GÜMÇED, ‘MESS’ projesi için devrede

*Yenişehir Ovası’nda kurulması planlanan ‘MESS Tıbbi Atık Arıtma Tesisi’ projesinin bölgeye etkileri konusunda Subaşı köylüleriyle bir araya gelen GÜMÇED Bilecik Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ferruh Erdoğan, ‘Büyük Ova’ niteliğindeki bölgede bu tarz tehlikeli atık arıtma tesislerinin yapılmasının özellikle insan sağlığını ve tarımı olumsuz etkileye-ceğini savundu.
*Erdoğan “ Proje bilimsel yönden gereklidir. Fakat Yenişehir ve Kemalpaşa gibi tarım bölgelerinde yapılması son derece yanlıştır” dedi.
Mustafakemalpaşa’nın Çördük köylüleri tarafından büyük bir çevre mücadelesi verilerek izin verilmeyen ‘Tıbbi Atık Arıtma Tesisi’ projesi Yenişehir’de her geçen gün tartışılmaya devam ediyor.

       GÜMÇED Genel Merkezinin son 2 yıldır tarım Ovaları’nda kol gezen bu tesise karşı çalışmaları sürerken son olarak Yenişehir’in Subaşı Köyünde halk ile bir toplantı düzenlendi.
       GÜMÇED Bilecik Temsilcisi Ziraat Yüksek Müh. Ferruh Erdoğan ile Yenişehir Temsilcisi Av. Halil Ağa’nın konuşmacı olarak katıldıkları toplantıda projenin insan sağlığına ve tarıma etkileri üzerine konuşuldu. 50 yıllık mesleki deneyimlerini köylülerle paylaşan GÜMÇED Bilecik Temsilcisi Ziraat Yüksek Müh. Ferruh Erdoğan, Yenişehir’in “ Büyük Ova” niteliğindeki verimli arazilerinde bu tarz tesislerin yapılmasının uygun olmayacağı görüşünü savundu.
       Konuşması sık sık sorularla kesilen Erdoğan “ Atıkların gömülmekten çok yakılarak bertaraf edilmesi hususunda bende bu tür tesislerin yapılmasını uygun buluyorum. Fakat önemli olan bu tür tesislerin yapılacağı yerlerin bana göre en az 80-100 km yakınında ne bir yerleşim yeri, ne tarım arazisi, ne de su kaynağı olmaması gerekmektedir” dedi.
Proje olumlu ancak!
Yenişehir’de kurulması planlanan fabrikanın konumunun çok yanlış yerde olduğuna değinen Erdoğan, olası bir yangında Yenişehir’de geri dönülmez büyük zararlar olabileceğine dikkati çekti.
       GÜMÇED’in ilk günden bu yana konuyu bilimsel bazda değerlendirdiğine değinen Ziraat Yüksek Mühendisi Ferruh Erdoğan, konunun bilimsel olarak kimya mühendisleri tarafından da incelenmesinden yarar olacağına kaydetti. Yenişehir’de ‘Tıbbi Atık Arıtma Tesisi’ yapılacak bölgeye en yakın köy olan Subaşı’nda halkın sorularını yanıtlayan GÜMÇED Bilecik Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ferruh Erdoğan ve Yenişehir Temsilcisi Av. Halil Ağa, rojeye duygusal değil, bilimsel yönden incelediklerini belirterek “ Çevre Bakanlığının da desteklediği fabrikaya bizlerde karşı değiliz. Bu tür tesisler ülkemiz için gereklidir. Fakat sadece fabrikanın yapılacağı bölgenin koşulları bizler için önemlidir. O bakımdan sadece Yenişehir gibi tarım kentinde yapılmak istenmesine karşıyız” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.