İkinci el otoda hilelere dikkat!

Türkiye’de yılda ortalama 4.5 milyon adet ikinci el oto alım satımı yapılıyor. Ülke genelindeki binlerce oto galerici ikinci el araç satışını usulüne göre yaparken, sanal ortamdaki dolandırıcılık ise hem vatandaşı hem de galericileri çileden çıkarıyor. Bu sene 6 milyona yakın ikinci el araç alım satımın yapılmasını beklediklerini belirten Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, geçen sene rakamların kötü olmadığını, yılbaşından itibaren söktürün hareketlendiğini söyledi. Bu yıl beklentilerin yüksek olduğunu dile getiren Yanık, ÖTV zamlarının sıfır araçlara yansıması nedeniyle vatandaşın gözünü ikinci el otomobile çevirdiğini vurguladı.

“NOTERSİZ SATIŞ YAPMAYIN”
Türkiye yollarında yaklaşık 17 milyon aracın olduğuna dikkat çeken Yanık, vatandaşlara ikinci el oto alımında alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Araçların bilinen, tanınan oda kaydı ve vergi levhası olan yerlerden alınmasını tavsiye eden Yanık, “Alınan araç, hangi marka ve model olursa olsun mutlaka test merkezlerine götürülmelidir. Ayrıca ikinci el satışlarda mutlaka noter onayına dikkat edilmelidir. Aracın muayenesinden sonra notere giderek satışı yapılmalı. Araç ister vadeli, ister peşin olsun bu hususa riayet edilmeli” dedi.

“FERYAT EDİYORUZ”
İkinci el oto alım satımında internetin önemli bir engel olduğunu kaydeden Yanık, bu kayıt dışı pazarın kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Sektörün internet satışları yüzünden mağdur edildiğini kaydeden Yanık, “Şu anda ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Herkesin sıkıntısı internet. Devlet yılardır kişileri kayıt altına almaya çalışırken, sanal ortam diye bir pazar ortaya çıktı. Burada herkes her şeyi satıyor. Biz buradan 3 yıldır feryat ediyoruz. Galerilerde satılan araç 20-25 bin lira iken internette fiyatlar düşük. Biz araçları kaportasına, yürüyenine, motoruna yani her şeyine bakarak alıyoruz. İnternette böyle bir durum yok. Sadece fotoğraf var. İnternetteki fiyatlara bakıyorsunuz bambaşka” diye konuştu.

“BİR ARACI 10 KİŞİYE SATIYORLAR”
Yanık, internet üzerinden yapılan düzmecelere dikkat edilmesini istedi. Kimi dolandırıcıların kapora aldıktan sonra kayıplara karıştığını ifade eden Yanık, bazılarının ise aynı aracı birkaç kişiye sattığını kaydetti. Bu konuda birçok şikayet aldıklarını söyleyen Yanık, “Bazen sıfırları geçen ikinci el araç fiyatları oluyor. Bir kere burada vatandaşımız piyasayı bilmeden buraya yönelebiliyor. İnsanlarımız kandırılıyor. Çok başımıza geliyor. 30 bin liralık aracı 25 bin liraya satışa çıkartan bir arkadaşa devamlı sağdan soldan yapılan aramalardan sonra 10 kişiye bile satıldığını öğreniyoruz. Kapora almak suretiyle ertesi gün arabayı almaya gidiyorsunuz. Kapı duvar. Dolandırıcılar, kapora alıp ilanı ortadan kaldırıyor. Muhatap bulamıyoruz. İnternet sitesinin de zaten böyle bir zorunluluğu yok” ifadelerini kullandı.

“ARACINIZI SATILIK GÖREBİLİRSİNİZ”
Yanık, dolandırıcıların farklı yöntemlerini de anlattı. Dolandırıcıların sokakta gördüğü otomobillerin fotoğrafını çekip, internet üzerinden satmaya çalıştıklarını ifade eden Yanık, “Buna benzer olaylar çok fazla. Biz bunu yaşadık. Sokakta bir arabanın fotoğrafını çekip satmaya çalışanlar oldu. Hatta bazıları plakayı kapatmadan bunu yaptı. Bu cesareti nereden alıyorlar? Kapora alma yöntemiyle dolandırıyorlar. İnternetten araba alırsanız kesinlikle kapora göndermeyin. Araçlarınızı yetkili oto test merkezlerine gösterin” dedi.
Yanık, şehir içinde sıfır araç satan bayilerin ikinci el oto sattıklarını iddia ederek, galerici esnafının mağduriyetinin giderilmesini istedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.