Kendisine verdiğim oyu helal ettiğim diplomat-siyasetçi!

Türkiye’nin önde gelen diplomatlarından biriydi.

Emekli oldu, siyasete atıldı Deniz Baykal döneminde CHP Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.

Bursa’dan bir dönem milletvekili seçildi.

Şimdi köşesinden yazdığı kitaplarla Türkiye’yi aydınlatmaya çalışıyor.
 **** 
Büyükelçi Onur Öymen’den söz ediyorum.

Dış politikada şahin milliyetçi, iç politikada barışçıl bir çizgi izleyen Onur Öymen üretmeye devam ediyor.

‘Demokrasiden Diktatörlüğe’ kitabının başucu yapıtlarımdan biri olduğunu söyleyebilirim.

Demokrasinin tarih öncesinden gelen serüvenini, diktatörlüklere nasıl evrilebileceğini öğrenmek istiyorsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.
 **** 
Onur Öymen’in yeni bir kitabı daha çıktı: “Baskılara Direnirken!”

Kişisel anılarından oluşan yapıtı okudum bitirdim.

Öymen’in yaşam öyküsünden kesitler sunulmakla birlikte kitapta Avrupa Birliği, Kıbrıs ve Ermeni sorunu konusunda önemli bilgiler içeriyor.

 **** 
Yapıtın başında AK Parti hükümetinin ilk yıllarında dış politika açısından önemli bir olay olan 1 Mart tezkeresinin ayrıntılı bir analizi yapıyor Öymen…

Benim de Başbakanlık Basın Müşaviri olarak Başbakanlık’ta bulunduğum dönemde, Amerika’nın Irak’ı işgalinin Türkiye üzerinden gerçekleşmesi için Amerika ile yapılan pazarlıkların ve oylamanın öyküsünü anlatıyor Onur Öymen…
 **** 
Yazar yapıtın bir bölümünü de Bursa’dan milletvekili olmasına ve bu şehirdeki ilişkilerine ayırmış…

Bu yazıda Bursa’dan seçilme öyküsünü ve yaşadıklarını anlattığı bölümden alıntılar yapacağım:
2007 seçimlerine yönelik aday gösterme çalışmalarını daha çok genel başkanla genel sekreter Önder Sav yürütüyordu. Onların saptadıkları aday listesi MYK’da okundu. Beni Bursa’dan birinci sırada aday göstermeyi kararlaştırmışlardı. Önemli bir Anadolu ilinde siyaset yapmak benim için ilginç ve önemli bir deneyim olacaktı. Bunu memnuniyetle kabul ettim. Eşimle birlikte Bursa’ya gittik. Çelik Palas Oteli’ne yakın bir yerde, aynı zamanda çalışma ofisi olarak da kullanabileceğim bir ev kiraladık.”
 **** 
Onur Öymen bir vefa örneği göstererek, bu paragrafın devamında Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan, Ali Nihat Irkörücü ve Selim Lümalı’nın isimlerini anarak, “Siyasi hayatımın en zevkli ve verimli dönemlerinden biri oldu. Bursa’yla bir aile bağım olmamasına rağmen eşimle birlikte kendimizi Bursa’ya ve Bursalılara çok yakın hissettik. Onlardan da aynı sıcak yaklaşımı gördük” diyor.
 **** 
Onur Öymen sonraki sayfalarda Bursa’da yaptığı seçim çalışmalarına da yer veriyor.

İznik ve Harmancık köylerine yaptığı ziyaretleri aktardıktan sonra şunları söylüyor:
Bursa yalnız Türkiye’nin değil, belki Avrupa’nın da en önemli sanayi merkezlerinden biri olmakla birlikte demiryolu bağlantısı olmayan bir ilimizdi. Bu eksikliğin mutlaka giderilmesi gerekiyordu. Özellikle bir dönem MYK üyeliği de yapan Bursa Milletvekilimiz Kemal Demirel bu konuyu her vesileyle gündeme getiriyordu. Biz de aynı doğrultuda Meclis’te ve kamuoyuna yönelik çalışmalarımızda ona destek veriyorduk. Bursa Milletvekili Abdullah Özer de çok başarılı işler yaptı.”
 **** 
Öymen, Bursa’nın bir tarım kenti olduğunu anlattıktan sonra başta Gürhan Akdoğan olmak üzere “Bir Amerikan firmasının” tarım arazileri üzerine kurmaya çalıştığı sanayi tesisine karşı mücadele ettiklerini anlatıyor.

Onur Öymen Cargill olayına kürsüden itiraz ederken, 23 Temmuz 1998 tarihinde Altan Karapaşoğlu’nun TBMM’de aleyhte yaptığı konuşmaya atıf yapıyor.

Öymen, “Aynı kişi daha sonra kanunsuz yatırım için af teklifi verdi” diyor.

 **** 
20 Mart 2008 tarihinde TBMM kürsüsünden MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın yaptığı konuşmayı kitaba alıyor:
Bu düzenleme açıkça hukuka aykırı olduğu gibi, ülke ve milletin geleceğinin güvencesi olan verimli tarım arazilerinin talanına yol açacak özelliği ile ülke ve millet yararlarına da aykırıdır.”
 **** 
29 Mart 2009 seçimlerine de değiniyor Büyükelçi Öymen…

Sena Kaleli’den, Mustafa Bozbey’in başarıyla görev yaptığından söz ettikten sonra o bölümün sonunda Bursa’ya nasıl veda ettiğinin altını çiziyor.

Onur Öymen, daha önce Bursa’dan milletvekili olup gidenlerin aksine İnegöl’ün Şehitler köyüne, 132 insanını Kurtuluş Savaşı’na şehit veren bu köye annesi Nebahat Öymen adına sağlık ocağı armağan ediyor.

Vefa duygusuyla Bursa’ya bu anıyı bırakıyor.
 **** 
Bu yazının dipnotu: Türkiye’nin aydınlık yüzlü insanı, üretmeye devam eden, ülkenin ulusal çıkarları konusunda ödün vermeyen Onur Öymen’e buradan da en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bursa’da kendisine verdiğim oyu helal ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.