Karaağız’da güzel haber!

Bursa Büyükorhan’a bağlı Karaağız köyünde kurulması planlanan Biyokütle Elektrik Santraline Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca “Tüm raporlar sonuçlanıncaya dek herhangi bir işlem yapılmaması” kararı çıktı.
Biyokütle Enerji Santrali’ne karşı direnen Karaağız’lıların beklediği karar çıktı. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlar tarafından yapılan çalışma sonucunda “Alanda korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, tümülüs , antik yol ve mezarlık alanı tespit ederken kurulması planlanan santral projesinin yasa ve mevzuat kapsamında uygun olmadığı kanaatine vardı. Karaağız köylüleri nöbete gece gündüz devam ederken köylülerin Avukatı Eralp Atabek açtığı dava sonucunu etkileyecek olan Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na santral kurulmak istenen alanın hemen bitişiğindeki tarihi mezarlık alanına zarar verildiği bu nedenle söz konusu tahribatın tespiti ve alanın arkeolojik açıdan yerinde incelenmesi nedeniyle başvuru yapılmıştı.
Uzmanların yerinde yaptığı incelemede köy tüzel kişiliğine ait metruk mezarlık kaydı olan tarihi eski mezarlığın yer aldığı 102 ada 13 No’lu parsel alanında kalan korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyan tümülüs ile 102 ada 8-p parsellerin içinden geçerek Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ikinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescilli Karaağız Köyü antik yerleşim alanına devam eden antik yolun varlığı tespit edilmiştir.
Çıkan kararın sonuç bölümünde şu ibareler yer aldı. “…2863 sayılı yasa ve mevzuatımız kapsamında uygun görülmemektedir.” “…102 ada 8 ve 9 No’lu parseller üzerinde ve civarında herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması konusunda ilgili ve yetkili kurumların konuya hassasiyetle yaklaşması hususunda….”
Karar Karaağızlılar arasında olumlu karşılanırken, Mahkemeye hassasiyetleri konusunda teşekkür edildi. Karaağızlılar, davadan tam sonuç alınıncaya dek mücadelelerini hukuki temelde sürdüreceklerini belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.