Karacabey’in koronavirüs haritası ‘Kırmızı alarm’ veriyor!

Karacabey’de Ekim ayıyla birlikte 3 kat artan koronalı hasta sayısında yükseliş sürüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete açılan “Hayat Eve Sığar” uygulamasındaki vaka yoğunluğu haritasındaki Karacabey genelinin neredeyse tamamının kırmızı taralı (yüksek riskli alan) gözlemlenmesiyle salgındaki tırmanış ürkütmeye başladı.  Karacabey’de koronavirüsten 10 kişinin vefat ettiği ileri sürülürken, Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olan pozitif hasta sayısının 70’e ulaştığı, evlerde ise 200 koronalı hastanın olduğu öğrenildi.

Hasta sayısında artış görülmesinin, fiziksel mesafe, maske kullanılmaması ve hijyene uyulmamasından kaynaklandığı belirtildi. Serin havaların başlamasıyla gribal enfeksiyon şikayetiyle hastaneye giden vatandaşların yüzde 60’ında pozitif çıktığı ileri sürüldü.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında Karacabey’deki koronavirüs tablosu endişe vermeye başladı. Koronavirüs vakaları Karacabey’de gün geçtikçe artışını sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre düzenlenen Karacabey’in risk haritasında, ilçe genelinde oluşan kırmızı renk dikkat çekerken, haritada bölge bölge kırmızı alanların arttığı görüldü. Bakanlığın riskli bölgeleri gösteren haritada hasta sayısının ve yayılımın arttığı dikkat çekerken ilçe genelinde kırmızı nokta sayısının da devam ettiği görüldü.

Karacabey’de koronavirüsten 10 kişinin vefat ettiği ileri sürülürken, Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olan pozitif hasta sayısının 70’e ulaştığı öğrenildi. Entübe olan Karacabeyli hastaların da Bursa’daki hastanelerde tedavi altında olduğu belirtildi. Test sonuçları pozitif çıkan ancak durumu kötü olmayan bir çok hastanın tedavilerine evlerinde devam ediliyor. Evlerdeki pozitif hasta sayısı 200 kişi civarında. Evde izolasyonla tedavi altına alınan hastalara sağlık görevlilerince her gün  kontrol yapılıyor. Test sonucu pozitif çıkan hastaların temas ettiği akrabaları ve çalışma arkadaşları kontrol altında tutuluyor.

Test sonuçları pozitif çıkan hasta sayısının daha da artması bekleniyor.

Türkiye’yi kıskacı altına alan korona ile ilgili açıklanan önlem kurallarına ve sık sık duyurulan uyarılara Karacabey’de fazla önem verilmemesi dikkat çekiyor. Kurallara uymayan duyarsız vatandaşların vurdumduymazlık sergilemesi yüzünden koronaya yakalananların sayısı hızla artıyor. Uzmanlar, Karacabey’deki salgının artış hızının kesilmesi için uygulanmakta olan kurallara herkesin özen göstermesini istedi.

Karacabeylilere ‘salgın’ uyarısı!

Karacabey Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, ilçe genelinde artan salgın vakalarına dikkat çekerek, vatandaşları uyardı. Ayrıca, Bursa’da artan vakalar sebebiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Söz konusu bu yasak Karacabey’i de kapsıyor.

Maske – Mesafe – Temizlik kurallarına tavizsiz uyulmasını isteyen Kaymakam Kurtbeyoğlu, şu ifadelere yer verdi: “İlçemizde Ekim ayı ile birlikte artan vakaların artış oranı sürekli yükselmektedir. Bu beklenmeyen aşırı artış çok kritik günler yaşadığımızı da göstermektedir. Hem kendimizi hem de sevdiklerimizi mutlak surette korumamız gerekmektedir. Ayrıca sağlık sektörünün de daha etkin ve verimli hizmet sunabilmesi salgının kontrol altına alınması ile mümkündür.

Bu sebeple;  MASKE- MESAFE- TEMİZLİK kurallarına tavizsiz uyulması, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması, kalabalık ortamlardan uzak durulması, ev ziyaretleri dahil zorunlu olmayan ziyaret ve gezilerin ertelenmesi, PCR testi pozitif ya da temaslı olmaları sebebiyle karantinada olanların hiçbir şekilde ve şartta karantina kuralarını çiğnememesi, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile gerekli makamların uyarılarının dikkate alınarak uyulması ve başta Filyasyon ekipleri ve mahalle denetim ekipleri olmak üzere salgının kontrol altına alınması için büyük bir özveri ile çalışan görevli personele yardımcı olunması büyük önem arz etmektedir.

Tüm insanlığı tehdit eden salgından bireysel ve toplumsal sorumluluk ile hareket ederek uyarı ve kurallara uyarak kurtulabiliriz. Birlikte mücadele ile başaracağız. Lütfen kurallara uyalım ve uyarıları dikkate alalım.”

Bursa’da 65 yaş ve üstündeki vatandaşlara kısıtlama!

Öte yandan Bursa’da, artan vakalar sebebiyle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. 65 yaş üstü vatandaşlar, bu yasak sonrası yalnızca 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. Valilikten yapılan açıklamada ayrıca, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra alınması gereken önlemlerin ayrı ayrı belirlendiği duyuruldu.

Kentteki hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları, 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorideki oranlarının düzenli takip edildiği bildirilen açıklamada, “İlimizde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-16.00 saatlerinde sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine, bu saatler dışında kalan saatlerde sokağa çıkmalarının yasaklanmasına karar verilmiştir.” denildi. Açıklamada ayrıca, karantinada olan kişilerin takip süresi içinde ateş veya solunum belirtilerinin gelişmesi durumunda cerrahi maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek hastaneye gidiş ve ikametgahlarına dönüşte özel araçlarını kullanabilmelerine karar verildiği aktarıldı.

Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verileceği belirtilen açıklamada, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında adli işlem yapılacağı ifade edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.