Heyecanlı meclis nefesleri kesti

Heyecanlı meclis nefesleri kesti
Karacabey’de 29 Mart Yerel seçimlerinin ardından yenilenen Belediye Meclisi, önceki akşam yaptığı ilk toplantısında tarih yazdı.
Saat 19.00’da başlayan toplantı, gece 01.30’da sona erdi. 25 Meclis üyesinin hazır bulunduğu ilk toplantıya, ilgi büyüktü. Toplantıda, siyasi parti ile sivil toplum örgüt temsilcilerinin yanı sıra, belediye personeli de tam kadro yer aldı.
Belediye Başkanı Ergün Koç önderliğindeki oturumda 8 gündem maddesinin dışında gelen 7 gündem dışı maddeyi yangından bir şey kaçırılıyormuş gibi gördüklerini ve etik bulmadıklarını söyleyen CHP sözcülerinin iktidarla dişe diş çekişecekleri gözler önüne serildi.madde de eklenince iktidar ve muhalefetin amansız çekişmesi gözler önüne serildi. 12 AK Parti’li meclis üyelerine karşı 5 MHP, 5 CHP, 2 DP ve 1 Saadet Partili üyelerin oluşturduğu muhalefet arasındaki belirgin çekişme, yapılan bazı seçimlerin kura ile sonuçlanmasına kadar sürdü.
Ziraat Odası’ndan AKP’ye destek
İlk olarak yapılan Çiftçi Malları Koruma Meclisi ile Murakebe Heyeti seçimleri, AK Parti’lilerin istediği şekilde sonuçlandı. Başkan Koç’la birlikte 26 Belediye Meclis üyesi, 20 Ziraat Odası ve 17 Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri olmak üzere toplam 63 kişinin gizli oylaması ile 5 asil ve 5 yedek üye belirlendi.
Buna göre Koruma Meclisi asil üyeliklerine; Saadettin İnce, Ferruh Artan, Nizamettin Aguş, H.İbrahim Yelkaya ve Ergül Kırlı’dan oluşurken, İsmail Ok, Sefer Burhan, Gürcan Karakiraz, İbrahim Güzel ile Aykut Türkan, yedek seçildiler.
Murakabe Heyeti’ne ise Yakup Demirel, Muhsin Koçan, Hasan Yılmaz ve Tuncay Çakmaklı seçilirken, yedeklerde Kadir İnce, Şaban Demirezen, Osman Kırcı ile Rıza Demirel yer aldı.
Gündemin ikinci maddesi olan ve bir yıl boyunca görev yapacak 1. ve 2. Meclis Başkan Vekilliği, meclis katiplikleri ile Encümen seçimleri müthiş bir heyecana sahne oldu. Meclis Katiplikleri dışındaki diğer seçimlerde ne iktidar ne de muhalefet birbirlerine üstünlük sağlayabildi. Yasa gereği gizli oylama ile yapılan seçimler ikişer kez yinelendi ancak bir sonuç alınamadığı için kura çekimine gidildi.
Amansız çekişme
1. Meclis Başkan Vekili AK Parti’li Seçkin Eken’le yarışan Saadet Parti’li Gürsoy Yılmaz olurken, 2. Meclis Başkan Vekili DP’li Burhan Sevinç’le aynı oyu almasına karşın kura sonucu Nurgül Özatilla seçildi.
Belediye Encümenliği seçimleri de nefes kesti. AKP’nin önerdiği Necmi Akkuş ile Raif Kayacan, muhalefetin belirlediği Gönül Avil ile Fahri Köfteci’yi kura sonucu saf dışı bırakarak Encümen üyesi oldular.
Meclis Katipliklerine ise hem iktidarın hem de muhalefetin oy birliği ile karar verdiği en genç meclis üyeleri Samet Karakaşlar ile Taner Kahraman seçildiler. Meclis Katibi yedek üyeler ise, yine oy birliği ile Gönül Avil ve Fatma Mendeş oldu.
Açık oylamayla yapılan ihtisas komisyonlarına seçilecek üyeler de belli oldu. Önceki yıllarda 9 olan komisyon sayısı, alınan meclis kararı sonucu 10’a çıkartıldı. Karacabey’in her yıl artan trafik keşmekeşliğinin önüne geçebilmek amacıyla oluşturulan Trafik Komisyonu, 2009 yılında ilk kez görev yapacak. Yasa gereği 3 AK Partili, 1 CHP ve 1 MHP’den oluşan ihtisas komisyonları şu şekilde oluştu;
Bütçe ve Plan Komisyonu; Şenol Erol, Samet Karakaşlar, Orhan Güzel, Bülent Fıçıcı, Vedat Mert.
Bayındırlık ve İmar Komisyonu; Taner Kahraman, Raif Kayacan, Fahrettin Nerse, Kazım Ülker, Bülent Şen.
İçişleri Komisyonu; Seçkin Eken, Nuri Boz, Hayati Demirel, Hüsnü Doğruoğlu, Gönül Avil.
Çevre Komisyonu; Meral Eren, Raif Kayacan, Nuri Boz, Fatma Mendeş, İbrahim Akbay.
