Kabulbaba’da “Çed” isyanı

Mustafakemalpaşa Kabulbaba Köyü’nde bulunan bir mermer ocağının yıllık 15 bin metreküp üretimini 20 bin metreküpe çıkarmak için köyde düzenlenmek istenen ÇED bilgilendirme toplantısına köylüler izin vermedi.
Yıllardır mermer ocaklarından dolayı doğanın yanı sıra suları ve tarım alanlarının yok olduğundan yakınan köylüler, ÇED raporu bilgilendirme toplantısı için köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü memurları ve şirket yetkililerine toplantı yaptırmadı, yuhalayarak kovdu.
Camiden protesto anonsu
Cami minaresinden, ‘Dikkat mermer ocakları için yapılacak bilgilendirme toplantısına tüm köylümüzü kahvenin yanına bekliyoruz’ şeklinde anons yapıldıktan sonra bütün köylüler kadın erkek köy meydanına toplandı. Köy meydanında bulunan kahvenin yanına toplanan köylüler gelen müdürlük ve mermer şirketi yetkililerini bilgilendirme toplantısı yaptırmadan köyden kovdu. Ellerine aldıkları dövizlerle köylerinde mermer ocağı istemediklerini belirten köylüler, gelen yetkilileri yuhalayarak köyden çıkardı.
Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı köyde, memur ve şirket yetkilileri muhtarla imzaladıkları ‘toplantı yapılamadı’ şeklinde ki tutanak ile sonrasında köyden ayrıldı.
Köylü kadınlar, mermer ocaklarını istemediklerini belirterek “Ekin ve tarlalarımız bozuluyor, hayvanlarımızı otlatacak yer bulamıyoruz. Sularımız bozuluyor, her şey bozuldu. Karşı gelmek için buradayız, taşçıları istemiyoruz.” dedi. Köylü Hüseyin Abi ise mermer ocaklarına baştan beri karşı çıktıklarını kaydederek “Ancak bu gün bir bilgilendirme yapılmak istendi, biz de buna karşı çıkıyoruz. Bunu istemiyoruz. Mermerciler önce doğamızı yok ediyor, sonra sularımız kayboluyor. Tarım arazileri heyelan şeklinde kayboluyor. Belki bin dönüm yerimiz bu şekilde kayboldu.” şeklinde konuştu.
Köy muhtarı Fevzi Ülker ise kahvede toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulduğunu söyledi. Ülker, “Tutanakta ise ‘Biz geldik kahveye girdik, halk dışarıda toplantıya katılmadı’ diye yazıldı. Yarın gidip bir nüshasını alacağız.” diye konuştu.
Başköy’den Kabulbaba’ya destek
Mermer ocakları ile başı dertte olan Başköy muhtarı Hasan Acar ise ‘açın halinden ancak açlar anlar’ misali Kabulbaba’ya destek olmak için geldiklerini belirterek “Bizim de mermerciden yıllardır çektiğimiz çileyi herkes biliyor. Bu gün ise buraya Kabulbaba’ya destek olmak için geldik. Biz köylüler olarak birbirimize destek olmadığımız sürece bütün köylerle aynı talan edilecek. Bütün köylerde mermer ocakları ile doğayı ve su kaynaklarını kirletmeye deva edecekler.” dedi.
DOĞADER Başkanı Murat Demir ise daha önce kapatılan bir şirketin başka bir firmaya devri sonrasında burada ki mermer ocağında kapasite artırmaya yönelik ÇED toplantısı yapmak istediklerini kaydetti. Demir, “Zaten burada köylüler var olan firmaları ve maden ocaklarını istemedikleri halde buna her geçen gün bir yenisi ekleniyor. 2009 yılında burada 4 tane madencilik firması faaliyet sürdürürken bu gün burada 13 tane madencilik firması var ve bu giderek artıyor. Biz de bu gün bu köylülere destek vermek için buraya geldik.” ifadelerini kullandı.
DOĞADER yönetim kurulu üyesi Seyit Ali Geçici de; Kabulbaba köyündeki mezarlığın yanında bulunan mermercinin kapasite artırım talebinde bulunduğunu anlattı. Geçici, “ÇED toplantısı vardı. Köylümüz bunu protesto etti ve kesinlikle burada toplantı yapılmadı, köylümüz istemedi ve karşı çıktı. Bu Kabulbaba köyü yalnızca bu sene yağlı güreşlerimizin 339’uncusunu yaptı. Bu köy Mustafakemalpaşa’nın en eski köylerinden biridir. Bu köy mermer ocakları ile yok ediliyor. Lütfen yetkilileri göreve çağırıyoruz gereğini yapsınlar. Burada 15 bin metreküp yetmemiş, 20 bin metreküp yıllık kapasite artırımı istiyorlar mermer ocağı.” dedi.
Şirket yetkilileri ve memurlar köye gelince, köylüler hep bir ağızdan gelenleri yuhalayıp ‘Sizi burada istemiyoruz, bilgilendirme istemiyoruz, defolun gidin buradan’, ‘Mermerci şaşırma sabrımızı taşırma’, ‘Doğaya değilse köyümüze saygı’ ve ‘Kabulbaba bizimdir bizim kalacak’ şeklinde sloganlar attı.
Ttutanağımıza ‘halk bilgilendirme istememiştir’ şeklinde yazdık”
Toplantı yapamadan giden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden görevli bir memur ise “Biz bu gün halkı bilgilendirme toplantısı için geldik. Halk istemedi, buraya gelmek ve bunu yapmak zorundayız. Proje hakkında bilgilendirme, yani burada ki mermer ocağının projesi hakkında halkı bilgilendirecektir. Bu şekilde tutanağımıza geçirdik ve bunu bakanlık değerlendirecek. Tutanağımıza ‘halk bilgilendirme istememiştir’ şeklinde geçtik.” diye konuştu.
Ardından köy muhtarları ile birlikte kahveye giren ekipler, burada görüşmenin yapılamadığına ve köylülerin buna izin vermediğine dair bir tutanak imzalayarak köyden ayrıldı. Çıkışta ise yuhalama eşliğinde; köylüler ‘Defolun burada işiniz bitmiştir’, ‘sizi burada istemiyoruz’, ‘Gidişin olsun dönüşün olmasın’ şeklinde yetkilileri kovdu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.