Karacabey’in Gurur Günü!

Karacabey’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü bugün gururla kutlandı. Cumhuriyet Alanı’ndaki kutlama ve anma etkinlikleri Atatürk Anıtı’na Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’nın çelenk sunumu ile başladı.

Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden törene; Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, Belediye Başkanı Ali Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Günay, siyasiler, İlçe Emniyet Müdürü Sakıp Yalta, Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda ilçe halkı katıldı. Programın sunumunu Karacabey Şehit Serkan Şahin Ortaokulu Beden Eğitim Öğretmeni Seda Arslan başarıyla gerçekleştirirken günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Ali Özkan yaptı.

Osmanlı’nın ilk payitahtı, ulu şehir Bursa’nın 11 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtulduğunu anımsatan Başkan Ali Özkan, 14 Eylül tarihinde de Karacabey’in, kadın-erkek, genç-yaşlı demeden topyekûn şekilde ortaya koyduğu vatan mücadelesiyle, aziz milletimizi tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı en güzel cevabı verdiğini söyledi.

İlelebet var olmaya devam edecektir

Başkan Özkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bundan 98 yıl önce, aziz milletimizi tarihten silmek isteyenlere karşı Karacabey’de net bir mesaj verilmiştir. İstiklal mücadelesini zaferle sonuçlandıran aziz milletimiz, bugün de el ele, birlik ve dirlik içinde varlığını sürdürmektedir. Bu mukaddes vatanı bizlere emanet bırakan atalarımızı, bu vatan uğruna canları pahasına mücadele eden İstiklal kahramanlarımızı asla unutmamalıyız. Aziz milletimiz, tek yürek olduğunda vatan sevgisinin her şeyin üzerinde olduğu tüm dünyaya en güzel şekilde göstermiştir. Allah birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi hiç bozmasın. Yüce Türk milleti, ebediyen var olmaya devam edecektir. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Güzellikler şehri Karacabey’imizin düşman işgalinden kurtuluş günü kutlu olsun.”

                Özkan ayrıca pandemi döneminde maske takmanın önemine değindi. Maske takanların koronavirüse yakalandıkları takdirde hastalığı ayaktan geçirebileceklerine dikkat çeken Başkan Özkan, “COVID-19’la ilçemizde geniş kapsamlı mücadelede içindeyiz. Bu mücadelemizde bireysel olarak da maske, mesafe ve hijyen büyük önem taşımaktadır. Profesörlerin açıklamalarına göre maske takan bir insan, koranavirüse yakalanırsa hiç semptom göstermeyerek, ayaktan bu tedavi sürecini geçiştirebilir. Ölüm artışlarının azalması bir toplumdaki maske takan insanların sayısının çoğalmasıyla alakalıdır. Buradan şöyle bir sonuç çıkarmamız gereklidir. Maske takmak, sadece kendi sağlığımızı değil, toplum sağlığımızı, gelecek nesillerimizi, milli menfaatlerimizi de ilgilendiriyor. Dolayısıyla maske takmak, hem milli, hem islami, hem de insani bir mecburiyettir. Bu nedenle bütün hemşehrilerimizin bu konuya hassasiyet göstermesini rica ediyorum. Milliyetçi, vatansever olan ve toplumun sağlığını kendi sağlığından daha fazla düşünen Karacabey halkının bu konuda duyarlılık göstereceğine, hassas davranacağına inanıyorum. Çünkü, bu bizim gelecek nesillere karşı da bir vazifemizdir. İlelebet payidar olacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, milletinin daha sağlıklı, daha mutlu, daha huzurlu günlerde yaşaması inancıyla protokolümüzü ve değerli Karacabeylileri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Kurtuluş şehitleri anıldı

Karacabey’de kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında, Taşlık’ta bulunan kurtuluş şehitleri mezarları başında törenle yad edildi. 11 Eylül 1922’de Yunan İntikam Alayının Karacabey’e gelmesiyle şehit ettiği ve Taşlık Köprüsünün hemen yanı başındaki anıtta yatan 7 şehit, mezarları başında dualarla anıldı. İşgal dönemi yaşananlar katılımcılara tekrar anlatılırken, Taşlık mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri de anma törenine katılım gösterdi.

Taşlık şehitlerinin anılmasının ardından ise Kulakpınar Mahallesinde bulunan ve kurtuluş günü, Yunan İntikam Alayının yakmak için camiye doldurduğu köy halkının hayatını kurtarırken kendisi şehit düşen Arnavut Demir Dede, mezarı başında ziyaret edildi. Mahalle muhtarı ve vatandaşların yanı sıra Arnavut Demir Dede’nin torunları da anma töreninde hazır bulundu.

Son olarak da 14 Eylül 1922’de Türk askerinin Karacabey’e ulaşması sırasında Yunanlılar tarafından yakılan Canbolu köprüsünün onarımı sırasında dereye düşerek alabora olan Ordu İstihkam Birliğinden 8 asker için de anma töreni düzenlendi.

Vahim olayın yaşandığı yerdeki hadise bir kez daha katılımcılara aktarılırken, yapılan duaların ardından mezarları bulunmayan 8 askerimiz için Canbolu deresine karanfil bırakıldı. Burada da ilçe müftüsü Naci Yalçınkaya’nın okuduğu duanın ardından program sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.