“Halka umut ve iktidar olacağız!”

CHP’li Başkan Avil, 37. Olağan Kurultay’ı değerlendirdi:

CHP Karacabey İlçe Başkanı Gönül Avil, 25-26 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen 37. Olağan Kurultaylarını değerlendirdi.  Avil, pandemi önlem koşulları altında gerçekleştirilen kurultayın yine de heyecanlı geçtiğine vurgu yaparak, delegelerden ve izleyicilerden de tam not aldığını dile getirdi.

                CHP 37. Olağan Kurultayının, içerik olarak sadece ülkemize değil tüm dünyaya mesaj niteliğinde olduğunun altını çizen Avil, “Kurultayımız, Türkiye’nin üzerinde bir karanlık gibi çöken, kendisinden olmayan herkesi ve her kesimi yok sayan AKP iktidarına karşı, CHP’nin halkın umudu olduğunun ve iktidara geldiğinde uygulayacağı politikalarının ilanı oldu. Bundan sonra biz örgütümüze düşen görev, ilk seçimlerde partimizi iktidara taşımaktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı’na Kemal Kılıçdaroğlu yeniden seçilirken, 37’nci Kurultaya Bursa milletvekilleri damga vurdu. CHP Parti Meclisi’nde iki dönemdir görev yapmakta olan Lale Karabıyık ile Orhan Sarıbal’dan sonra listeye Nurhayat Altaca Kayışoğlu da eklendi.

Bursalı beş milletvekilinden üçünün Parti Meclisi’ne girmiş olmasını, büyük bir başarı olarak değerlendiren Başkan Avil yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  “Kurultayın birinci gününde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 1318 delenin oy kullandığı seçimde geçerli oyların tamamı olan 1251 oyla Genel Başkan seçildi. Genel Başkanımız kurultaydan çok güçlenmiş olarak çıktı. Kurultayımızın ikinci gününde Parti Meclisi seçimlerimiz yapıldı. 60 kişilik Parti Meclisi için 222 aday başvurdu. Seçimler sonucunda 24 kadın parti meclisinde yer aldı. % 20 gençlik kotası olduğu için parti meclisinde “z” kuşağı dediğimiz gençlerden 10 kişi temsil hakkını kazandı. Deyim yerindeyse bu kurultay tecrübe ile gençliği parti üst yönetiminde buluşturdu.

Sonuç olarak kurultay delegelerimiz yoğun bir analiz süreci yaşadı. Kime neden oy vereceğini değerlendirerek partimizin yönetim kadrolarını seçti. Kurultayımız, içerik olarak sadece ülkemize değil tüm dünyaya mesaj niteliğindedir. Türkiye’nin üzerinde bir karanlık gibi çöken, kendisinden olmayan herkesi ve her kesimi yok sayan AKP iktidarına karşı, CHP’nin halkın umudu olduğunun ve iktidara geldiğinde uygulayacağı politikalarının ilanı oldu. Bundan sonra biz örgütümüze düşen görev, ilk seçimlerde partimizi iktidara taşımaktır.

Genel Başkanımız, kurultayda “İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRI BEYANNAMESİ”ni açıkladı. Genel Başkanımızın açıkladığı bu beyanname içerik olarak tarihi bir önem ve anlam taşıyor. Kamucu, halkçı ve sosyal devleti bugünün dünyasına göre yeniden tarif ediyor. Bir kişinin iki dudağı arasından çıkan her söze kutsallık atfedildiği, tekçi, köhne bir anlayıştan kurtulup hep birlikte nefes aldığımız, ayrılığın gayrılığın olmadığı, kadınla erkeğin eşit temsil edildiği, gençlerin gelecek kaygısı taşımadığı, işçimizin, emekçimizin sömürülmediği bir sosyal devlet düzenine geçmek hiç de hayal değil.

CHP, ülkeyi yeniden gerçek demokrasiye kavuşturacaktır. Millet İttifakı ile yerel seçimlerde nasıl başarı elde ettiysek, şimdi üzerine daha da koyarak iktidara geleceğiz. Bu ittifak özlenen sosyal devlet yapısını ülkemize armağan edecektir. Yerel seçimlerde millet ittifakına oy veren, güvenen halkımız pandemi sürecinde doğru karar verdiğini gördü ve yaşadı. Şimdi bizlere düşen görev, belediyelerden aldığımız bu bayrağı genelde iktidara taşımak ve halkımıza umut olmaktır.

Demokrasiyi kurtarma ve koruma görevi yine partimiz CHP’ye düşüyor. 25 Temmuz’da toplanan 37. CHP Kurultayı’nda yayımlanan 13 maddelik “İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRI BEYANNAMESİ”ni saygıdeğer basınımız yoluyla Karacabey kamuoyuna sunuyorum:

13 maddelik beyanname

BİRİNCİ HEDEF: Yeni bir anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçilecek. Yeni anayasa ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecek. Geniş toplumsal mutabakat sağlanacak, darbe hukukundan arınmış, yeni bir anayasa yapılacaktır. Bu ülkeye bugünü kadar anayasalar vesayetçi kurumların baskısıyla oluşturuldu. Darbe hukukundan arınmış yeni bir anayasa. Bu anayasada cumhurbaşkanının tarafsız olması sağlanacak, partili cumhurbaşkanlığı sonlanacak.

