Kıdem tazminatına sahip çık!

CHP İlçe Başkan Yardımcısı Şerif Elveren, işçi ve emekçileri uyardı:

Karacabey Cumhuriyet Halk Partisi Başkan Yardımcısı Şerif Elveren, hükümet “Kıdem Tazminatı” hakkını kaldırmak istediğini belirterek, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kıdem Tazminatı’nın kazanılmış hak olduğuna dikkat çeken Elveren, AKP hükümetinin bu konuda kanun değişikliğine hazırlandığını kaydetti.

Kıdem Tazminatı hakkında kamuoyunu bilgilendiren Elveren, “Kıdem Tazminatı nedir? 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14.maddesi kıdem tazminatı hakkını düzenliyor. Buna göre belirli bir süre iş akdiyle çalışanlar haricinde işçiler, çalıştıkları işlerde en az bir yıllık kıdemi olması halinde belirli şartları yerine getirmek kaydıyla kıdem tazminatına hak kazanırlar. Kıdem tazminatı bir hizmet yılı için asgari 30 günlük ücret tutarındadır. Bir işçinin işyerinde 1 yıllık kıdemi olduğu durumda kıdem tazminatını hak eder. İşçinin önceden belirlenmiş nedenlerle iş akdinin sona ermesiyle çalıştığı her 1 yıla kıdem tazminatı hak eder. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde, işveren ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizi ödemekle yükümlüdür.

Kıdem Tazminatı fona devredilirse ne olur? İşverenler tıpkı işsizlik sigortası, SGK pirimi gibi oluşturulan fona kıdem tazminatı için belli bir oranda pirim ödeyecek. İşçinin kıdem tazminatı hakkını bundan sonra işveren değil, FON ödeyecek! Fon’un yönetiminde görev alan 4 kişiden sadece 1’i çalışanın temsilcisi olacak. Ancak, tabii ki hangi şartlarda?

İşte hükümetin işçiden sakladığı gerçekler; Kıdem tazminatını hak etmek için 1 yıllık hizmet yetmeyecek, en az 10 yıl çalışmak gerekecek. 10.yılda ise tazminatın tamamı değil, bir kısmı alınabilecek. İşçi tazminatının tamamını almak için emekliliğe hak kazanıncaya kadar beklemek zorunda kalacak. Halen 1 yıl için 30 gün üzerinden olan kıdem tazminatı tutarı aşağıya çekilecek. Yani tazminat miktarı düşecek. İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et yada işten çık diyebilecek. Karşılığında da kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü olmayacak. Yani işveren kıdem tazminatı ödeme korkusu olmadan istediği gibi işçi çıkarabilecek. İşte şimdi kıdem tazminatını da aynı akıbet bekliyor.

Emekçi arkadaşım; Konut edinme yardımını (KEY) zorunlu tasarrufu hatırla! Paranı kaç yıl sonra, nasıl ve ne kadar alabildiğini hatırla! Seneler sonra fondan payına ne düşerse, ne kadar alacağına; kim, nasıl karar verirse, fon kaynakları AKP iktidarı tarafından talan edilip, yandaşlara peşkeş çekilmezse ve elbette ki; Ölmez sağ kalırsan kıdem tazminatını alabileceksin.

Kıdem tazminatı, alnının teri, emeğinin karşılığıdır. Emeğine sahip çık! Tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.