“İnsan odaklı bir belediyecilik hizmeti sunmaya hazırlanıyoruz”

Karacabey FM'in konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gönül Avil, yerel seçim çalışmalarını kamuoyuna duyurdu. Aktüel Gündem programının sunucusu Feridun Koşucu'nun sorularını yanıtlayan Avil, yerel seçimler ile Büyükşehir Yasası hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Programa “Gönül Avil kimdir?” sorusunu yanıtlayarak başlayan Avil, “1962 Mudanya doğumluyum. Babamın asker olması nedeniyle eğitim hayatım Türkiye'nin çeşitli illerinde geçti. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler mezunuyum. İlk görevime İstanbul Gayrettepe Telefon Başmüdürlüğü'nde başladım. Ailemin emekli olup Karacabey'e yerleşmesiyle de 1985 yılında Karacabey PTT müdürlüğüne tayin isteyerek memur olarak atandım. Karacabey PTT Müdürlüğünde sırasıyla şeflik ve müdürlük görevlerinde bulunarak 2005 yılında emekliye ayrıldım. Emekliye ayrıldıktan sonra bir süre Atatürkçü Düşünce Derneği'nin çalışmalarına katıldım. Daha sonra 2007 genel seçimleri döneminde Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kollarına katıldım. Daha sonra kadın kolları başkanlığı yaptım. 2009 yerel seçimlerinde belediye meclis üyeliğine seçildim.       

Yaklaşmakta olan yerel seçimler hakkında konuşan Avil, “Yerel seçimlerle ilgili hazırlıklarımız hızla devam ediyor. Aday adaylıkları için ilçe teşkilatımıza başvurularımız sona erdi. Genel Merkeze yapılacak olan başvurularda bir engel yok. Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği için başvurularımız gerçekten ilgi görüyor. Partimize Karacabey'de büyük bir ilgi var. Önümüze geçip insanlar 'Bu sefer şeytanın bacağını kıralım. Cumhuriyet Halk Partisi'ne belediyeyi kazandıralım' diyorlar. Köyler hepimizin malumu bir dert yumağı haline gelmiş durumda. Üreticinin durumu da ortada. Bizi ezen yoksullaştıran iktidara bir ders vermek için belediye seçimlerini dört gözle beklediklerini söylüyorlar. Bunlar bizim için çok memnuniyet verici sözler. Yerel seçimlerle ilgili bu bizim eski partilimizdir aday göstermezsek kırılır, şu benim amcamın dayımın oğludur düşüncesini bırakacağız. Bizler için eski Demokrat Partili, Doğru Yol Partili, Anavatan Partili, Cumhuriyet Halk Partili ya da merkez solda siyaset yapan kişiler olabilir. Ya da hiçbir partiye üye olmayan toplumun sevdiği saydığı bir iş adamıdır, sendikacısıdır, bir sivil toplum kuruluşundadır, meslek odalarında başarıyla görev yapmaktadır, yöneticidir, bu isimler bile bizim için olabilir. CHP İlçe Örgütü olarak küçük olsun, benim olsun anlayışından oldukça uzağız. Ülkenin bütünlüğüne, cumhuriyetine, inançla bağlı laik demokratik hukuk anlayışını benimseyen herkesle yola çıkmaya hazırız. Çünkü gün, gerçekten birlik günüdür. Güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor. Karacabey halkına layık yönetimi başa getirmek için el birliği ile çalışalım” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanlığı aday adaylığı başvurularına değinen Avil, “İlçe Örgütümüze yapılacak başvuruların son tarihi 2 Eylül'dü. 2 tane resmi başvuru yapıldı. Ancak, Genel merkeze yapılacak olan başvuruların önü açık” dedi.

“Büyükşehir yasası nedir? Neler getiriyor? Neler götürüyor? Cumhuriyet Halk Partisi bu yasadan memnun mudur? Değil midir?” sorusunu yanıtlayan Avil, “CHP yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP, hiçbir zaman bu yasaya onay vermedi. Ama ne yazık ki geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nden bu talep reddedildi ve Büyükşehir Yasası yürürlüğe girdi. Büyükşehir yasası diyoruz. Öncelikle ben bu tanımın yanlış olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir değil bütün şehir denmeliydi. Neden derseniz, Bursa şehri 17 ilçeden oluşuyor. Bu 17 ilçeyi ilgilendiren yasa, Büyükşehir mi olur? Bütün şehir mi olur? 75 km uzaklıktaki İnegöl ilçesiyle, 85 km uzaklıktaki Mustafakemalpaşa'yı Bursa'dan yöneteceksiniz. Bunun adına yerinden yönetim diyeceksiniz. Bu gerçekten insanı tebessüm ettiriyor. Siyasilerimiz yıllardır Türkiye'yi Ankara'dan yönetmek zordur derler. Yetkileri yerel yönetime verelim derler. Ama ne yazık ki Büyükşehir yasası ile yerel yönetimlerin elinden yetkiler alınıyor ve elleri kolları bağlanıyor. Bursa 17 ilçeye hizmet vermesi için esas alınıyor. Hepimizin bildiği gibi Karacabey vergi ödemede 40 ilin önünde. Diğer deyişle Karacabey halkı devlete 40 ilin halkından fazla vergi ödüyor. Karacabey'in verdiği vergiye göre hizmet alıyor muyuz? Ankara'ya bunu soralım. Alıyor diyenler gelsinler, bunu birlikte tartışalım. Büyükşehir yasasıyla da birlikte bu böyle olacak. İnegöl, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Gemlik, Osmangazi gibi geliri yüksek olan yerlerin gelirleri Büyükşehir Belediyesine akacak. Bu ilçelerde daha sonrada Büyükşehir Belediyesi'nden hizmet beklemek zorunda kalacak. Büyükşehir Belediyesi'nin gözlerinin içine bakacak hizmet alabilmek için. Büyükşehir Yasası bu andığım ilçelerin kesinlikle aleyhine işleyecek bir yasa. Büyükşehir yasasından yararlanacak ilçeler yok mu? Tabi var. Bunlar gelirleri çok sınırlı ama oy deposu olan yerler ne yazık ki. Örneğin, Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık gibi dağ ilçeleri. Merkezden mi hizmet almak daha kolay? Yoksa yerelden mi? Bunu hepimiz takdir ederiz. Büyükşehir Yasası, 01.04.2014 tarihinde yürürlüğe girecek ama yasa yürürlüğe girmeden köyler mahalleye dönüştürüldüğü için bu arada köylerin bütün meraları bir bir elinden alınmaya başlandı. Köy tüzel kişiliğine ait olan taşınmazların kısa süre içinde kimlerin eline geçecek, bunları da hep beraber izleyip göreceğiz. Meralar ihaleye çıkartılıyor. İhaleyi alanlar da gelip bu meralara büyük işletmeler kuruyor. Köyleri, mahalleye çevrilmiş olan köylülerde yakın zamanda en az 10-12 tane verginin mükellefi olacak. Bunları yaşayacak, göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Karacabey'de olması gereken ve eksik gördükleriniz nelerdir? Cumhuriyet Halk Partisi'nin Karacabey için projeleri nelerdir?

