Harç kalktı, öğrenci hizmetleri neden aksadı?

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, üniversite harçlarının kaldırılmasının ardından üniversitelerin kendi öz kaynak ve bütçelerinin yetersiz kalması neticesinde ortaya çıkan sorunları TBMM’ye taşıdı.
    Tayan, Başbakan Erdoğan’a, “Harçların kaldırılmasından doğan gelir boşluğu destek kaynakla giderilmemiş ve bu durum üniversite yönetimi ve öğrencileri karşı karşıya getirmiştir” dedi.
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlamasını istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede Turhan Tayan, üniversite harçlarının kaldırılmasının kamuoyunda ve özellikle üniversite öğrencileri arasında olumlu karşılandığını ancak yemek, sağlık ve kültür gibi hizmetlerin önemli ölçüde aksadığını belirtti.
    Tayan, “Harçların kaldırılmasından doğan gelir boşluğunun hükümet tarafından yaratılacak destek kaynakla giderilmesi gerekirken bu şu ana kadar yapılmamış ve üniversite yönetimleri öğrencilerle karşı karşıya gelmiştir. Geçmiş yıllarda her öğrenci okuduğu fakülte veya yüksekokula göre yıllık harç yatırır ve bu harçlar üniversite bünyesinde sağlık, kültür daire başkanlığınca öğrencilere sağlık, kültür, eğitim ve özellikle ucuz yemek parası olarak sarf edilirdi. Üniversitelerin kendi öz kaynak ve bütçeleri yetersiz olduğundan harç katkısının kalkması neticesinde sorunlar baş göstermiştir” diye konuştu.
    Hizmetlerin aksadığını, üniversitelerin yemek ücretlerine zam yapılmak zorunda kaldığını ve öğrenciler arasında hoşnutsuzluğun doğduğunu dile getiren CHP Milletvekili, Başbakan’a verdiği önergede şu soruları sordu; “Üniversitelerin harçların kaldırılmasından doğan gelir kaybı ne kadardır? Bu boşluk hükümet tarafından sistematik bir şekilde giderilecek midir? Üniversite öğrencilerinin yemek, spor kültür ve sağlık hizmetleri için bütçede bir yeni fon oluşturmayı düşünüyor musunuz? Kaç üniversite ve yüksekokul öğrencisine yemek verilmektedir? Yemek fiyatlarının son 3 yıllık rakamsal artışı nedir?”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.