İnatlar’da çevre tarihi yazıldı

İnatlar’da çevre tarihi yazıldı
*Mustafakemalpaşa İnatlar Köyünde kurulması düşünülen ancak, başta köy halkı olmak üzere birçok sivil toplum örgütü ve doğaseverlerin karşı çıktığı Tıbbi Atık Arıtma Tesisine karşı büyük bir zafer kazanıldı.
*İl Genel Meclisinin oy birliği ile reddettiği proje memnuniyetle karşılanırken, doğanın korunması ve tarım ovasının bereketi adına önemli bir başarı sağlandı.
Mustafakemalpaşa’nın İnatlar Köyü’nde kurulması planlanan Tıbbi Atık Arıtma Tesisine karşı aylardır yoğun bir mücadele veren başta Çördük köyü sakinleri olmak üzere içlerinde birçok sivil toplum örgütü ve doğa severlerin mücadelesi zaferle sonuçlandı.
Kent gündemini aylardır meşgul eden nükleer arıtma tesisi için “Yeni bir Çernobil vakası istemiyoruz” diyen İnatlar köylüleri, yaşanan süreçte geleceğine sahip çıktı. İnatlar Köyü’nde çevre mücadelesi açısından bir tarih yazan köylüler, “İnadına çevre, inadına yaşam” diyerek takdir topladı.
Tesiste yakılarak imha edilmesi planlanan katı atıkların çevreye yayacağı dumanın içinde barındırdığı zehirli gazların, yaşamlarını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünen köylüler, büyük mücadele örneği gösterdi. Çevre Etkisi Değerlendirme (ÇED) raporu düzenlemek üzere köye gelen yetkililerin ikna girişimlerine de direniş gösteren İnatlılara, birçok sivil toplum örgütü de destek verdi.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen, “İnatlarda çevre tarihi yazıldı. İnatlar köyü adına yakışır bir şekilde doğa için, çocuklarının geleceği için, bir lokma ekmek için, temiz bir hava için, bir yudum su için, bir minik kuş için topraklarına sahip çıkan güzel insanların yaşadığı yer olarak anılacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.