Gezi Parkı, demokratikleşmeye katkı sağlayacak

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, bu süreci iyi anlamanın demokratikleşme yolunda önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Çoğulculuk ve katılımcılığın hakim kılınmaması durumunda bireylerin onurlarının zedelendiğine vurgu yapan Yılmaz, bu vesileyle ülke olarak eksiklerimizi tespit ettiğimizi ama önemli bir demokrasi kültürünün ülkemizde yerleşmiş olduğunu da gördüğümüzü ifade ederek, “Bu talebi belirgin bir şekilde ortaya koyan gençleri de takdir etmek gerekir diye düşünüyorum. Onların demokrasi refleksi Türkiye’nin geleceğinin de güvencesidir. Kaygılara neden olan eksikliklerin yanı sıra siyasetin üslubunu da daha yumuşak bir üsluba geçirmekte yarar var. Güven, uzlaşma ve barışı tesis edecek bir üslubu kurmalıyız, hakim kılmalıyız. Çatışmacı üslup güveni zedelemektedir. Türkiye’nin sorunlarını çözmek için de güven ortamına ihtiyacımız var.” dedi.

Ekonomide son dönemde çok önemli gelişmeler sağlandığını ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin global ekonomik krizde gelişen bütün olaylardan ve global ekonomik krizi yaşayan diğer ülkelerden ayrışmasının önünde önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dünyada artan itibarının önemli yararlar sağladığının altını çizen Yılmaz, yabancı yatırımcıların ilgisinin artmasının, faizlerin düşmesinin ve kredi notunun artmasının önemini dile getirdi. Ekonomideki gelişmelerin itibarı beraberinde getirdiğini söyleyen Yılmaz, iktisadi hayatın itibar ile yürüdüğünü ve geliştiğini belirtti. Yılmaz, “Bu eylemler aynı zamanda demokratik standartların yükseltilmesi yönündeki aciliyeti de ortaya koymaktadır. Şimdi yapılması gereken, bu temel hak ve hürriyet talebini bir kazanıma dönüştürmektir. Önümüzde devlet–birey ilişkilerini bireyin özgürlükleri lehine geliştirmesi beklenen yeni ve sivil bir anayasa süreci bulunmaktadır.” diyen Yılmaz, önyargıları bir kenara bırakıp daha fazla konuşmanın getireceği faydalara dikkat çekti. Yılmaz, otuz yıldır süren terörün silahlarla sonlandırılamadığını, konuşarak sonlandırılacağını dile getirdi.

Yılmaz bu amaçla TÜSİAD olarak, TÜRKONFED ile birlikte, çözüm sürecinin iktisadi ayağının güçlendirilmesi ve sahiplenilmesi amacıyla terör ortamından her bakımdan ağır zarar görmüş bölgeyi temsilen Cizre’de bir iş dünyası zirvesi gerçekleştirmeyi planladıklarının da bilgisini verdi. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.