Kültür Komisyonu; Nurgül Özatilla, Meral Eren, Samet Karakaşlar, Fatma Mendeş, Fahri Köfteci.
Turizm Komisyonu; Orhan Güzel, Fahrettin Nerse, Hayati Demirel, Vedat Mert, Ertuğrul Babadağlı.
Gençlik ve Spor Komisyonu; Necmi Akkuş, Taner Kahraman, Fahrettin Nerse, Fahri Köfteci, Ertuğrul Babadağlı.
Hukuk Komisyonu; Şenol Erol, Taner Kahraman, Hayati Demirel, Gönül Avil, Vedat Mert.
Engelliler Komisyonu; Nurgül Özatilla, Samet Karakaşlar, Orhan Güzel, Ertuğrul Babadağlı, Hüsnü Doğruoğlu.
Trafik Komisyonu; Seçkin Eken, Hayati Demirel, Fahrettin Nerse, Kazım Ülker, Fahri Köfteci.
Faaliyet Raporu Perşembe günü görüşülecek
Gündemin 3. ve 4. maddelerinde yer alan Karacabey’e hizmetleri olmuş ancak yaşamalarını yitirmiş kişilerin isimlerinin cadde ve sokaklara verilmesi konusu çeşitli söylentilere meydan vermemek adına İçişleri ve Kültür Komisyonuna havale edildi. Sokak isimlerinin çok fazla teklif edilmesi, bazı isimlerin mecliste kabul edilmemesinden dolayı ailelerin üzülmeleri ve adrese dayalı nüfus sistemi nedeniyle oluşabilecek aksaklıkların göz önünde bulundurularak, konunun oy birliği ile İçişleri ve Kültür Komisyonu’nda görüşülmesi karara bağlandı.
Sırabademler Mahallesi, 57 pafta, 172 ada, 733 ve 734 nolu parsellerin ortasında bulunan imar planında işaretlenmiş olan ada taban çizgisinin kaldırılması için gerekli plan değişikliği olan gündemin 5. maddesi Bayındırlık ve İmar Komisyonuna havale edildi.
Gündemin 6. maddesi Belediye Başkanlığı Faaliyet Raporu hakkındaki teklif yazısı, Perşembe gününe yeniden görüşülecek. Muhalefetin, faaliyet raporunun ellerine geç ulaşması nedeniyle konuyu yeterince inceleyemediğini bildirmesi üzerine oy çokluğuyla karara bağlanan madde, Perşembe günü görüşülecek.
Başkan Koç gürledi
Denetleme Komisyonu’nun “2008 Mali yılı Hesap Kayıt ve İşlemlerine ait okunan Rapor”un meclise sunulmasının ardından, Belediye’nin batırıldığına yönelik sonuç çıkması Başkan Ergün Koç’u çileden çıkardı. Raporu hazırlayanların ihtirasların kurbanı olduklarını ifade eden Başkan Koç, “Bu kişiler vatan millet için değil, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmişlerdir. Kendilerinin 5 kuruşluk dahi değeri yoktur” dedi.
Belediye Meclisi’nin yıllık tatil ayı ile toplantı günleri ve saatleri de belirlendi. Buna göre Karacabey Belediye Meclisi her ayın ilk Salı günü kış saati uygulamasında saat 19.30, yaz saatinde ise 20.30’da toplanacak. Meclisin tatil ayı ise, Temmuz olarak oy çokluğuyla karara bağlandı.
Taksi durakları karara bağlandı
8 Gündem maddesinin tamamlanmasının ardından gündem dışı kabul edilen 7 madde görüşüldü.
İlk olarak Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Birliği’ne seçilecek 2 asil ve 1 yedek üye seçimi gerçekleşti. AK Parti’li Hayati Demirel 25 ve Nuri Boz 13 oyla asil, DP’li Burhan Sevinç ise, 12 oyla yedek üye oldular.
Belediye Bütçe İçi İktisadi Teşebbüsü (BİT) kurulması oy çokluğu ile kabul edilirken, Belediye Başkan Yardımcısı Meral Eren’in maaşının, Belediye Başkanı Ergün Koç’un maaşının 3’te 2’si oranında olması da oy çokluğuyla karara bağlandı.
Belediyenin aciliyet gerektiren hizmetler için planladığı projelerle ilgili olarak İller Bankası’ndan yada benzer kuruluşlardan almak istediği iç borçlanma konusu, yapılan oylamada salt çoğunluk sağlanamadığı için rededildi. Ancak Belediye’nin yüzde 10 oranında borçlanması oy çokluğuyla kabul edildi.
Gecenin merak beklenen en önemli konularından biri olan taksi durakları sorunu ise, muhalefetin de desteğiyle karara bağlandı. Cumhuriyet Alanı’nda bulunan 6 taksi durağının fazla olması gerekçesiyle 3’e indirilmesi, her noktada birer taksinin bulunması ve diğer taksilerin Belediye’nin ücretsiz yapacağı yerde olmaları gibi konular oy çokluğuyla kabul edildi.
Kısa süre içerisinden hizmete açılacak olan Adliye Sarayı yanına 8 ticari taksinin ihale usulü bulunması yönündeki teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.