Karacabey’in kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri tam gaz

• Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında resmi tören gerçekleştirildi. Programda Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan tiyatro gösterisi büyük alkış alırken, ‘kardeş şehir’ Sırbistan’ın Prijepolje (Semi Pazar) kentinden gelen halk dansları topluluğunun gösterisi de büyük beğeni topladı. Etkinlikler, İlyas Yalçıntaş konseriyle devam etti.

Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri, ilçe genelinde kültür sanattan tarihe kadar pek çok alanda devam etti. Tarım şenliği ile başlayan etkinlik programında önceki gün resmi tören Cumhuriyet Meydanında protokolün geniş katılımıyla başladı.

Tören; Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Sadullah Gümüş, İlçe Emniyet Müdürü Sakıp Yalta, ilçe Jandarma Komutanı Mahir Yağmur ile daire müdürleri, öğrenciler ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

Özkan’dan anlamlı konuşma

Törende konuşan Belediye Başkanı Ali Özkan, günün anlam ve önemine değindiği konuşmasında, “Milli mücadele azmiyle yanıp tutuşan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Samsun’a çıkıyor, Anadolu’nun muhtelif şehirlerinde kongrelerini topluyor. ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh ki bütün vatandır.’ parolasıyla milli mücadele ateşini yakıyordu. Çetelerden, milli kuvvetlerden; kadını erkeği, yaşlısı genci, düşman zilletinden kurtulmak isteyen vatandaşlarımızdan düzenli bir ordu kurularak, Büyük Taarruz neticesinde emperyalizmin kuklası Yunan askerleri 9 Eylül’de İzmir’de denize dökülüyordu. Evet, 100 yıl önce emperyalistleri ve onların maşaları Yunanlıları mukaddes topraklarımızdan sildik, süpürdük” şeklinde konuştu.

Büyük Türkiye yürüyüşümüze odaklanmalıyız

Özkan ayrıca “Zor bir coğrafyada, iddialı bir milletin evlatları olarak doğum yerleri, meşrepleri farklı farklı olsak da huzur içerinde bir ve beraber olarak yaşıyoruz. Yükümüz ağır, yolumuz uzun. Bu nedenle sen ben kavgasına, kısır çekişlere vaktimiz yok. Tarihi analizleri tarihçilere bırakarak, büyük Türkiye yürüyüşümüze odaklanmalıyız. Dün bizi ilerici, gerici, laik, anti laik, devrimci, milliyetçi, Kürt, Türkmen, Alevi, Sünni diye bölmek isteyenler, bugün de Osmanlıcı, Cumhuriyetçi diye, yeni bir çatışmanın startını vermeye çalışıyor. Ama dün olduğu gibi bugün de yarın da başaramayacaklar; et ile tırnağı ayıramayacaklar. Farklılıkları zenginliğimiz kabul eden, ‘hepimiz aynı kilimin desenleriyiz’ diye kenetlenen aziz Türk Milletinin kutlu yürüyüşü hızlanarak devam edecek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet payidar olacaktır. Karacabey Cumhuriyet meydanından bir kez daha haykırıyoruz: Göktürkler de biziz, Selçuklu da biziz, Osmanlı da biziz, Türkiye Cumhuriyeti de biziz” sözleri yoğun alkış aldı.

Kardeş şehir Prijepolje halk dansları gösterisi renk kattı

Program kapsamında, Karacabey’de kahramanlıkları ile birçok insanın hayatını kurtarırken kendileri şehit düşen Arnavut Demir Dede ile Çavuşköy şehitlerinin hikayesi de Karacabey Belediyesi tarafından hazırlanan tiyatro gösterisi ile sergilendi. Duygulu anların yaşanmasına sebep olan gösteri sonrası sahneye, Karacabey ile kardeş şehir olan ‘Sırbistan’ın Prijepolje şehrine ait halk dansları gösteri ekibi çıktı. Ekip, Kurtuluş Günü dolayısıyla Karacabey’deki kutlamalara katılarak gösterilerini sergiledi.

Sırp ekibin ardından ise sahneye, Günay Sağır ve ekibinin halk dansları gösteri ekibi çıktı. Törende okul öğrencileri de günün anlam ve önemine değinen şiirlerini okudu.

Kurtuluş şehitleri anıldı

Cumhuriyet Alanındaki törenin ardından program devam etti. İlk olarak, Kurtuluş Şehitlerinden olan Taşlıktaki 7 şehit mezarları başında dualarla anıldı. İlçe Müftüsü Abdullah Karaca’nın yaptırdığı duanın ardından, protokol üyeleri kabri karanfil bıraktı.

Programda daha sonra, Kulakpınar köyündeki Arnavut Demir Dede de mezarı başında anıldı. Kulakpınar halkının da yoğun katılım gösterdiği anma töreni sonrası, mahalleli tarafından katılımcılara aşure ikramında bulunuldu.

Anma programında, Canbolu Köprüsü altında şehit düşen 8 askerin anısına da dereye karanfil bırakıldı. Etkinlikler, gece saatlerinde pop müziğin sevilen isimlerinden İlyas Yalçıntaş’ın konseriyle devam etti.

#

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.