Hububat’ta önemli uyarılar!

 

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hasadın önümüzdeki günlerde başlayacağını duyurdu:

Bursa Valiliğinin yayınladığı tebliğe dikkat çeken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “Bursa Valiliğinin yayınladığı B124İLM01604/14077 sayı 29.05.2012 tarihli ‘Biçerdöverle Hasatta Dane Kayıplarının Önlenmesi’ ve ‘Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi’ hakkında tebliği ile ‘hasattaki dane kayıplarını % 1,5’a indirmeyi, belgeli operatörlerle ayarları iyi yapılmış uygun yükseklikte biçimi hedeflemektedir.

İlçe  Müdürlüğümüz tarafından 3 teknik elemanla kurulan ekip, hasat süresi boyunca kontroller yaparak ve çiftçilerimizden gelen ihbarları değerlendirerek istenilen şartları yerine getirmeyen biçerdöver sahip ve operatörlerine Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre eğitimsiz ve donanımsız biçerdöver hizmetlerinin önüne geçmek amacıyla idari yaptırım uygulanacaktır” bilgisine yer verdi.

Anız yakmak kesinlikle yasak!

Diğer taraftan yine Bursa Valiliğinin yayınladığı anız yangınlarının önlenmesiyle ilgili tebliğine değinen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “B124İLM01604/14131 sayı ve 29.05.2012 tarihli  ‘Anız Yangınlarının Önlenmesi Hakkında’ Valilik tebliğine göre; İl Müdürlüğümüzün hazırladığı Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkında Bildiri ve Bursa İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun 123 -5565 sayı ve 10.05.2012 tarihli komisyon kararlarında belirtildiği gibi anız ve benzeri bitki artıkların yakılmasının kesinlikle yasaktır.

Anız yakmanın toprağa ve çevreye verdiği zararların çiftçilerimize anlatılması ve bilgilendirilmesi, tarlada kalan artıkların sap parçalayıcılar ile yeniden toprağa verilmesi alternatifinin gösterilmesi, alçak biçim yapılarak yakma ihtiyacının ortadan kaldırılması ve kesinlikle anız yakmanın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

İstenmeyen olası yangınlar içinde biçerdöver sahibi ve çiftçilerimizin gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Tüm bu uyarılara rağmen anız yakma yasağına uymayanlara 2872 sayılı Çevre Kanununa göre dekar başına 31,39 TL idari para cezası uygulanacaktır.

İlçe Müdürlüğümüz, ilgili konuyu mahalle ve köy muhtarlıklarına gönderdiği yazı ile ilan etmiştir. 2012 yılı hububat hasadının bereketli olmasını temenni eder, çiftçilerimize kolaylıklar dileriz” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.