“Öncelikle Karacabey'imizde günümüz standartlarına uygun bir kültür merkezi yok. Her yaştan insanın, resim, müzik, tiyatro için çağdaş bir mekan yok. Akustik bir kültür merkezi yok. Bir tane var diyeceksiniz ama var olan çağımızın gerisinde kalmış bir mekân. Engelli insanlarımızın yaşam koşullarını iyileştirecek, sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecek uygun tesisleri yok. Karacabey halkı için yapılması gereken daha birçok hizmet var. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Karacabey sorunlarına ait akılcı, çağdaş, bilimsel, çözüm önerileri ve projeleri var. Bu projeleri geliştireceğiz. Ama şimdi bunların hepsini açıklayamıyorum. Takdir edersiniz ki şu an bir seçim arifesindeyiz. Şimdi bunları açıklamaya kalkarsak, proje olmaktan çıkar. Projelerimizi sizlere seçim öncesinde açıklayacağız.”

Seçimler yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisinin sosyal medyada bir çalışması var mı ?

“Günümüz teknoloji çağı. Partimizin adına olan Facebook sayfamız sürekli güncelleniyor. Tabi bunlar seçim sırasında daha yoğun hale gelecektir.”

Yaklaşmakta olan yerel seçimler için isminiz hala anketlerde geçiyor. Sizin Belediye Başkanlığı için niyetiniz var mı?

“İsmimin anketlerde geçmesi doğaldır. Bir ilçe başkanı olarak bu da beni son derece onurlandırıyor. Bildiğiniz gibi partimiz belediye başkanı ve meclis adayı olmak isteyen ilçe yönetim kurullarının 15 Temmuz 2013 tarihine kadar görevlerinden istifa etmeleri kararı vardı. Ben istifa etmedim bu süreçte. Karacabey'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanlığını kazanması en büyük arzumuzdur. İlçe Denetim Kurulu arkadaşlarımızın ve partimin en taze üyesine kadar bu onuru yaşamak istiyorum. Bu onurda eminim bir faniye çok değildir.”

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Karacabey'de şuanda ne kadar üyesi var? 

“976 üyesi var. Türkiye'de muhalefette olan bir parti için bu sayı azımsanacak bir sayı değildir. Köylerde defter açıp üye yapmıyoruz. Bizim partimize üye olmak isteyenler kendi öz iradeleriyle bizzat ilçe merkezimize gelerek üye kayıtlarını yaptırmaktalar.”

Çok yoğunsunuz, emeklisiniz artık kendinizi parti çalışmalarına verdiniz. Aileniz bu konuda sizi destekliyor mu?

“CHP İlçe Başkan Adayı olurken eşimin rızası yoktu. Siyaset gerçekten çok zor ve nankör bir uğraş. Bunu kabullenmeniz lazım. Siyasette yaptıklarınızla değil, en çok yapamadıklarınızla anılırsınız. O nedenle çok üzüleceğimi bu konuda yorulacağımı yıpranacağımı eşim başta söyledi ama üstlendiğim görevden sonrada bulunduğum yere çok büyük saygı duydu. Kendisinin de benden parti çalışmalarını engel olacak hiçbir talebi olmadı. Bu nedenle de eşimin böyle bir tutumu benim siyasi hayatımdaki yapacaklarımı daha da rahatlattı. İlçe Başkanı olduktan sonra partimle yatıyorum, partimle kalkıyorum desem gerçekten abartı olmaz. Siyasetteki tüm arkadaşlarımızın yaşadığı böyle bir şey.”

Avil sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Karacabey'de belediye başkanlığını kazanarak sosyal demokrat belediyeciliğinin bütün ilkelerini hayata geçirmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Bizim belediyecilik anlayışımızda önce insan diyoruz. İnsan odaklı bir belediyecilik hizmeti sunmaya hazırlanıyoruz. İnsanı hizmet merkezine koyacağız diyoruz. Karacabey'de hiç denenmeyen belediyecilik anlayışı sosyal demokrat anlayışıdır. Halkımız bize yetki versin, biz de onları mutlu edecek belediye hizmetlerini kendilerine sunalım.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.