Kan tırı geliyor!

 
 
Kızılay Karacabey Şubesi Müdürü İsmail Tezcan, 12, 13 ve 14 Eylül 2011 tarihlerinde Cumhuriyet Alanına kan tırının geleceğini duyurdu.
Bursa Kızılay Kan Merkezi tarafından Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri saat 14.00 ile 22.00 arasında yapılacak kan bağışı kampanyası ile açıklamalarda bulunan İsmail Tezcan, tüm ilçe halkını kan bağışına davet etti.
Tezcan, sıkça karşılaşılan bazı sorulara şu şekilde yanıtlar verdi;
Kimliğimi bildirmem zorunlu mu?
Kan bağışçılarının isim ve soy isim, doğum tarihi (gün/ay/yıl), TC kimlik numarasını içeren bir kimliği ve kalıcı adres bilgilerini vererek kendilerini tanıtmaları gerektiğini belirten Tezcan, “Aksi takdirde kan bağışı kabul edilmezler. Güvenli kan sağlanabilmesi için bu bir zorunluluktur” dedi.
Kan bağışından önce cinsel hayatımla ilgili çok özel bilgilerin de sorulduğu uzun bir form doldurmam gerekiyor. Böylesine kişisel bilgilerin istendiği bir formun doldurulması şart mıdır?
Kişilerin cinsel yaşamlarını yargılamak gibi bir amacın bulunmadığına değinen İsmail Tezcan, “Cinsel hayatın yargılanması, tıp etiğine de aykırıdır. Bu form yasal bir zorunluluk olup, kayıtlar gizli tutulmaktadır. Hem sağlığınızın hem de bağışladığınız kanı alacak olan hastanın sağlığı açısından formu okuyarak doldurmanız gerekmektedir. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli nokta şudur; Bu formun eksiksiz ve doğru olarak doldurulması hayati önem taşımaktadır. Bu sorulara vereceğiniz samimi yanıtlar, yapılacak tüm tarama testlerinden daha değerlidir. Çünkü ne yazık ki; günümüzde %100 tanı kesinliği olan tarama testi yoktur” diye konuştu.
Çok canım yanar mı?
Kızılay Karacabey Şubesi Başkanı İsmail Tezcan, “Kullanılan iğnenin kalınlığı uluslararası standartlarda bu işlem için uygulanan kalınlıktadır. Hayat kurtarmak için alınan kanın içindeki hücrelere zarar verilmemesi açısından iğnenin kalın olması gerekmektedir
İğnenin kalın olması kan alımı sırasında iğne içinden geçen kan hücrelerinin parçalanmasını engeller, oluşabilecek hasarı azaltır. Acının az hissedilmesi için iğne ucu özel bir işlemle lazerle kesilmiş, silikon ile kaplanmıştır. Personelimiz kan alımı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Hissettiğiniz acı çok azdır” şeklinde yanıt verdi.
Korkuyorum. Kan bağışlayabilir miyim?
Kan bağışı sırasındaki korku nedeniyle vatandaşların kan vermesinin uygun olmayacağını kaydeden Tezcan, “Eğer korkunuz sizi bayıltacak kadar çok ise, kan vermeniz uygun değildir. Bir yaşam kurtarma düşüncesi, bütün korkularınızı yener” dedi.
Kansız kalır mıyım?
Tezcan, “Bağışlanan kan 450 ml (bir kutu kola, 330 ml’dir.) kadardır. Vücudumuzda ortalama 5000 – 6000 ml kan mevcut olup, bu miktar vücut ağırlığının yüzde 8’ini oluşturur. Alınan kan vücudumuzdaki kanın yaklaşık 1/13’ü kadarı olup, size zarar vermez. Ayrıca kan bağışı öncesinde kan sayımınız yapılır, doktor tarafından değerlendirilirsiniz. Kan bağışından önce yapılan muayenede, kan düzeyi düşük (anemi) olduğu saptanan insanlardan kan bağışı alınamaz. Kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışında bulunduklarında eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. Genç kan hücrelerinin dolaşımı başlar. Zaten vücut, bu hücrelerin yapım ve yıkım faaliyetlerini sürekli olarak gerçekleştirmektedir. Alınan kan miktarı ise sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.
Kan bağışlamak sağlığa yararlı mıdır?
Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir zararı olmadığına değinen İsmail Tezcan, “Zararı yoktur ancak, yararı da tıbbi olarak kanıtlanmış değildir. Kan bağışçısına manevi olarak doyum sağlar, tanımadığı bir kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu eder. Yalnızca kana ihtiyacı olan hastalara yararı vardır. Kan bağışlamak, hayat kurtarmaktır” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.