GÜMÇED, Avdancık Köyü için devrede

GÜMÇED, Avdancık Köyü için devrede
*600 yıllık tarihi geçmişi olan Avdancık köyünü definecilerden sonra taş ve mermer madencilerinin tehdit etmesine karşı hareket eden GÜMÇED yargı yoluna giderek köylünün hakkını arıyor.
*Seçim kampanyası döneminde çevrecilik söylemlerinde bulunan Osmangazi Belediye Başkanı’nın Avdancık köyü için maden işletme ruhsatı vermesini sert bir şekilde eleştiren Önürmen, Atatürk’ün sözünden yola çıkarak “Çevreyi Korumak Aklın Gereğidir” dedi.
Karacabey’deki doğal çevreyi korumaya yönelik çalışmalarıyla tanınan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Başkanı Adnan Önürmen, Osmangazi Avdancık Köyü’nde devlet eliyle izin verilen taş ocaklarına karşı mücadele başlattı.
Tarihçiler tarafından 600 yıldan fazla bir geçmişi olduğu varsayılan Osmangazi Avdancık köyü, yıllardır definecilerin uğrak mekanlarından birisi olma özelliğini taşıyor. Avdancık Köyü Ballıkaya mevkiinde bulunan Bizans kalıntılarından dolayı Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen defineciler bölgeyi resmen delik deşik ettiler. Uzun yıllardır kaçak kazılar yapan definecilerle uğraşan köylülere en büyük darbeyi devlet eliyle izin verilen taşocakları vurdu. Avdancık Köyü sınırları içerisinde kalan bölgede taş ve mermer ocağı açma istemiyle bakanlığa başvuran firma yetkililerine onay verilmesinin ardından Çevre ve Orman Müdürlüğü oluru ile birlikte Osmangazi Belediyesinin işletme ruhsatı vermesine isyan eden köylüler GÜMÇED’e başvurdu.
Önürmen “ Avdancık’taki tarihi kalıntılar mutlaka incelenmeli”
Avdancık Köyü’nden gelen muhtar ve heyetini dinleyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen bölgeye giderek sorunları yerinde inceledi. Avdancık Köyünün tarihçilere göre 600 yıllık geçmişi bulunduğunu ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, köy meydanında bulunan tarihi çınarın 600 yıllık olduğunun varsayılmasını kanıt olarak gösterdi. Avdancık sınırlarında 13 yıldır faaliyette olan taş ocağının olduğu bölgeye giden Önürmen, köylünün haklı isyanını çok yakından gördüğünü ifade etti. Yıllardır faaliyette olan taşocağı yüzünden orman ve yaban hayatın giderek yok olmakta olduğunu söyleyen Önürmen’e göre bu zamana kadar taş ve mermer ocakları yüzünden binlerce çam ağacı kesilerek doğa katliamı yapıldığı belirterek “ Taş ve mermer ocaklarının yarattığı tahribatın telafisi yok” dedi.
Avdancık bölgesinde ormanların, meyva bahçelerinin, tarım alanlarının, yerleşim alanlarının bulunduğunu ayrıca taş ocağının bulunduğu bölgede Ballıkaya ve Çadırlıin mağaralarının üstünde bulunan Bizans surlarının büyük bir tehlike altında olduğunu söyleyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanlığı’na müracaat ederek bölgenin incelenmesini istedi.
Osmangazi ilçesi sınırları içerisinde bulunan Avdancık Köyü’nün Bursa’nın oksijen deposu sayılan bir bölgede olduğunu belirten Önürmen, 13 yıldır bölgede faaliyette olan taşocağının tarihi, ormanları, suları, yabani hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek bir an önce bu doğa ve tarih katliamına son verilmesini istedi.
Bunun yanında bölgeye yakın bir mevkide başka bir firmanın mermer ocağı ruhsatı almasını büyük bir vurdumduymazlık olarak nitelendiren GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen Anayasa’nın 56. maddesindeki hükmü göstererek “ Anayasa’nın 56. maddesine göre herkes sağlıklı ve dengeli bir yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Fakat ne yazık ki Avdancık köyünde bu madde tam tersi işliyor. Avdancık köyü önceleri balı ile meşhur bir köyümüzdü. Köylüler önceden arıcılık yapılıyordu. Fakat taş ocağı yüzünden köyde ne arı kaldı, ne de çam ağacı kaldı, ne de köylülerde huzur kaldı” dedi.
Osmangazi Belediyesi yanlıştan dönmeli
Avdancık Köyü sınırları içerisindeki maden işletme ruhsatlarının köylünün onayı ve ilgili kurumların ÇED raporu olmadan verilmesini eleştiren GÜMÇED Başkanı Önürmen “Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla Maden Yasası 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal etmiştir. Buna göre artık herkes istediği yerde madencilik yapamaz, arama faaliyetleri ÇED’siz olamaz ve doğayı kirletenlere hiçbir şekilde süre tanınamaz hükmü getirilmiştir” diye konuştu.
Osmangazi Belediyesinin bölge halkının görüşünü almadan, muhtarına bile danışmadan ilgili firmaya işletme ruhsatı vermesini sert bir dille eleştiren Önürmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çevreyi Korumak Aklın Gereğidir” sözünü hatırlatarak, “Bu kentin bakanı, milletvekilleri, valisi, vali yardımcıları ve belediye başkanları kafalarını seçim sandıklarından kaldırarak dağlara çevirmeli, dağlardaki güzellikler parça parça yok olmuyor mu? Bursa’nın muhteşem dağlarında yıkım var. Sizler tabiatın gözyaşlarını görmüyormusunuz? Seçim döneminde söz verdikleri gibi çevreciliği sözde değil özde gerçekleştirerek köylünün ve doğanın sesini dinlemelidirler” şeklinde konuya dikkat çekti.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, Osmangazi Avdancık Köyü’nde yaşanan çevre katliamına karşı ilgili sorumluları göreve çağırdı. Köylülerin başlattığı imza kampanyasına destek veren GÜMÇED Başkanı Önürmen yaşanan doğa katliama sessiz kalmayacaklarını belirterek yargıya başvuracaklarını sözlerine ekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.