Kadın Korosu’ndan ‘on numara’ bir konser

Atıl geçen yaz aylarının ardından Bursa’da ve dahi Nilüfer’de etkinlik sezonu açılınca konserler de ardı ardına verilmeye başlandı. Bursa salonlarında senfoniden müzik korolarına, tiyatrolardan sempozyumlara kadar adeta her köşe başında bir program var. Şikâyetçi miyiz, elbette ki değiliz.
Tek düşündüğümüz, ‘Hepsine nasıl yetişeceğiz?’…
Nilüfer Kadın Korosu da 15 Kasım’da verdiği konserle açtı 2015-2016 sezonunu.
Üstelik bu yıl onların kuruluşlarının 10. senesiydi ve o yüzden bu konser bir çeşit 10. yıl kutlaması niteliğindeydi.
Koronun tarihçesine kısaca bir göz atarsak;
Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu, 2005 yılının Mart ayında Nilüfer Yerel Gündem21 bünyesinde “İkinci Bahar Kadın Korosu” adı altında kurulmuş ve Şef Dr. Aysel Gürel’in gönüllü yönetiminde çalışmalarına başlamış.
Koro ilk konserini, Zonguldak’ta 7-11 Eylül 2005 tarihinde düzenlenen “Yerel Gündem 21 Kentleri 4. Ulusal Kadın Etkinlikleri Festivali”nde Bursa-Nilüfer’i temsilen ve 20 kişiden oluşan koro üyeleriyle 9 Eylül 2005’te vermiş. Koro henüz ilk konserinde festival komitesince başarılı bulunarak teşekkür belgesiyle onurlandırılmış.
1 Ocak 2010 tarihinden itibaren de Nilüfer Belediyesi bünyesinde “Nilüfer Belediyesi Kadın Korosu” adı altında Şef Dr. Aysel Gürel yönetiminde, sayısı 100’ü geçen üyeleriyle çalışmalarına ve konserlerine devam ediyor.
Verdikleri konserlerin gelirlerini(yıllık 50-60 bin TL civarında) yardım kuruluşlarına bağışlayarak sosyal sorumluluk projelerinde yer alan koro.
Bir yazımda da dediğim gibi; “Her derde deva bir koro”
Anlatmakla olmaz, yaşanması gereken bir koro.
İmkânı olmayıp yaşayamayanlar için ise zaman zaman yazılarımla kendilerini köşemde misafir ettiğim bir koro.

Daha önceleri Fethiye Kültür Merkezi, Uğur Mumcu Kültür Merkezi ya da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi salonlarında izlemeye alışık olduğumuz koro bu kez Bursa Akademik Odalar Birliği-BAOB Oditoryum salonunda veriyordu açılış konserini.
Yılların alışkanlığından olsa gerek yadırgadım bu salonu ve bu sahneyi. Bir türlü içine giremedim şarkıların. Koro da yabancılık çekiyordu kanımca. Birkaç şarkı bocaladıktan sonra ancak geldik kendimize…
Konser büyük bir sürprizle başladı.
On yıldır koroda gece gündüz demeden yer alan eşlerini destekleyen beyler de vardı bu kez sahnede. Bu kez de farklı bir biçimde eşlerinin yanında yer almışlar, şarkılara onlarla birlikte can katıyorlardı.

Erkekleri temsilen Tayfun Çavuşoğlu solo bir şarkı söyledi.
“Benzemez Kimse Sana”

Tayfun Çavuşoğlu mikrofon başındayken benim gözüm eşi Nesrin Çavuşoğlu’na gitti bir an, hissettiğim kadarıyla o Tayfun Bey’den daha fazla heyecanlıydı.
Tayfun Bey solosunu bitirince korist erkekler sahneyi kadınlara bıraktılar ve bizim kızlar sazı ele aldılar.
Her konseptten iki-üç parça hazırlayarak bir kolaj repertuvar oluşturmuş Koro Şefi Dr. Aysel Gürel.
İlk bölümde Halk Müziği’nden türküler, Sanat Müziği eserleri, Roman Havaları, Balkan Türküleri ve Selami Şahin parçaları söylendi.
Koristlerden oluşan dans grubu Roman Havalarına danslarıyla eşlik etti.
İkinci bölüm adeta bir efsane olan Sıra Gecesi ile başladı.
Bir yandan çiğ köfte yoğrulurken öte yandan zılgıtlar çekiliyordu. Gülsenem Yılmaz ve Yasemin Demirci sololarıyla, koronun halk oyunu ekibi de danslarıyla katılıyordu bu coşkuya.

Daha önce izleyenler için aşina, ilk kez izleyenler içinse şaşkınlıkla karışık hayranlık yaratan bir görüntü vardı sahnede.
Bu gecenin önemli bir özelliği ise yine bir ilki gerçekleştirmesiydi.
Konser Facebook sayfasından, internette YouTube üzerinden canlı olarak yayınlandı.
İnternet üzerinden olması dolayısıyla sıkıntılar yaşansa da koroyu duyup da izleyemeyenler açısından güzel bir düşünceydi.
Gecenin sonunda, konsere Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i temsilen katılan Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Kemal İvgen, 20 kişiyle yola çıkıp bugün 105 kişiye ulaşan Nilüfer Kadın Korosu’nda kuruluşundan bu yana görev yapan Şef. Dr. Aysel Gürel ve sekiz koriste anı plaketi ve çiçek takdim etti.

Koro Şefi Aysel Gürel bu on yılda kendisine yoldaşlık eden, aynı zamanda ud çalarak da saz heyetinde yer alan, aynı zamanda meslekdaşı olan eşi Kenan Gürel’i de unutmadı ve teşekkürleriyle yanına davet etti.

Daha sonra da 10. yıl pastası kesildi.
Aysel Hoca on yıldır kendisiyle yol alan arkadaşlarına elleriyle tek tek pasta yedirdi.
Seramonilerin bitiminin ardından fuaye alanında konuklara hem pasta, hem de Harran Kebap sponsorluğunda çiğ köfte ikram edildi.
****
Yardım amaçlı konserlerine şehir içinde, şehir dışında ve hatta ülke dışında devam edecek olan koro teklifleri şimdiden değerlendirmeye başlamış bile.
Nilüfer’in ve dolayısıyla Bursa’nın tanıtımına da büyük katkıları olan koronun, başta şefleri Dr. Aysel Gürel olmak üzere tüm koristlerini kutluyoruz.
Haydi hanımlar, söylemek sizden, anlatmak bizden…
Son söz:
Aysel Hocam; konserler yine Uğur Mumcu’da devam etsin, olmaz mı?
10 numara 9 buçuktan değil, 10 üzerinden gelsin…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.