KEY’de yeni sürprizler

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, emeklilerin KEY alıp alama-yacaklarına ilişkin tereddütlerin resmi kurumların net açıklama yapma-masından kaynaklandığını söyledi.
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde neredeyse her gün yeni bir sürprizle karşılanıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, KEY, yaptığı açıklamada, SGK’nun ödemelerde resmi kurumlardan konuyla ilgili yeterli bilgiyi alamadığını, kimlerin hak sahibi olduklarının ise sonradan öğrenildiğini söyledi. KEY parası almış olan ya da olmayan sorun yaşıyorsa 27 Ekim’e kadar mutlaka ilgili kurum ve kuruluşa itiraz etmesi gerektiğine dikkati çeken Tezel, “Bu tarihe kadar itiraz edilmezse, daha sonra itiraz etme hakkı olmayacak. İtiraz etmezlerse mahkemede kaybetme riskleri olacak” dedi.
20 YIL ÖNCESİ BELGE YOK
Tezel, vatandaşların nereye itiraz edeceklerini bilmediğini, kamu kurumlarında çalışanın nerede ve hangi tarihte çalışmışsa çalıştığı işyerlerine “şu tarihlerde çalıştım adıma KEY çıkmadı” diyerek ayrı ayrı dilekçelerle başvurması gerektiğine dikkati çekti. “Kişi 1987-1995 yılları arasında ister kamuda, isterse özel sektörde SSK’lı olarak çalışmışsa Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğüne dilekçe ile başvurmalı” uyarısında bulunan Tezel, “Çünkü 20 yıl öncenin belgesini bulmak zor. İtiraz etmekte fayda var. Mahkemeye gitmek için de belge gerekmiyor, başka şekilde kanıtlayabilirler” dedi. Ali Tezel, Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin KEY’de hak sahibi olduğunu, önce açıklanan rakamın 3 milyon, daha sonra 8.5 milyona çıktığını, emeklilerle bu sayının 13.5 milyona ulaşacağının ifade edildiğini, mirasçılarla 14 milyonu bulabileceğini savundu. Tezel, şöyle dedi: “Emekliler KEY’de para çıkmışsa alsın, eksikse itiraz etsin.KEY sahibi ölmüşse, TC Kimlik numarası öğrenilip mirasçıları alabilir. KEY kesintisi yapıldığında bekar olan, sonra evlenen kadınlar, parası çıkmamışsa çalıştıkları kamu kurumlarına veya SSGK İl müdürlüğü’ne başvurmalı.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.