TUSİAD uyardı!

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), tartışmalara yol açan Meclis’teki yeni internet düzenlemesinin insan hakkı ihlalleri bakımından sakıncalı sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

TÜSİAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na gönderdiği görüş yazısında, “Özel hayatın gizliliği sınırını ve gizliliğin ihlal edilip edilmediğini, başkanlığın tespit edecek olması, idarenin yargı organı yerine karar vermesine yol açacak ve kuvvetler ayrılığı ilkelerine aykırılık teşkil edecektir” değerlendirmesini yaptı.

9’UNCU MADDEYE DİKKAT

TÜSİAD, internet düzenlemesini de içinde barındıran 5651 Sayılı Kanunu’na yeni getirilen, “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” başlıklı düzenlemeyle, ilgili içerik nedeniyle doğrudan erişime engelleme kararı verilmesinin amaçlandığını kaydetti. TÜSİAD, tartışma yaratan düzenlemeyle ilgili yazısında şu noktalara dikkat çekti: “Düzenlemedeki 9. maddeyle ‘kişilik hakkını’ ihlal eden internet yayınların erişime engellenmesi düzenlemesi zaten öngörülüyorken, ‘özel hayatın gizliliğinin nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi’ başlığıyla ayrı bir hüküm getirilmesi, insan hakları ihlalleri bakımından sakıncalı sonuçlara yol açabilir.”

Yatırım ortamını etkileyecek

ÇALIŞMAYLA ilgili olarak TÜSİAD, şunlara dikkat çekti, “Ulusal ve uluslararası korunan temel haklardan olan savunma hakkı verilmeksizin, erişimin engellenmesi kararının doğrudan birliğe gönderilebilecek olması, hukuka ve Türkiye’nin onayladığı uluslararası antlaşmalara aykırıdır. Sonuç olarak; telekomünikasyon sektöründe özel sermayenin ve yatırımın teşvik edildiği ve sektörde liberalleşmeye gidilme eğilimlerinin arttığı günümüzde, tasarının telekomünikasyon sektörü ve internet servis sağlayıcılığı açısından yatırım ortamını olumsuz etkileyebileceği değerlendirilmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.