Karacabey’in tarihi masaya yatırıldı

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ile Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu tarafından Eylül ayında gerçekleştirilmesi planlanan “Karacabey Sempozyumu”nun hazırlık çalışmalarına “Tarih, Kültür ve Sanat Çalıştayı” ile devam edildi.
Çalıştayın açılısında konuşan KTSO Başkanı Naci Güncü, “Karacabey Sempozyumu yol gösterici önemli bir çalışma olacak. Sempozyumda, tarih, kültür ve sanat ile ilgili geçmişten gelen mirasımızı ortaya koyacağız. ‘Tarihi korumak ve sanatı yüceltmek’ başta olmak üzere, her alanda değerlendirmelerde bulunacağız. Sempozyum öncesi çalıştaylarla fırsat, tehdit, güçlü ve zayıf yanlarımızı belirliyoruz. Sempozyumda bu konuları detaylarıyla ele alacağız. Karacabey’in tarihi değerleri ve kültürel zenginliklerin korunması, ilçenin geleceği açısından öneminin bilincindeyiz” dedi.
Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, Araştırmacı Yazar Şaban Yalazı, Bursa Araştırmaları Vakfı Genel Sekreteri Raif Kaplanoğu’nun yanı sıra kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın amacı, “Tarihi miras ve kültür açısından Karacabey’in öncelikli değerlerinin ve farklılıklarının ortaya çıkartılması, korunması ve tanıtımı” olarak belirlendi.
KTSO ev sahipliğinde yapılan ve Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu yönetiminde gerçekleştirilen çalıştayda, Karacabey’in tarihi ve kültürel değerleri açısından güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditleri şöyle belirlendi:
Güçlü yanları: “Farklı etnik kültürlerin varlığı, tarihi ve kültürel varlıkların zenginliği, göçmen kültürünün zenginliği, ‘Tarihi Kent’ Bursa’nın içinde yer alması.”
Zayıf yanları: “Tarihi ve kültürel değerleri koruma bilinçsizliği, tanıtım eksikliği, kültür merkezi (tiyatro salonu) eksikliği, envanterlerinin yeterli kapsamda çıkarılmaması, Kent müzesi eksikliği.”
Fırsatlar: “Düzenlenecek kültürel sosyal faaliyetleri destekleyebilecek sponsorların varlığı, Henüz yok olmamış tarihi eserlerin folklorik kültürün mevcut olması, eğitim ve kültür düzeyinin yüksek olması ve varlıklarının korunması için Ticaret Sanayi Odası, Belediye, Ticaret Borsası, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerden olan birikimli ve bilinçli ekiplerin varlığı.”
Tehditler: “Define avcılığı ve tarihi eser kaçakçılığı, restorasyon çalışmalarının tarihi eserlere verdiği zararlar, otoyol, hızlı tren ve liman projelerinin tarihi buluntulara zarar verme olasılığı.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.