İmece’nin adı ÇEK olmuş

Çağdaş Eğitim Kooperatifi ÇEK, “Anaokulundan Üniversiteye” hedefiyle çıktığı yolda, ÇEK’in 20. doğum günü olan 25 Temmuz günü “3 Mart Anadolu-Fen Lisesi”nin temelini attı.
3 Mart Eğitim Kurumları Yerleşkesi’nde düzenlenen törene, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, eski-yeni CHP Bursa milletvekilleri, Büyükşehir ve Nilüfer Belediyesi yetkilileri, ÇEK Yönetim Kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Temeli atılan lisede, 34 derslik, çok amaçlı salon ve laboratuvarların bulunacak. Özel ve üstün yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş programlar uygulanacak.

Diğer ÇEK kurumlarında olduğu gibi bu kurumda da, Atatürk’ün ifadesiyle; ‘Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller yetişecek.
Temel atma töreninde konuşan ÇEK Başkanı Av. Ali Arabacı, “Eğitim sisteminde reform yapılıyor” iddiasıyla laikliğin içinin boşaltıldığına ve bir karşı devrim yaşandığına, böylelikle ezberciliğe ve biat kültürüne yönelen mevcut sistemin çağın gerisinde kaldığına dikkat çekti.
Nilüfer Belediyesi Başkanvekili Pınar Göz, ÇEK her zaman sahip çıktıklarını, bundan sonra da her türlü desteği vereceklerini belirterek, Bursalılar’ı, “imecenin bir parçası olmaya” çağırdı.
CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Milletvekili Erkan Aydın, Bursa’dan doğan ÇEK projesinin yaygınlaşması ve desteklenmesi için CHP Grubu’nun her türlü katkıyı sağlayacaklarının sözünü verdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse de, eğitime yapılan yatırımları önemseyen Büyükşehir’in, her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu söyledi.
ÇEK Emanet Komisyonu Başkanı Mümin Ceyhan, lise projesini yaşama geçiren yönetim kurulu üyelerini kutladı, sıranın üniversiteye geldiğini vurguladı. Laf arasında kürsüden CHP Milletvekillerine de sitem eden Ceyhan’a cevap CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’den geldi.
“Mümin Ağabey, daha iki aylığız”
Yazın bu sarı sıcağında yapılan temel atma törenine, yaptığı konuşma ile Uludağ Üniversitesi eski Röktörü Prof.Dr. Mustafa Yurtkuran damgasını vurdu.

ÇEK’e tahsis ettiği bu yer sebebiyle 102 yıl hapis istemiyle yargılanan, cezası önce 10 yıla, ardından da iyi halden 5 aya inen ve 5 ayı da yatıp çıkan Yurtkuran; “ÇEK bir bedel ödeme projesidir. 5 aylık cezamı bugünlere gelen ÇEK’e helal ediyorum” dedi.
ÇEK Lisesi’nin hayata geçmesinde büyük emeği olan ÇEK’li Kadınlar ise ayrı bir gurur içindeydi.
Kurum temsilcisi Zeki Baştürk Hocam ve Destek Birimler Müdür Yardımcısı Sevgili Ayşen İnci benim de boynuma ÇEK’li kadınlar fularını bağladıklarında aynı gurur benim içimde de kabardı.

Ve dedim ki;
Umutsuzluğa kapıldığın anda gülümseyen bir çocuktur umut.
Aydınlık gülüşlü, aydınlık bakışlı, aydınlık fikirli,
Tarlalara ekilen birer tohumdur onlar.
Önce fidana, sonra ağaca, sonra da ormana dönüşecek kıymetli birer tohum.
Yeter ki böyle verimli arazilere ekilsinler.
Yeter ki tohumdan ormana giden evrelerde üzerine titrensinler.
Yeter ki doğru işlensinler.
Ondan sonra bakın görün nasıl oluyormuş orman…

Ülke politikası olarak eğitim sistemine vurulan darbeler ile ülkemizin geleceği hedefleniyor malum.
İlk önce de eğitim sistemi baltalanıyor.
Bu balta darbeleri ile yaralanan çocuklar verimsiz ve bakımsız kuru dallı çalılara benziyorlar.
Sonrası kaçınılmaz.
İçinde her türlü melanetin yaşandığı vahşi bir çalılığa ve dahi verimsiz bir bozkıra dönüşüyor ülkemiz…

ÇEK ise karanlığa bir ışık yakıyor.
ÇEK kurumlarında kalan yüzlerce öğrenci yurdun dörtbir yanına dağılıyor.
İmece usulü ortaya çıkan eğitim yuvaları insanları gelecek için umutlandırıyor.
O zaman;
Haydi Bursa,
İmeceye devam…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.