İKİNCİ HEDEF: Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü sağlanacak. Medya özgürlüğü evrensel ölçülerde güvence altına alınacak. Bir devlet hukukun üstünlüğünden vazgeçerse bir süre sonra organize suç örgütü haline döner. Bir kişini talepleriyle bir devlet yönetilemez. Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacak. Başta Kürt sorunu olmaz üzere tüm sorunlar Meclis önünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve üniter yapısı güçlendirilecek.

ÜÇÜNÇÜ HEDEF: Devlet yönetimi ve toplumsa sistemde liyakat sistemi hayata geçirilecek. Devlet hizmetlerinin çıkar amaçlı yapılmasına engel olunacak. Hizmet yandaşa değil vatandaşa verilecek. İşi ehline vermek devlet politikası olacak. Bu anlayışla güreşçiden banka yönetim kurulu olmayacak.

DÖRDÜNCÜ HEDEF: Seçim yasası değişecek, milletvekilini milletin kendisi seçecektir. 12 Eylül darbecilerinin ürünü olan seçim barajı kaldırılacak. Milletin vekilini genel başkanlar değil milletin kendisi seçecek. Seçim yasası değişikliğiyle cinsiyet kotası getirilecek ve kadınların parlamentoda temsili yasal güvenceye alınacak.

BEŞİNCİ HEDEF: Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Parayla iş takipçiliği azaltılacak, vatandaş ile siyasetçi arasındaki güven yeniden sağlanacak. Parayla iş takipçisinden, yolsuzluk yapandan milletvekili mi olur?”

ALTINCI HEDEF: Kamu ihale kanunu rekabet ve şeffaflığı sağlamak üzere yeniden düzenlenecek. Kayırmacılıktan uzak şeffaf bir anlayışla yapılması sağlanacak. Devlette itibar israfı önlediğimiz ölçüde artar. Har vurup harman savurma anlayışıyla devlet yönetilemeze. Kul hakkı yemek en büyük günahtır diyoruz, vatandaşın simit alırken ödediği verginin hesabını siyasetçi vermiyorsa kul hakkı yiyor demektir… Kamu özel işbirliği ile yapılan bütün yatırımları devletleştireceğiz. AKP ve MHP’ye oy veren vatandaşlarıma seslenmek istiyorum. Tank Palet Fabrikası bir kuruş, bir dolar, bir lira ödenmeden peşkeş çekildi.

YEDİNCİ HEDEF: Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacak. Ulusal vergi konseyi ve TBMM’de kesin hesap komisyonu kurulacak. TBMM adına ödenen bütün vergilerin denetimini Sayıştay yapıyor. Bunların bütün hepsini milletin önüne getireceğiz. Ulusal vergi konseyi, vatandaştan vergi alıyorsun milyonla iş yapandan almıyorsun. Adaletsizliklerin tamamını vatandaş buradan görecek.

SEKİNZİNCİ HEDEF: Güçlü stratejik planlama teşkilatı kurulacak. Katma değeri yüksek üretime öncelik veren bir plan yapılacak. Üretim ve hakça paylaşım ana hedef olacak. Kimse aç ve açık kalmayacak. Tarım stratejik sektör olacak. Vatandaşın karnını yabancını ürettiği ürünlerle değil kendimizin ürettiği ürünlerle doyurmak zorundayız. Elin oğlu 100 yılını planlıyor. Devleti yönetiyorsanız planlama yapacaksınız.

DOKUZUNCU HEDEF: Eğitim sistemi bileşenleriyle yeniden yapılandırılacak. Fikri vicdanı hür nesiller yetiştirilecek. Üniversitelerimizde her türlü düşünce özgürce tartışılacak. Darbecilerin getirdiği YÖK Kaldırılacak.

ONUNCU HEDEF: Gelecek nesiller için ekosistem hakkı kurulacak. Bunu Türkiye’de ilk kez bir siyasal parti olarak biz söylüyoruz. Üzerimize düşün soruluğun bilincindeyiz. Sağlıklı işleyen bir ekosisteme sahip, henüz doğmamış nesillerin de hakkıdır.

ON BİRİNCİ HEDEF: “Güçlü sosyal devletin ilk adımı olarak aile destekleri sigortası kurulacak.  Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecek.18 yıla yapamadı, bir yılda yapacağız.

ON İKİNCİ HEDEF: “Yeni bir merkez yerel dengesi kurulacak. Reformların başarısı için devletin tüm kapasitesi kullanılacak. Merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin halk doğrudan ulaşabilme kapasitesi birleştirilecek. Hizmetin halka ulaşması sağlanacak. Kayyum uygulamalarını son verilecek, seçimle gelen belediye başkanları seçim ile gidecek. Belediye başkanlarımız bu pandemi sürecinde bütün engellemelere rağmen tarih yazdılar.

ON ÜÇÜNCÜ HEDEF: Orta doğu barış işbirliği teşkilatı kurulacak. Akılcı, barışçıl ve gerçekçilikten sapmayan uluslar arası hukuka önem veren dış politika izlenecek. Ayrıca bölge merkezli dış politika yaklaşımından yola çıkarak, kurucu üyelerinin Irak, İran ve Suriye’nin olacağı orta doğu barış işbirliği teşkilatı kurulacak, orta doğuya huzuru getireceğiz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.