İçme suyunu kirleten mermer ocağı kapatıldı

 

İçme suyu barajı ve tarım alanlarına zarar veren maden ocakları hakkında kapatma kararı çıkardıklarını dile getiren Harput, “Maden ocaklarının ihmalkarlığına kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Çevre bizim her şeyimiz. Çevreyi ve sağlığımızı tehdit eden her şeyin karşısındayız” dedi.

Bursa'da yönetmeliğe uymayan mermer ocaklarına tepki gösteren Vali Şahabettin Harput, çevreyi tehdit eden her işletmenin karşısında olduğuna dikkati çekti. Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı barajını tehdit eden bir mermer ocağının kapatıldığını belirten Harput, "Doğancı barajı bizim her şeyimiz. İçme suyu barajımız maden ocağı sonucu çok ciddi bir kirlenmeyle karşı karşıya kalmıştır. Bu kirlenmenin bölgede bulunan bir işletmeden kaynaklandığını BUSKİ ve DSİ yetkililerinin raporlarıyla ortaya konmuştur. Dün alınan kararla eksiklikler tamamlanıncaya kadar maden ocağının falliyetinin durdurluması gerektiğini bir yazı ile yetkili mercie bildirdik. 2 milyonu aşkın insanın yaşadığı şehrin içme suyunun kirlenmesine müsamaha göstermeyeceğiz. Herkes yaptığı işi kanuna uygun yapmak zorundadır" diye konuştu.

Mustafakemalpaşa ilçesinin bir köyünde de buna benzer bir olay yaşandığını anlatan Harput, "Burada bu işletmenin tarım alanlarını kirlettiği şeklinde bir şikayet aldık. Bugün itibari ile Çevre Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü, İl Özel İdaresi'nin ilgili birimleri bölgeye gitti. Bu tespit doğru çıkarsa, oradaki madencilik faaliyetini gerçekleştiren firmanın faaliyetini eksiklikler giderilinceye kadar durduracağız. Şunun çok iyi bilinmesini istiyorum. Suyumuz, havamız, yeşilimiz, toprağımız, her şeyimizdir. İnsanlar tabiatın zenginliklerini kullanırken, çevreye zarar vermemelidir. Elbette toprağın altındaki cevherler bizim için zenginliktir. Ama bu zenginlikleri kullanırken, çevreyi tahrip etmeye hakkımız yoktur. İnsan sağlığının tehdit edilmesine izin vermeyiz. Türkiye'deki mermer faaliyetlerinin yaklaşık yüzde 30'u Bursa'da gerçekleştiriliyor. Ciddi bir milli servettir. Fakat maden ocağının işlenmesi sırasında oluşan çevre tahribatına müsamaha göstermeyiz. Kurallara bir milim dahi uyulmadığını görürsek yaptırım uygularız. Kimin olursa olsun ocağın faaliyetini durdurmaktan çekinmeyiz. Yetkililer bu kurumları her hafta denetleyecek" şeklinde konuştu.

Şevketiye köyü ile ilgili çıkan haberlere değinen Harput, "Bugün DSİ yetkililerinin bana verdiği bilgiye göre, Şevketiye barajından sızıntı olmadığı söylendi. Her hangi bir problem yoktur. Biz teknik kurumların verdiği raporlara itibar etmek durumundayız" dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.