Hürriyet köylülerin mağduriyeti TBMM’ye taşındı

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, 1952 yılında Bulgaristan’dan gelip Karacabey Hürriyet Köyü’ne yerleşen göçmenlerin o dönem Ziraat Bankası’na borçlanarak aldıkları arazinin Büyükşehir Yasası ile büyük bir kısmının devredilmesini TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya verdiği soru önergesinde 201 hane halkının ve mirasçılarının mağdur edildiğini dile getiren Tayan, “Vatandaşın yargı mercilerinde sürüklenmemesi için idari yoldan haksızlığı çözecek misiniz?” dedi.
Turhan Tayan, 1952 yılında Bulgaristan’dan göç edip anavatanlarına gelen ve arazisi Mehmet Kemal Çayıroğlu’na ait olan bir çiftliğe (Haydar Çiftliği) Karacabey’in Hürriyet Köyü’nü kuran göçmenlerin mağduriyetini TBMM’ye taşıdı. Verdiği önergede Anavatan’ın çeşitli yerlerine yerleşen göçmenlerin, iskan oldukları yerlerden bir araya gelmek, bir arada yaşamak için haberleştiklerini ve 201 hane olarak bu çiftlik arazisini Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak satın aldıklarını ifade eden Turhan Tayan, şunları söyledi:
“Göçmen vatandaşlarımızın hakkı Büyükşehir Yasası’yla gasp edildi”
“11 bin dönüm kadar olan bu arazinin 5728 dönümünü tarla olarak paylaşmışlardır. (Her haneye 28,5 dönüm) 201×28,5=5728 dönüm. 3 bin dönümlük bir araziyi de otlakıye ve mera olarak müşterek kullanmak için 1978 yılında yapılan kadastro ve tapulama çalışmalarında köyün ortak kullanımına bırakmışlardır. Bu 3 bin dönüm arazi köy tüzel kişiliği adına mera ve otlakiye olarak tapuya kaydedilmiştir. Tarla, otlakiye ve meralardan arta kalan yeri de (fundalık ve makilik) yakacak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bırakılmıştır. Burası orman niteliği taşımamakla birlikte 60 yıldan beri muhtarlığın gözetiminde düzenli olarak kesim yapılmakta ve korunmaktadır. Köyün yakacak ihtiyacı için özel korunan yeridir. Son çıkan Büyükşehir Yasası’na göre para ile satın alınan ve hazineye ait olmayan 201 hissedarın sahip olduğu arazinin büyük bir kısmı belediyeye geçmiştir.”
Turhan Tayan, Bakan Ala’ya şu soruları yöneltti:
“Hak ve hukuka aykırı durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Muhtarlığın Kaymakamlığa başvurusu ile ilgili ne yapılmıştır? Göçmen vatandaşlarımızın Ziraat Bankası’na borçlanarak ve ödeyerek alınmış arazinin Büyükşehir Yasası ile gasp edilmiş olması 201 hane halkı ve mirasçılarını mağdur etmiştir. Vatandaşın yargı mercilerinde sürüklenmemesi için idari yoldan haksızlığı çözecek misiniz? Haksızlığın çözümü için yasa gerekiyorsa, Bakanlık olarak bir yasa tasarısı düşünüyor musunuz?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.