuğum Platform Sözcüsü Avukat Osman Atalay Akman, askı sürecinin kaçtığını belirterek, “Ancak ÇED raporu usule uygun değil. Gerekli makamlardan izinler alınmadı; örneğin DSİ’den İznik sularının kullanımına ilişkin izin alınmadı. Orman Bakanlığı’ndan da izin alınmadı; orada ciddi bir ağaç kıyımı var. Muhtarın bildirimi sakladığı, askı süresini kasıtlı geçirdiği yolunda iddialar var. Hepsini dava dilekçesine yazacağız” diye konuştu.

Bu yazının dipnotu: Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Bursa İKK Sekreteri Feridun Tetik, DSİ Bölge Müdürlüğüne bir yazıyla başvurarak söz konusu tesise su verilmemesini istedi. Gerekçelerin de açıklandığı raporla ilgili DSİ’den henüz bir dönüş de olmadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.